20 ilin başsavcısı değişti: Kararname, 3 bin 423 hâkim ve savcıyı kapsıyor

İzmir'de bir idare mahkemesi faaliyete geçirildi

20 ilin başsavcısı değişti: Kararname, 3 bin 423 hâkim ve savcıyı kapsıyor


20 ilin başsavcısı değişti: Kararname, 3 bin 423 hâkim ve savcıyı kapsıyor

HSK kararnamesi ile 20 ilde cumhuriyet başsavcılarının görev yeri değişti. Kararname, 3 bin 423 hakim ve savcıyı kapsıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Yargıtay’a da 40 tetkik hâkimi ve 4 cumhuriyet savcısı atandığını bildirdi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, Adli ve İdari Yargı 2023 Yılı Ana Kararnamelerine ilişkin çalışmaları 17 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tamamlayarak karara bağlandı.

Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Aydın, Bingöl, Denizli, Elazığ, Giresun, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Niğde, Şırnak, Trabzon, Uşak ve Van cumhuriyet başsavcılarının görev yeri değiştirildi.

Kararnameyle, 3 bin 36 adli hakim ve savcı ile 387 idari hakim ve savcının görev yeri değişti.

Karasu Adliyesi'ne ilk defa cumhuriyet başsavcısı atandı

Karara göre, ağır ceza mahkemesi başkanı olarak 118 atama yapıldı.

Deprem bölgesinde yer alan mevcut mahkemelere ilave olarak 5 ağır ceza mahkemesi, 39 asliye hukuk mahkemesi, 11 tüketici mahkemesi ve 9 sulh hukuk mahkemesi faaliyete geçirilecek şekilde planlama yapıldı.

Bu mahallere ilave 61 hakim ataması yapılarak deprem nedeniyle adli yargıda açılması muhtemel davalara ilişkin mahkemelerin etkinliği ve verimliliğinin artırılması amaçlandı.

Adalet Bakanı Tunç: Yargıtay’a 40 tetkik hâkimi, 4 cumhuriyet savcısı atandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Hakimler ve Savcılar Kurulunun 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ülkemize ve yargı teşkilatımıza hayırlı olsun. Hakim ve savcılarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, aileleri ile birlikte sağlık ve esenlikler temenni ederim. Adalete olan güveni daha da yukarılara taşımak için her kademedeki meslektaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Yargıtay’a da 40 tetkik hâkimi, 4 cumhuriyet savcısı ataması yapıldığını belirten Tunç'un verdiği bilgilere göre atamalar şu şekilde:

"Yargıtay’a da 40 tetkik hâkimi, 4 Cumhuriyet savcısı ataması gerçekleştirilmiştir. Bölge adliye mahkemelerinde mevcut dairelere ilave olarak, 4 ceza dairesi, 11 hukuk dairesi olmak üzere toplam 15 daire faaliyete geçirilecektir. Bölge adliye mahkemelerine 291’i üye hâkim, 38’i Cumhuriyet savcısı, 55’i daire başkanı olmak üzere (bölge adliye mahkemelerinin kendi içerisindeki yer değişikliği ile birlikte) toplam 384 atama gerçekleştirilmiştir.

Bu sayının 202’si ilave olarak bölge adliye mahkemelerine planlanan hâkim ve Cumhuriyet savcısıdır. Buna göre hem daire hem üye sayısı artırılarak bölge adliye mahkemelerinin daha etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmeleri amaçlanmıştır.

Buna ilave olarak İdari yargı alanında da 387 kişi atanmıştır. Bölge idare mahkemelerine; 69’u ilk derece mahkemelerinden, 2’si Danıştay tetkik hâkimliğinden olmak üzere 71 ilaveten üye ataması yapılarak, bu mahkemelerin etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmeleri amaçlanmıştır.

İzmir'de bir idare mahkemesi faaliyete geçirildi

Böylece bölge idare mahkemelerinin iş yükünün azaltılması hedeflenmiştir. 06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremler nedeniyle idari yargıda açılması muhtemel davalar öngörülerek Hatay ve Kahramanmaraş illerinde ilaveten iki adet, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa illerinde ilaveten bir adet; ayrıca yıllık gelen iş yükü gözetilerek İzmir ilinde bir adet idare mahkemesi faaliyete geçirilmiştir.

Bu kapsamda Hatay’ın 4 idare mahkemesi ve 20 üye; Gaziantep’in 4 idare mahkemesi ve 24 üye; Kahramanmaraş’ın 3 idare mahkemesi ve 15 üye; Malatya’nın 3 idare mahkemesi ve 15 üye; Şanlıurfa’nın 3 idare mahkemesi ve 18 üye; Adıyaman’ın 2 idare mahkemesi ve 12 üye ile faaliyet göstermesi planlanmıştır. Yine idari yargı teşkilatlanması olmayan Osmaniye ilinde bir adet idare mahkemesinin faaliyete geçirilmesi amacıyla bir başkan ve altı üye ataması gerçekleştirilmiştir."

t24