A. Yağmur Tunalı'dan Karakterden Kaçış Sendromu Üzerine Düşündüren Yazı

Devlet Geleneğinde Kişilik Esas

A. Yağmur Tunalı'dan Karakterden Kaçış Sendromu Üzerine Düşündüren Yazı


A. Yağmur Tunalı'dan Karakterden Kaçış Sendromu Üzerine Düşündüren Yazı

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Karar gazetesi yazarı A. Yağmur Tunalı, son yazısında "karakterden kaçış sendromu" olarak adlandırdığı önemli bir toplumsal meseleyi ele aldı. Tunalı, insan yetiştirmenin ve sağlam karakterli bireyler oluşturmanın önemine vurgu yaparak, karakter eksikliğinin toplumun her alanında yıkıcı sonuçlara yol açtığını belirtti.

İnsan Yetiştirmek ve Karakter

Tunalı, yazısında "insan yetiştirmek" meselesinin üzerinde durulması gereken en önemli konu olduğunu ifade etti. Karakterin ve sağlam kafanın, bilgi sahibi olmaktan önce geldiğini belirten Tunalı, bu kavramların eski dilde "seciye" olarak adlandırıldığını hatırlattı. "Seciye yoksa o insana ne yüklerseniz yükleyin olumlu sonuç alamazsınız," diyen Tunalı, kişiliksiz bireylerin toplumun ve devletin yapısını çürüttüğünü vurguladı.

Devlet Geleneğinde Kişilik Esas

Tunalı, tarihsel perspektiften bakarak, devlet geleneğinde kişiliğin ve karakterin her zaman önemli olduğunu belirtti. Siyasetnamelerin, insan kalitesini gözeten yönetim anlayışlarını kurguladığını ve rastgele yöneticilerin seçilmediğini ifade etti. "Adam aramıyorsanız, her seçiminiz bir yerlere dinamit yerleştirmek manasına gelebilir," diyen Tunalı, tesadüfün en az geçerli olduğu alanın devlet olduğunu söyledi.

Seciyesizlik ve Bilgi

Yazar, seciyesizlikle elde edilen bilginin tehlikeli olabileceğini ve bunun kişiyi şeytanlaştırabileceğini belirtti. Tunalı, "Bazıları, birilerini cahil ilan etmek için bilgi edinirler. Bilgisi onu işinde daha iyi yapmaz. Şeytan da Ebu Cehil de çok bilgiliydi," ifadeleriyle bilgiden fayda sağlayabilmek için eğitilmiş ve karakterli insanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Devlet Adamlığı ve Seciye

Tunalı, devlet adamlığı kavramını da ele alarak, dürüstlük ve seciyenin devlet adamlarının en önemli özellikleri olması gerektiğini belirtti. "Devlet adamı dediğinizde dürüstlük ararsınız. Emanet ettiğiniz canınızı, varlığınızı gece gündüz demeden korumaya çalışanlar devlet adamlarıdır," diyen Tunalı, keyfi yönetimlerin ve kanun tanımazlıkların devlete zarar verdiğini ifade etti.

Hatırlatmak Görevdir

Tunalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllardaki bazı tercihlerine de dikkat çekerek, kişilikli insanları seçmenin önemine vurgu yaptı. "Bana bağlılardan bir heyet seçerim" diyenlerin doğruyla alakasının kesildiğini belirten Tunalı, doğru ve kurallara bağlı olanların seçilmesi gerektiğini ifade etti. Tunalı, son atamalarda yaşanan skandallara değinerek, liyakatli ve seciyeli insanların seçilmemesi durumunda ülkenin düzelemeyeceğini belirtti.

Erdoğan Rejimi ve Seciye Sorunu

Tunalı, Erdoğan rejiminin karakter sorunu nedeniyle belini doğrultmasının zor olduğunu belirtti. "Bu tip insanlar, Van Minüt’ten bugüne onlarca büyük yanlışınızı söylemedikleri için ağır faturalar ödedik ve ödemeye devam ediyoruz," diyen Tunalı, doğru kişilerin seçilmemesi durumunda krizlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Sonuç

A. Yağmur Tunalı'nın "Karakterden Kaçış Sendromu" başlıklı yazısı, insan yetiştirmenin ve sağlam karakterli bireyler oluşturmanın toplumsal ve devlet yapısındaki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Tunalı, liyakat ve seciyenin, hem bireyler hem de devlet için vazgeçilmez unsurlar olduğunu vurgulayarak, bu konuda toplumun ve yöneticilerin dikkatini çekiyor.

www.yerelgundem.com