“2021’de üretim ve ihracat da artış bekliyoruz”

'Pandemiye rağmen 2020'de yerimizde saydık'

“2021’de üretim ve ihracat da artış bekliyoruz”


2021 yılı ağaç işleme makinesi sektörü durum değerlendirmesi:

“2021’de üretim ve ihracat da artış bekliyoruz”

Ağaç işleme makineleri sektörünün 2020’yi pandemiye rağmen 2019 rakamlarıyla kapatacağını ve 2021’de üretim ve ihracatın yüzde 10-15 arasında artmasını beklediklerini söyleyen AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, “Her firmanın web sitesinde dijital satış ortamı yaratması da satışları artıracak” dedi.

Ağaç işleme makineleri sektörünü de etkisi altına alan pandemiyle ilgili konuşan AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, sektörün 2020’yi pandemiye rağmen 2019 rakamlarıyla kapatacağını, kış aylarının da gelmesiyle mobilya sektörünün hareketlenerek bu durumun ağaç işleme makinelerine artısı olacağını söyledi. 2021’de üretim ve ihracatın yüzde 10-15 arasında artış beklediklerini dile getiren Erol, sektör paydaşlarına 2021 için önerilerde bulundu.

'Pandemiye rağmen 2020'de yerimizde saydık'

İlk çeyrek gerçekten çok iyi bir giriş yaptık. Ta ki pandemi çıkana kadar. Daha önce böyle bir şey geçirmediğimiz için istatistiki veriye dayanamadık ve beklemeye geçtik. Hala da beklemeye devam ediyoruz. Sektörün 2020’yi 2019 verileriyle aynı kapatacağını söylemiştim. Görüntü şu an 2019 verileriyle aynı, her alanda. 2020’de yerimizde saydık, pandemiye rağmen.

‘Pandeminin sektöre artısı olacak’

Pandemi esasında mobilya sektörüne yaradı. Çünkü insanlar evlerinde pek çok şeyi evlerinde yaptılar. Bu durum evde çok vakit geçirebilmek için bir arz yarattı. Rahat olmayan mobilyalar, rahatı ile değiştirildi. Bu durumun 2021 yılında tüm dünyada daha fazla artacağını ve mobilya sektörünün daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Bu sebeple, sadece ağaç işleme makinelerinde üretim anlamında bir artı olacak.

‘2021’de üretim ve ihracat da artış bekliyoruz”

Devletin uygulamış olduğu başarılı yöntemlerle fabrikalarımız şu anda çalışıyor. Mobilya sektöründe bazı firmalar 6 ay sıra veriyor. Bu nedenle de makine parkurlarını yenilemek istiyorlar. Devletin destekleri de devreye giriyor. Biz bu seneyi yaklaşık 220 milyon dolar üretim ile kapatacağımızı düşünüyorum. 2021’de bunun yüzde 10-15 artmasını bekliyoruz. İhracat açısından da bu yıl 95-100 milyon dolarla kapatacağız. Keza dünyadaki mobilyaya olan yönelim itibariyle, ihracatın 2021’de yüzde 15 artacağını düşünüyorum.

İthalatta gelecek senenin bu senenin rakamlarıyla aynı olacağını inancındayım. Hala yapamadığımız bazı makineler var ve ithal ediyoruz. MDF hatları gibi yan sanayi fabrikalarında ithalat yapıyoruz daha çok. Ben onlarda da yatırım olacağını düşünüyorum. Şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranı yükseldi. Daha da yükselip yüzde 250’leri bulacağına inanıyorum. Kış şartlarında insanlar evde kalacak ve mobilya değiştirecek.

2020’yi bu şekilde bitirmemizin en önemli sebeplerinden biri de makine fuarını gerçekleştiren tek ülkenin Türkiye olması. Onun çok faydası oldu. İhracatın durumunun sebebi de bu.

Biz fleksibl bir ülkeyiz. Firmalarımız konuyu ve işin ciddiyetini anladılar ve kendileri pozisyonlarını aldılar. Avrupa’nın kapalı olması bizi yeni pazarlara itti. Pazar çeşitliliğimiz arttı. Bazı ülkelerle ciddi problemler yaşıyoruz, ama bunun da kısa vadeli olduğuna inanıyorum. Belki ülkeler alışverişi kapatabilir, ama yatırım mallarını kapatamaz. Makine konusu farklı bir dünya. 2021’de ben bunun Suudi Arabistan veya diğer Arap ülkelerinde çok kısıtlı kalacağını düşünüyorum ve pazarımızda çok limitli olarak bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Ağır bir yaptırım yapsalar da bizi çok etkilemeyecektir. Bazı ülkeler de bize sempati duyuyor, artı eksiyi kapatıyor.

'Firmalar, sitelerini dijital satış ortamına dönüştürmeli'

2020’de kendimizi çok iyi sınadık. Aile ve atölye düzeninden kurtarmaya çalıştık firmalarımızı. Bence bunun semeresini 2021’de yiyeceğiz. Buna devam etmeliler. Kurumsallaşmaya önem verilmeli. Günlük döviz takibi yanlış. Orta ve uzun vadeli planlar yapmalılar.

Doların hızlı artması ya da azalması nedeniyle ani kararlar vermemeliler ki bunu başardıklarını düşünüyorum. Yabancı firmalar bana soruyor; neden Türkiye’nin ihracatı artıyor ve neden biz Türkiye’ye ihracat yapamıyoruz?

Halihazırda dünyada almış olduğumuz yüzde elbette çok az. Daha teknolojik, daha başarılı işler yapmamız lazım. Bu tarz krizler bizi daha başarılı yapıyor. Her alanda çift haneli büyüyerek başaracağız.

Derneği kurduğumuzdan beri sanal fuar hayalimizdi. Onu bir nebze yapmaya başladık www.turkishwoodworkingmachinery.com ile. İnsanlar başta önemini anlamadı, ama dünyada bir sürü online müşteri var. İnsanlar dokunmadan, bilgisayardan her makineyi görebiliyor. Buna dernek ve sektör olarak daha fazla önem vermeliyiz. Firmalar, sitelerini dijital satış ortamına dönüştürebilir. Bu dönemde gidiş gelişler, maliyetler ortadan kalktı. Bunun verimliğe etkisi olacak. Her firmanın bir sanal fuar ortamı yaratması da satışları artıracak.