19 Mayıs 1919, 101 Yıl Önce Bu Gün.

Atatürk’ün Samsun’a ayak basması millet için kurtuluş yolunu açtı. 

19 Mayıs 1919, 101 Yıl Önce Bu Gün.




Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki mihenk taşlarından biri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Yıllarını savaşlarla geçirmiş olan Türk Milleti, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullarda yoksulluklar, imkansızlıklar içerisinde, sırtında hırka, ayağında çarık dahi olmayan, yiyecek ekmeğe muhtaç bir millet. Ancak, azmini inancını hiç yitirmemiş bağımsız olmayı, esaret altında yaşamamayı inanmış bir millet. İnançlı Türk Milletinde Eksik olan bir liderdi. O liderde Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak ortaya çıktı.

Ülkenin bulunduğu koşullar içinde kurtuluş çareleri aranırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basması millet için kurtuluş yolunu açtı. 

Samsun; Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan rahat ve güvenilir bir kapı olmasından dolayı önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan da büyük öneme sahipti. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması, dikkatleri bu bölgeye çekmişti. İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi.

Ancak bu arada Atatürk’ün Samsun yolculuğu başlamış, Atatürk, 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi ile beraber Samsun yolculuğuna başlayacaktı.

İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker olarak değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk Samsun’a çıktığında manzaranın hiçte iç açıcı olmadığını gördü. Şehirde İngiliz işgal kuvvetlerinin olduğu, Pontus’çuların sokaklarda kol gezdiğini halkın kendisini koruyamayacak durumda olduğunu tespit etti.

Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve Türk Milletinin kurtuluşunun başlangıcıydı. Ve öylede oldu. Samsunda yakılan meşale zaman içerisinde tüm ülkeyi sardı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Yokluklar, yoksulluklar, imkânsızlıklar içerisindeki o millet kısa sürede büyük işler yaptı. Devlet Millet elele kalkınma projeleri uygulamaya geçti.Üretime yönelindi. Fabrikalar kuruldu. Eğitim seferberliğinde dünyaya örnek olundu. Devlet malı, maddi olduğu kadar manevi yönden de çok değerli oldu.

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları, kurtuluş savaşımızın isimsiz kahramanları, devletimizin bekası milletimizin huzur ve refahı için can vermiş tüm şehitlerimize rahmet ve minnetle anıyoruz.



19.05.2020

Ahmet DOĞRUYOL

DEMOKRATİK SAĞLIK SEN İZMİR İL BAŞKANI