1979 yılında Manş Denizi Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını Nesrin Olgun Arslan

Nesrin Olgun Arslan Channel Swimming Association Özel Ödülünü Aldı

1979 yılında Manş Denizi Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını Nesrin Olgun Arslan




1979 yılında Manş Denizi Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını Nesrin Olgun Arslan Channel Swimming Association Özel Ödülünü Aldı

1979 yılında 15 saat 47 dakika yüzerek “İngiltere'den Fransa'ya Manş Denizini Yüzerek Geçen İlk Türk Kızı” ünvanının sahibi olan Nesrin Olgun Arslan, Manş Denizini yüzerek geçmesinin 40. Yılında Londra’da düzenlenen törende CSA’nın (Channel Swimming Association) özel ödülünü aldı.

1957 yılında Adana’da doğan Nesrin Olgun Arslan, 7 yaşındayken başladığı yüzme sporunda 100’e yakın madalya kazandı. 17 yaşında Maraton yüzmeye başlayan Arslan, 1979 yılında 100.000 kulaç atarak Manş Denizini geçen ilk Türk kadını olarak adını altın harflerle tarihe yazdırdı. Arslan 2015 yılında Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk kadın takımının kaptanı olarak, 16 saat 44 dakikalık bir dereceyle bir kez daha tarihe geçti. 2016 yılında İtalya’da Capri-Napoli (36 km) maratonunu Yüzen ilk Kadın takımının kaptanı olarak, en iyi takım kupasını aldılar. 2017 yılında ise Amerika’da Catalina Kanalını (36km) Yüzen ilk Türk takımında yer aldı.

Dünyaca ünlü su sporları markası Arena’nın resmi yüzücüsü olan Nesrin Olgun Arslan Londra Dover Town Hall’de gerçekleştirilen ödül töreninde “Manş Denizini yüzerek geçişimin 40. Yılında büyülü bir atmosferde bu ödülü almak gurur verici. Misafirperverlikleri için CSA Başkanı Sayın Michael Read’e sonsuz teşekkür ederim. Bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandırmaya devam edeceğim” dedi.

Nesrin Olgun Arslan’ın öğrenim yaşantısı liseyi bitirene kadar Adana'da geçti. Ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünden 1979 yılında mezun oldu. İki yıl Beden Eğitimi öğretmenliği yaptıktan sonra Çukurova Üniversitesi Spor Müdürlüğü'nde 3 yıl çalıştı. Daha sonra 5 yıl özel bir cimnastik salonu işletti. 1988 yılından itibaren 12 yıllık bir süreçte Adana Çimento Sanayi'nde Spor Uzmanı olarak çalıştı. 2000 erkek işçinin çalıştığı bir kurumda, başvuran erkek adayların arasında seçilmiş olması büyük bir gurur kaynağıydı. 12 yıl boyunca 4000 çocuğa yüzme öğretti. Birçok çocuk, genç ve yetişkine tenis sporunu sevdirdi. 35 yaşında öğrendiği tenis sporu, ufkunu genişleterek spor yaşantısına yeni heyecanlar kattı. 1999 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Evde oturmanın kendisine göre olmadığını anlaması sadece bir ayını aldı. Başkent Üniversitesi Başkent Okullarında Spor Koordinatörü olarak göreve başladı. Armada Spor Kulübü'nü kurarak, Adanalı kadınlara yaşam boyu spor yapma alışkanlığı kazandırabilmek için çalıştı.

2016 yılında ise kaptanlığını yaptığı Çılgın Türkler Kadın Yüzme Takımı, Capri Adası’ndan başlayıp Napoli Baia'da son bulan 36 km’lik rotayı geçen ilk Türk takımı oldu. Takımı, 10 saat 56 dakikalık derece ile aynı zamanda “En İyi Kadın Takımı” ünvanını da aldı. 2016 yılında İtalya’da Capri-Napoli (36 km) maratonunu Yüzen ilk Kadın takımının kaptanı olarak, en iyi takım kupasını aldılar. 2017 yılında ise Amerika’da Catalina Kanalını (36km) Yüzen ilk Türk takımında yer aldı.

Nesrin Olgun Arslan bugüne kadar sayısız etkinlikte, konferansta, üniversitelerde, liselerde konuşmacı olarak gençlere ilham vermeye devam ediyor. Adana Seyhan Belediye’sinde Spor Müdürlüğü görevine devam etmektedir.