13 yıl önce bir suikast sonucu şehit olan Yazıcıoğlu davası ‘sil baştan’ incelenecek
FETÖ’CU SAVCILAR YAZICIOĞLU SUİKASTINI KARARTMAK İÇİN 7 KİŞİYİ GİZLİ TANIK YAPMIŞLAR
13 yıl önce bir suikast sonucu şehit olan Yazıcıoğlu davası ‘sil baştan’ incelenecek
BÜLENT ORAKOĞLU YAZDI...
13 yıl önce bir suikast sonucu FETÖ tarafından şehit edilen Muhsin Yazıcıoğlu’nun davasına bakan ’Özel Yetkili Savcı’ların FETÖ iltisaklı olduklarının tespit edilmesi sonrası ihraç edildiler. Bu nedenle 13 yıl önce yaşanan “helikopterin düşürülmesine” ilişkin tahkikat dosyası sil baştan yeniden incelenecek. Yazıcıoğlu’nun suikast davasına bakan özel yetkili savcıların suikastı aydınlatacak delilleri toplamak yerine FETÖ elebaşı Gülen’in talimatıyla soruşturmaya gizem katarak sulandırmak suretiyle kararttıkları, bazı tanıkları yönlendirerek tahkikatın selameti açısından soruşturmayı sürümcemede bıraktıkları tespit edildi. Aralarında asker ve polislerin de bulunduğu bazı tanıkların, “Helikoptere dış müdahalede bulunuldu. Roketli saldırıya uğradığını gördük.” ifadeleri de dosyaya girmişti. Aynı kişiler ilerleyen dönemde ifade değiştirip, “Biz öyle bir şey demedik” şeklinde geri adım atmıştı. İfade değiştiren 17 kişi hakkında Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “yalan tanıklık, suç uydurma, silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından dava açıldı.
FETÖ’CU SAVCILAR YAZICIOĞLU SUİKASTINI KARARTMAK İÇİN 7 KİŞİYİ GİZLİ TANIK YAPMIŞLAR
İhraç edilen özel yetkili FETÖ’cü savcıların, 7 kişiyi gizli tanık yaparak ifadelerini aldıkları ancak ifadelerin dosyadaki delillerle hiçbir şekilde örtüşmediği de tespit edildi. Yine FETÖ elebaşı Gülen’in talimatlarıyla soruşturmaya bakan savcıların da yönlendirmesiyle dosyaya ihbar mektubu gönderildiği ve bu mektupta helikoptere önceden çipli bir manyetik telefon gizlendiği ve helikopterin elektronik aksamlarının etkisiz hale getirilerek düşürüldüğü, Yazıcıoğlu’nun yanındaki bilgi ve belgelerin çalındığı iddialarıyla soruşturmanın sağlıklı yürütülmesinin önüne geçtikleri belirlendi.
YAZICIOĞLU SUİKASTI 13 YILDAN BU YANA NEDEN ÇÖZÜLEMEDİ, YARGI SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinin Keş Dağı’nda 25 Mart 2009’da düşen helikopterde bulunan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İsmail Güneş ve helikopter pilotu Mustafa Kaya İstektepe’nin ölümüyle ilgili Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada 20 Haziran 2016’da 132 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Yazıcıoğlu ailesi ve partinin itirazı üzerine Kahramanmaraş 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi, 10 Nisan 2018’de şüphelilerden 20’si hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırırken, 112 kişi hakkındaki itirazı reddetti.
200 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI
Bu kararla birlikte helikopterin düşmesiyle ilgili soruşturma dosyası yeniden açıldı. Muhsin Yazıcıoğlu’nun şehadeti ile sonuçlanan “helikopterin düşme sebebinin, tüm yönleriyle ortaya çıkarılması için 4 savcı görevlendirildi. Dosyanın bir örneği de bilirkişi kuruluna teslim edildi. (2022-03-24 14:38:00 - 2022-03-24 17:23:02 ) Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar şüpheli, müşteki, tanık ve mağdurdan oluşan yaklaşık 200 kişinin ifadesi alındı. Yeni ifadeler ve delillerle birlikte 20 şüpheliyle başlayan dosyadaki şüpheli sayısı da arttı. Soruşturma kapsamında bazı şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkarılırken, bu kişilerin yakalanması için kolluk kuvvetlerinin çalışmaları devam ediyor. Soruşturma dosyası yüzlerce klasörü aşarken; hava koşulları, helikoptere dışarıdan müdahale, savaş uçaklarının etkisi, pilotaj hatası gibi helikopterin düşmesiyle ilgili bugüne kadar ortaya atılan çeşitli iddiaların tüm detaylarıyla araştırılması için Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 9 kişilik bilirkişi heyeti tayin edildi. Yazıcıoğlu suikastının azmettirici hegemonik güçleri ve tetikçileri belli! Geçen Temmuz ayında göreve başlayan bilirkişi heyetinde kişiler bugüne kadar dosyada görev almamış ve alanlarında uzman kişiler arasından seçildi. Helikopter pilotu, F4-F16 pilotu, hava trafik uzmanı, motor mühendisi, 2 elektrik-elektronik mühendisi ile İTÜ Havacılık-Uzay Bilimleri Fakültesi’nde görevli 3 profesörden oluşan bilirkişi heyeti Ankara Esenboğa’daki helikopter enkazında da detaylı incelemelerde bulundu. Yakın bir zamanda dosyaya girecek olan bilirkişi raporu; helikopterin suikast, kaza ya da ihmal sonucu mu düştüğü sorusuna cevap verecek ve bu nedenle soruşturmanın seyrini değiştirecek. Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Yavuz, helikopterin düşmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada tayin edilen bilirkişi ekibinin, soruşturmanın geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bilirkişi heyeti, raporu hazırladığı takdirde daha somut verilere ulaşmış olmayı umuyoruz. Eğer dosyanın üstü kapatılmaya çalışılmıyorsa yapılacak şey budur. Bu çerçeve içerisinde sorduğumuz yüzlerce cevapsız soruya belki kısmen cevap bulma imkânımız olacak bu rapor hazırlandıktan sonra. Bu raporu bekliyoruz ve rapor çıktıktan sonra dosya aydınlanacak.” İnşallah!
GECİKMİŞ ADALET ADALET DEĞİLDİR
Gecikmiş adalet adalet değildir atasözü bile Şehit lider Yazıcıoğlu’nun şehadetinin 13 yıldan günümüze neden çözülemediğini anlatmaya yetmez sanırım. Şehadeti sonrasında cenaze törenine milyonlarca insanımızın katılması Türk milletinin kendisine karşı duyduğu sevgi selinin bir tezahürü olsa gerek. Kamuoyunda Yazıcıoğlu suikastının neden 13 yıl çözülemediği ciddi anlamda sorgulanıyor. Bu konuda FETÖ’cü savcılara kol kanat geren hegemonik küresel güçlerin istihbarat birimlerinin devreye girdiğine yönelik ciddi iddialar söz konusu. Yazıcıoğlu suikastını arka planda planlayan azmettirici küresel güçlerin asıl hedefinin Türkiye olduğunu unutmamalıyız.
BÜLENT ORAKOĞLU / YENİ ŞAFAK