28 Şubat ‘Haklı’ Çıktı… Akit Dışında Manşet Yapan Olmadı: Hangi Gazete Nasıl Gördü?

Akit Dışında Manşet Yapan Olmadı: Hangi Gazete Nasıl Gördü?

28 Şubat ‘Haklı’ Çıktı… Akit Dışında Manşet Yapan Olmadı: Hangi Gazete Nasıl Gördü?


28 Şubat ‘Haklı’ Çıktı… Akit Dışında Manşet Yapan Olmadı: Hangi Gazete Nasıl Gördü?

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Emekli Tuğgeneral ve SADAT Kurucusu Adnan Tanrıverdi 79 yaşında hayatını kaybetti. 28 Şubat sürecinde emekliliğe sevkedilen Tanrıverdi’nin ölüm haberi, Akit ve Milat gazeteleri dışında ana akım medyada yer almadı.

Adnan Tanrıverdi'nin Hayatı ve Kariyeri

Adnan Tanrıverdi, 1944 yılında Konya'da doğdu. 1964 yılında Kara Harp Okulu'na giren Tanrıverdi, 1966 yılında topçu subayı olarak mezun oldu. 1980 yılında kurmay subay unvanını kazandı. Tanrıverdi, “Gayrinizami Harp Kursu” görmüş ve Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı ile KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı gibi önemli birimlerde görev yapmıştır. 30 yıl boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) hizmet veren Tanrıverdi, 1996 yılında "kadrosuzluk nedeniyle" emekliye sevk edilmiştir. Ancak, bu erken emekliliğin irticai faaliyetlerle bağlantılı olduğu iddia edilmiştir.

ASDER ve SADAT Kuruluşu

Tanrıverdi, 28 Şubat sürecinde TSK'dan ihraç edilen subay ve astsubaylar tarafından 2000 yılında kurulan Adaleti Savunanlar Derneği'nin (ASDER) çalışmalarını yürütmüştür. 2012 yılında ise Uluslararası Savunma Danışmanlık, İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ni (SADAT) kurmuştur. SADAT, özellikle savunma ve askeri eğitim alanlarında faaliyet gösteren bir şirket olarak bilinir.

Medyanın Sessizliği

Adnan Tanrıverdi'nin ölüm haberi, yalnızca Akit ve Milat gazetelerinde yer buldu. Akit gazetesi bu haberi manşetten verirken, Milat gazetesi kutu içinde duyurdu. Diğer ana akım medya organları ise Tanrıverdi'nin ölümüne sayfalarında yer vermedi.

Akit Gazetesi'nden Köşe Yazısı

Adnan Tanrıverdi’nin ardından sadece Akit gazetesinde bir köşe yazısı yayımlandı. Ali Karahasanoğlu, “Tanrıverdi paşaya rahmet, müfterilere hidayet dileği ile!” başlıklı yazısında Tanrıverdi’yi şu sözlerle andı: "28 Şubat sürecinde, bir elin parmağı kadar az sayıdaki inançlı generallerimizden birisi idi. Tam da Erbakan hocamızın Başbakan olduğu ilk YAŞ toplantısı ile emekli edilmişti."

28 Şubat Sürecine Atıf

Tanrıverdi'nin vefatı, 28 Şubat sürecinin tartışmalı kararlarını bir kez daha gündeme getirdi. O dönemde irticai faaliyetlerle suçlanarak emekliye sevk edilen birçok subay ve astsubay, yıllar sonra haklı çıktıklarını ifade ediyor. Ancak, Tanrıverdi'nin ölüm haberi ana akım medyada geniş yer bulamayarak, 28 Şubat sürecinin izlerini günümüzde de taşıyan bir sessizlikle karşılandı.

Tanrıverdi’nin vefatının ardından yapılan tartışmalar, Türkiye’nin yakın geçmişindeki siyasi ve askeri süreçlerin hala ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

www.yerelgundem.com