14 Mayıs seçimleri: Muhalefet partileri sandık güvenliği için hangi önlemleri aldı?

"192 bin sandıkta görev alacak kişiler, bilişim sorumluları ve avukatlar hazır"

14 Mayıs seçimleri: Muhalefet partileri sandık güvenliği için hangi önlemleri aldı?


14 Mayıs seçimleri: Muhalefet partileri sandık güvenliği için hangi önlemleri aldı?

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, sandık güvenliği ile ilgili yapılan hazırlıkları euronews’e anlattı.

14 Mayıs 2023 seçiminin en fazla öne çıkan gündemlerinden biri, farklı yönleriyle seçim güvenliği. Bu noktada, sandıktan çıkıp sayılan oyların bir ususüzlüğe maruz kalmadan ve doğru aktarılması için Cumhuriyet Halk Partisi'nin hazırladığı bir çözüm var ve bunun test aşamasında sona gelindi. Bu uygulama, seçim gecesi Yüksek Seçim Kurulu'ndan alınan sonuçların partiler tarafından karşılaştırılmasını sağlayacak.

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, sandık güvenliği ile ilgili yapılan bu ve diğer hazırlıkları euronews’e anlattı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Cumhurbaşkanlığı ve 28 Dönem Milletvekili seçimleri için 60 milyon 697 bin 843’ü yurt içi olmak üzere toplam seçmen sayısı 64 milyon 113 bin 941.

Muhalefetin önemli gündemlerinden biri de milyonlarca seçmenin oy kullanacağı 14 Mayıs günü sandık güvenliğinin sağlanması.

Millet İttifakı’nda yer alan siyasi partiler hem ayrı ayrı hem de ittifak çatısı altında sandık güvenliği ile ilgili uzun süredir çalışmalar yürütüyor. İttifakta dört partinin adaylarına listelerinde yer veren Cumhuriyet Halk Partisi'nden Salıcı’ya göre bu seçimi diğerlerinden farklı kılan seçmendeki seçim güvenliği kaygısı. Bazı söylemlerle vatandaşın sandığa gitmesinin işe yaramayacağına dair bir kaygı ortamının yaratılmaya çalışıldığını belirten Salıcı, Millet İttifakı seçmeninin her koşulda sandığa gitmesi çağrısında bulunuyor.

Salıcı, sandık güvenliğinin kendi sorumluluklarında olduğunu ve gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını belirtiyor. 

Seçim gecesi üç veri söz konusu; okul bilişim sorumlularının gönderdiği veriler, ıslak imzalı tutanaklar üzerinden ilçelerin girdiği veriler ve Yüksek Seçim Kurulu’nun paylaştığı veriler.

"192 bin sandıkta görev alacak kişiler, bilişim sorumluları ve avukatlar hazır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, bu verileri kurdukları sistem üzerinden karşılaştırarak en doğru ve güvenilir sonucu elde edeceklerini dile getiriyor. 

Buna göre CHP, Türkiye’deki 192 bin sandıkta görev alacak kişileri ilçe seçim kurullarına bildirdi ve partiler müşahitleri belirledi. 

Bunun yanısıra bu seçimde, gönüllüler ve de sivil toplum kuruluşlarından da destek alacak.

CHP, 14 Mayıs’ta en güvenilir sandık sonuçlarının sisteme yansıtılması için okul bilişim sorumluları, olası sorunlar için ise avukatlardan faydalanacak.

Salıcı, euronews Türkçe'ye şu açıklamayı yaptı:

‘’Büyük illerde yüz sandığın olduğu okullara bir avukat arkadaşımızı görevlendiriyoruz. Küçük ilçeler için de ilçe merkezlerine avukat arkadaşlarımızı görevlendireceğiz. Herhangi bir sorun çıkması durumunda, avukat arkadaşlarımız sandık başındaki arkadaşlar üzerinden özellikle de sayım aşamasında doğrudan müdahale edecek. Sandıktan çıkan sonuçların hızlı bir şekilde genel merkeze aktarılması için de bilişim sorumlusu arkadaşlarımız çalışacak. Bu sistem daha önce de vardı ama bu kez tüm Türkiye’yi kucaklayacak büyüklükte.’’

Oğuz Kaan Salıcı, ıslak imzalı tutanakların ilçe merkezlerine ulaşmasıyla birlikte sonuçların kendi sistemlerine doğrudan yansıyabileceğini belirtiyor. 

Böylece YSK’ya ait sandık sonuçları ile sisteme kendi yükledikleri sandık sonuçlarını karşılaştırabilecek, verilerin örtüşmediği sonuçları takip edebilecekler.

"Bu seçime özel bir uygulama hazırlandı, veriler bu sistem üzerinden girilecek"

Ayrıca seçim gecesi Yüksek Seçim Kurulu'ndan alınan sonuçların partiler tarafından karşılaştırılmasını sağlayacak yazılımın da test aşamaları tamamlandı.

Okul bilişim sorumluları ıslak imzalı tutanaklar ilçeye gönderilmeden cep telefonundan bu uygulamayı kullanarak sonuçları sisteme girecek.

Uygulamanın üçüncü testinin yapıldığını belirten Salıcı, ‘’Bu seçime özel bir uygulama hazırladık, veriler bu sistem üzerinden girecek. Bu uygulamanın üçüncü testi yapıldı. Dördüncü test de önümüzdeki günlerde yapılacak. Hem arkadaşlarımız sisteme adapte oluyor, hem de sistemi test etmiş oluyoruz. Bu CHP’nin hazırlığı. İYİ Parti ile ortak girmediğimiz yerlerde İYİ Partili arkadaşlardan da veriler alacağız.’’ dedi.

"Anadolu Ajansı'na alternatif veri akışı derdinde değiliz, bizim muhatabımız YSK"

Amaçlarının seçimin takip edilmesi için alternatif bir veri akışı sunmak olmadığının altını çizen Salıcı, veri akışı konusunda bir yarış halinde olmadıklarını, doğru ve güvenilir veriye ulaşmaya çalıştıklarını şu sözlerle belirtiyor:

‘’Anadolu Ajansı şunu açıkladı, biz de hemen açıklayalım demeyeceğiz. Derdimiz seçimin doğru bir şekilde sonuçlanması. Alternatif bir veri akışımız yok, AA bir veri paylaştı eğer bizimle örtüşmüyorsa biz bunu açıklarız. Ama bizim muhatabımız YSK. Anadolu Ajansı bizim için bir kriter ve otorite değil, aynı zamanda güvenmiyoruz. Yıllardır iktidar, ajans üzerinden veri paylaşarak psikolojik operasyon yaptı, biz tedbirimizi aldık. Arkadaşlarımız son ana kadar sandıkların başında olacak. Varsayalım Anadolu Ajanası diye bir ajans yok, biz doğru veri ile meşgul olacağız. Psikolojik operasyon peşinde değiliz, ama kimseye de psikolojik operasyon yaptırmayız. Bu seçimi onların insafına asla bırakmayız, İstanbul seçimleri gibi…’’

"Depremzedelerin oy kullanabilmesi için devlet olanakları devreye girmelidir"

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salıcı’nın depremzedelerin oy kullanmasına yönelik gerekli taşımanın sağlanması için de çağrısı var.

CHP olarak depremzedelerin oy kullanması için bir hazırlık içinde olduklarını fakat bir siyasi parti olarak güçlerinin yetemeyeceğini belirten Salıcı, devlet olanaklarının devreye girmesi gerektiğini söylüyor.

Deprem bölgesinde kaydını aldıramayan bir kısım seçmen bulunduğunu belirten Salıcı, söz konusu vatandaşların deprem bölgesine taşınması gerektiğini dile getirdi:

‘’Deprem bölgesinden taşınan depremzedelerin bir kısmı, taşındıkları yere kaydını aldırdı ama bir kısmı kaydını aldıramadı. Ama bu depremzedeler fiilen deprem bölgesinde değiller. O vatandaşımızın oyunu kullanabilmesi için deprem bölgesine taşınması lazım. Biz bir hazırlık içindeyiz ama siyasi partinin gücünün yetemeyeceği kadar büyük bir seçmen kitlesinden bahsediyoruz. Buradan çağrımız devlet olanaklarının devreye girmesidir. Seçim güvenliğinden sorumlu olan merci CHP değil, İçişleri Bakanlığı yani hükümettir. Bu konuda iktidara çağrımız ; vatandaşımızın oy kullanması için gerekli kolaylaştırmayı ve taşımayı sağlaması.’’

euro news