100 bin Ukraynalı sığınmacı alacağını söyleyen ABD mart ayında neden 12 kişiyi kabul etti?

Fazla sığınmacı almayan ABD destek için ne yapıyor?

100 bin Ukraynalı sığınmacı alacağını söyleyen ABD mart ayında neden 12 kişiyi kabul etti?


100 bin Ukraynalı sığınmacı alacağını söyleyen ABD mart ayında neden 12 kişiyi kabul etti?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın işgal sonrası ülkesinden ayrılan 100 bin Ukraynalıyı kabul edeceklerini açıklamasına rağmen mart ayında Amerikan sığınmacı programından sadece 12 kişi geçti.

Meksika sınırından ve farklı vizelerle yasal yollardan binlerce Ukraynalının daha ülkeye girmiş olduğu bilinse de Kongre üyeleri ve hak savunucuları sığınma ve vize işlemlerinin hızlandırılması çağrısında bulundu.

ABD neden çok az Ukraynalı sığınmacı aldı?

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana Birleşmiş Milletler verilerine göre 4 milyondan fazla Ukraynalı komşu ülkelere sığındı. Bu durum İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın gördüğü en hızlı gelişen mülteci krizine dönüştü.

Sığınmacıların büyük bir çoğunluğu Avrupa ülkelerine yönelirken, Biden 24 Mart'ta 100 bine kadar Ukraynalıyı kabul etmek için tüm yasal kanalların kullanılacağını açıklamıştı.

Bu kanallar Amerikan vatandaşlığına da imkan tanıyan mülteci yeniden yerleştirme programı, geçerli vizelerin sürelerinin uzatımı ve "şartlı insani izin" olarak da bilinen acil durumlarda geçici olarak verilen izinleri kapsıyor.

Reuters'e konuşan bir yetkili işlemlerin hızlandırılmasının 30 Eylül'de biten mali yıl sonuna sarkabileceğini vurgularken mülteci programının işlemesi de halihazırdaki kuyruk nedeniyle yıllar alabilir.

ABD daha fazla Ukraynalı sığınmacı kabul edebilir miydi?

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, işgalin başlamasından önce ocak ve şubat aylarında 514, işgalden sonra ise 12 Ukraynalı sığınmacı kabul edildi.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kiev'deki sığınmacı operasyonlarının durdurulduğunu ve işlemlerin Moldova'nın başkenti Kişinev'den yürütüldüğünü belirtti.

Reuters'e konuşan isimsiz bir kaynak mart ayında yapılan başvuruların birçoğuna onay verildiğini fakat uçuş iptalleri nedeniyle sığınmacıların ABD'ye ulaşamadığını belirtti.

Yıllık toplam mülteci kabul kotasını 15 bine indiren önceki Başkan Donald Trump'ın ardından Biden bu kotayı 125 bine çıkarmıştı.

Meksika sınırından ABD'ye girmek isteyen Ukraynalılara ne olacak?

Binlerce Ukraynalı ve Rus iltica başvurusunda bulunmak için ABD'nin Meksika'yla olan sınırına yöneldi. Geçen hafta ABD'li otoriteler tarafından kritik durumda olarak tanımlanan 3 bin Ukraynalı'ya ABD'ye girme izni verildi.

Bu dolambaçlı yol şu an Ukraynalılar için Meksika vizesi almaları zorunluluğu ve sınırda izin verileceğine dair herhangi bir garanti olmamasına rağmen ABD'ye girme noktasından en uygulanabilir rota olarak görülüyor.

ABD sınırında Tijuana yetkililerinin açıklamasına göre geçtiğimiz perşembe günü itibariyle şehirde 2 bin 400 Ukraynalı bulunuyor.

Fazla sığınmacı almayan ABD destek için ne yapıyor?

Amerikan hükümeti sığınmacıları kabul eden Avrupa ülkelerine önemli miktarda mali yardımda bulunuyor. Mart sonundaki Avrupa ziyaretinde Biden savaştan etkilenenlere destek için 1 milyar dolar insani yardım sözü verdi.

Ayrıca başkan Ukrayna ve Avrupalı müttefiklere destek için 13,6 milyar dolar harcama içeren kanunu imzaladı. Bu miktarın yaklaşık 4 milyar doları sığınmacılara destek için kullanılacak.

ABD ayrıca halihazırda ülkede bulunan 75 bin Ukraynalıya geçici koruma statüsü verileceğini açıkladı ama bu 1 Mart'tan sonra ülkeye girenler için uygulanmayacak.

Temsilciler Meclisi'nin 65 üyesi ise bu kararda teknik bir değişiklikle daha sonra gelen Ukraynalıları da kabul etme çağrısında bulundu.

EURO NEWS