28 Şubat davası: Çetin Doğan ve Çevik Bir cezaevinde, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi istendi

Rütbelerin sökülmesi için yazı gönderildi

28 Şubat davası: Çetin Doğan ve Çevik Bir cezaevinde, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi istendi




28 Şubat davası: Çetin Doğan ve Çevik Bir cezaevinde, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi istendi

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında haklarında verilen müebbet hapis cezaları kesinleşen 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da aralarında olduğu 8 kişi yakalandı. Hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na yazı gönderildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Kararın ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Dosya, sanıkların cezalarının infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılık mahkeme kararında infaza engel bir durum görmedi. İnfaz erteleme talepleri reddedilen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklanarak önce Muğla Cezaevi'ne gönderildi. Emekli generaller, ilerleyen saatlerde alınan kararla, İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi.

AA'nın haberine göre, dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ı Fenerbahçe Orduevi'nde, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol ve dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz'i ikametlerinde gözaltına aldı.

Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli korgeneral Hakkı Kılınç da Antalya'nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.

Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner ise Silivri'de polise teslim oldu.

DHA'nın haberine göre, Çevik Bir, dün saat 15.30 sıralarında, Bodrum'dan İstanbul'a gitmek üzere yola çıktıktan sonra, Milas'ta aracı polis tarafından durduruldu. Bir, Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İşlemlerinin ardından Milas Adliyesi'ne sevk edilen Bir, burada savcıya ifade verdiği ifade sonrası Muğla Cezaevi'ne gönderildi.

Çetin Doğan ise Bodrum Adliyesi'ne giderek savcılığa teslim oldu. Doğan, adliye çıkışında polislerin arasında kameralara seslenerek "Adalete teslim oluyorum" dedi.

DHA'nın haberine göre ise Çetin Doğan yaptığı açıklamada, "Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun bir sonu gelecek. Sanırım ki bu yüz karası bir şey" diye konuştu.

Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

Twitter paylaşımını geçin, 1

Twitter paylaşımının sonu, 1

28 Şubat davasında cezaları kesinleşen isimler; Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.

Rütbelerin sökülmesi için yazı gönderildi

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazı gönderdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre mahkemenin yazısında, kesinleşen karara göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılması istendi.

Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi, asker kişiler hakkındaki hükümlülük halinde, "Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası" verilmesini düzenliyor. Kanunun 31. maddesinde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, "hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesi" olarak yer alıyor. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın askeri rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi sonuçlarını doğuruyor.

28 Şubat davasında 103 sanık, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçlaması ile tutuksuz olarak yargılandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018'de 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verdi.

Davada 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021'de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı.

Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, haklarında müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin darbe suçuna yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle cezanın bozulmasına hükmetti.

Video altyazısı,

28 Şubat'ta ne yaşandı?

Müebbet hapis cezasına çarptırılan bazı sanıklar ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşınması için karara itiraz edilmesi talebinde bulunmuş ancak Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz edilmeyeceğini bildirerek dosyayı Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri, avukatları aracılığıyla "adil yargılanma hakkının ihlali" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM)başvuruda bulunmuştu.

Başvurularda Doğan ve Türkeri'nin yaş ve sağlık durumu gerekçesiyle de infazın durdurulması talep edilmişti.

AYM bu başvuruya ilişkin henüz bir karar vermedi.

BBC TÜRKÇE