35 yıl sonra ilk kez Rus yardım tırı Dağlık Karabağ’a girdi

Ermeni nüfusun yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesine geçti.

35 yıl sonra ilk kez Rus yardım tırı Dağlık Karabağ’a girdi


35 yıl sonra ilk kez Rus yardım tırı Dağlık Karabağ’a girdi

35 yıl aradan sonra ilk kez bir Rus Kızıl Haç tırı, Azerbaycan'ın kontrolündeki topraklardan etnik Ermeni nüfusun yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesine geçti.

Yerel yetkililer, battaniye, banyo malzemesi ve bin adet gıda kolisi taşıyan tırın bölgenin başkenti Hankendi’ye ulaştığını açıkladı.

Bu geçişin, tıbbi tahliyeler dışında tek alternatif rotanın Azerbaycan tarafından etkin bir şekilde engellenmesi nedeniyle, tedarikten mahrum kalan bölge sakinlerine bir miktar rahatlama sağlaması bekleniyor.

Ancak Ermeni devlet medyası, yerel bir Ermeni belediye başkanının, bazı sakinlerin başlangıçta kamyonun ilerlemesine izin vermeden önce protesto düzenlediklerini, bunun da kontrolün Azerbaycan'a bırakılmasıyla ilgili endişelerin bir yansıması olduğunu söylediğini aktardı.

Uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına rağmen Karabağ, Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle Bakü'nün hakimiyetinden ayrıldı ve bir kara bağlantısı olan Laçin koridorunun kontrolü sayesinde Ermenistan'ın doğrudan desteğiyle yıllarca ayakta kaldı.

Ancak 2020'deki ikinci savaşta Azerbaycan dağlık bölge ve çevresindeki toprakları yeniden ele geçirdi ve Ermenistan koridorun kontrolünü kaybetti ve bu yol, geçen Aralık ayında kapatılana kadar Rus barış güçlerinin denetiminde kaldı.

Ciddi gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı nedeniyle Cumartesi günü Karabağ yetkilileri tarafından geçişine izin verilen kamyonun gelişi, 1988'den beri kapalı olan Azerbaycan'ın elindeki bölgeye ulaşım bağlantısını yeniden açarak Bakü'den gelen önemli bir talebi karşılıyor.

Bir Reuters muhabiri, kamyonun Azerbaycan'ın Barda kentinde birkaç gün bekletildikten sonra yola çıktığını belirtirken, Ermeni haber ajansı Armenpress, aracın Hankendi’deki bir fotoğrafını yayınladı.

Azerbaycan'ın Cumartesi günü varılan anlaşmada söz verildiği gibi Laçin koridoru yoluyla Ermenistan'dan yardım girişine de izin verip vermediği henüz belli değil. Fransız ve Ermeni yardım sevkiyatları birkaç haftadır koridorun girişinde duruyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, yardım sevkiyatının "olumlu bir adım" olduğunu ve iki yolun "eş zamanlı" kullanılması konusunda mutabakata varıldığını söyledi. Ayrıca Karabağ’ın ayrılıkçı yetkililerinin "bu anlaşmanın uygulanmasını engellediği" belirtildi.

Azerbaycan, Laçin yolu üzerindeki kontrol noktasını korumayı planladığını açıkladı. Bu durum, Erivan'ın uzun süredir güvenlik ihtiyaçları için bel bağladığı Ermenistan-Rusya ilişkilerinin de ciddi şekilde gerginleşmesine neden oldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Moskova'dan yapılacak yardım sevkiyatının krizin çözümüne yönelik "ilk adım" olduğu ve Laçin koridorunun engelinin "yakın gelecekte" kaldırılmasının beklendiği belirtildi.

VOA