Manşet: ŞEHİT POLİS ANKARA'DA TOPRAĞA VERİLDİ


DAVUTOĞLU, ERBİLDE BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

K.Irak'la bir ilk: Davutoğlu, Erbil'de Barzani ile görüştü ...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberlerindeki heyet Irak'taki ilk durakları Basra'dan akşam saatlerinde Erbil'e geçti.

Davutoğlu, Beyaz Köşk'te Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelirken, Bakan Çağlayan, Mamost Saad Konferans Salonu'na giderek burada Türk, Kürt ve Iraklı işadamlarının iştirak ettiği iş forumuna katıldı. Davutoğlu'nu Türkçe "Hoş geldiniz." diyerek karşılayan Mesud Barzani, "Nasılsınız, iyi misiniz?" diyerek de hatır sordu.

DAĞLAR BİZİ AYIRAMAZ, BİRLEŞTİRİR

Heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Barzani ile ortak bir vizyonu paylaştıklarını belirterek, Ortadoğu'yu Araplar, Kürtler ve Türklerin yeniden birlikte inşa etmesinin ve cesaretli adımlar atılmasının vakti geldiğini söyledi. Davutoğlu, Erbil'de bir başkonsolosluk açma kararı verdiklerini ve bu konsolosluğun mümkün olan en kısa zamanda açılmasını istediklerini dile getirdi. "Kendimizi evimizde hissettik. Ortadoğu'yu hep birlikte inşa edeceğiz. Biz Irak'ta etnik gruplar arasında ayrım görmüyoruz. Türk, Kürt, Arap hepsi bizim için aynı." diyen Bakan, teröre karşı gerekli adımların atılmasının da tam zamanı olduğunu vurguladı. "Burada terör varsa Türkiye'de de terör var. Artık insanlarımız Basra'dan Edirne'ye kadar rahat ve sorunsuz seyahat edebilsin. Dağlar bizi ayıramaz, birleştirir." diye ekledi.

Erbil'i çok gelişmiş bulduğunu ifade eden Davutoğlu, "Hep birlikte Erbil'in daha da gelişmesi için katkı sağlayabiliriz. Bu, Irak ile Türkiye arasında köprü olacak. Biz Irak'ın Avrupa Birliği'ne açılan kapısıyız. Erbil de bizim Basra'ya açılan kapımız." ifadelerini kullandı.

Ziyaretin çok önemli olduğuna değinen Barzani de "Bu ziyaret ve Erbil'de Türkiye başkonsolosluğu açma kararı bölge için çok büyük bir gelişme olacak.'' dedi. Ortadoğu'nun hassas bir süreçten geçtiğini vurgulayan Kürt lider, "Barış için Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir rolü var. Türkiye ile ilişkileri çok iyi görüyoruz. Kürt bölgesi Türkiye ile ilişkiler de köprü görevi yürütüyor." diye ekledi.

Türkiye'de yapılmakta olan demokratik açılım konusuna da değinen Barzani, şöyle konuştu: "Demokratik açılım için attığı adımlardan dolayı Başbakan Erdoğan'ı kutluyor ve Türkiye'ye tebriklerimi iletiyorum. Biz şiddeti desteklemiyoruz. Demokratik açılım, sorunu çözmeye yönelik. Çıkarlar için atılan adımları destekliyoruz. İnşallah sorunlar sona erer. Türk ve Kürt kardeşlerimizin kanı akmaz." Mesud Barzani, görüşmelerin çok kardeşçe ve olumlu geçtiğini de belirtti.

Erbil ziyareti için geç bile kalındı

Türkiye ile Irak başbakanlarının gözetiminde 9'ar kabine üyesinin katılımıyla Bağdat'ta düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Bakanlar Konseyi sırasında imzalanan 48 anlaşmayı hayata geçirmek için Ankara kolları sıvadı. Basra, Erbil ve Musul'a bakan düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dış Ticaret'ten sorumlu Bakan Zafer Çağlayan'ın başkanlık ettiği geniş heyet dün Basra ve Erbil'deydi. 80 işadamı ve 20 Türk gazetecinin takip ettiği ziyaret için Basra yolunda uçakta gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Erbil ziyaretinin bölgesel Kürt yönetimini tanıma anlamına gelip gelmeyeceğine dair tartışmalara değindi. Türkiye'nin Erbil'i ziyaret açısından diğerlerine göre geç bile kaldığını vurgulayan Bakan, "Daha önce ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa bakanları ziyarette bulundu. Bunların hiçbirisi, Irak dışında bir yeri tanıdıkları anlamına gelmedi.'' dedi. Tanımanın ancak devletler arasında olabileceğini ifade eden Davutoğlu, Teksas örneğini verdi: "Almanya ve ABD de birer federal devlettir. Teksas'ı ziyaret ettiğimizde nasıl bu Teksas'ı tanıdığımız anlamına gelmezse Erbil'i ziyaretimiz de o bölgeyi tanıdığımız anlamına gelmez. Kuzey Irak'ın Irak anayasasındaki konumu belli."

Bu haber 31/10/2009 tarihinde eklenmiştir.

Bu haberi paylaşın

Yorum Yaz

Bilgileriniz
Yorumunuz
Güvenlik Kodu

 
 
Computerman .
26/11/2009 05:49
Abdurrahman Koçak
26/02/2008 00:23
Albümler
Gözü Yaşarmayan
İzlemesin
Üye Girişi

Enstrumental Radyo