AB-HORIZON-2020 çağrısında desteklenen 6 projeden biri Ege’den
Tarım Gıda ve Balıkçılık çağrısı kapsamında Türkiye’de desteklenen 6 projeden biri oldu
AB-HORIZON-2020 çağrısında desteklenen 6 projeden biri Ege’den
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Yercan’ın yürütücülüğünü yaptığı "BIOVALUE- Sofradan Tarlaya Gıda Değer Zincirlerinin Bioçeşitliliğe Etkisi" başlıklı proje, AB-HORIZON-2020 programı kapsamında Tarım Gıda ve Balıkçılık çağrısı kapsamında Türkiye’de desteklenen 6 projeden biri oldu. Prof. Dr. Yercan’ı makamında ağırlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Murat Hocamız ve ekibinin AB-HORIZON-2020 kapsamında gerçekleştirdikleri proje, ülkemizde desteklenmeye hak kazanan 6 projeden biri olma başarısını gösterdi. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yercan, “ProBIOVALUE projesi, AB-HORIZON-2020 kapsamında desteklenen bir projedir. Projede, 12 Ülke (Türkiye, Yunanistan, Norveç, Macaristan, Fransa, Kıbrıs, İspanya, Estonya, Almanya, İtalya, Gürcistan, Sırbistan) ve 17 katılımcı kurum bulunmaktadır. Projede Türkiye'yi ben temsil etmekteyim. Proje kapsamında yerel tohumların gelişmesi ön plana alınarak, biyoçeşitliliğe katkı sağlayan gıda değer zincirleri incelenecek. Proje, tarla denemeleri ve tarla günleri gibi etkinlikleri kapsayan uygulamak bir proje olup, odağında çiftçi ve tüketici grupları yer alıyor” dedi.
Projenin amacından bahseden Prof. Dr. Yercan, “Proje önerisi; genetik olarak farklı, üretimi yaygın olmayan ürünleri, yerel çeşitleri (tahıllar, baklagiller, yapraklı ve meyveli sebzeler) tanıtmaya, modellemeye, değerlendirmeye, yetiştirmeye, üretmeye ve yaymaya çalışan ve bunları nihai pazarlanabilir, sertifikalı ve etiketli mutfak ürünlerine dönüştürerek (yemek tarifleri ve işlenmiş gıda maddeleri) tarımsal ekosistemlere yönelik ve tüketicilerin ilgisini çeken tarımsal biyoçeşitliliği geliştirmek ve gelecekteki pazar performanslarını artırmayı hedeflemektedir. Projede Ege Üniversitesi; tahıl grubu ürünler içinde bulunan yerel buğday ve domates çeşitlerinin farklı üretim teknikleri kullanılarak (organik tarım, iyi tarım, konvansiyonel tarım, topraksız tarım) üretilmesi, yaygınlaştırılması, nihai ürünlerde kullanılarak özel gıdaları işlenmiş gıda maddeleri olarak kullanılması ile tarımsal biyoçeşitliliğe, çevre ve insan sağlığına, ekosistemin sürdürülebilirliğine, iklim değişikliğine, düşük enerji tüketimine yapacağı katkıları, geliştirilecek performans indeksleri ve modellemeler yolu ile ortaya koymaya çalışacaktır” diye konuştu.
Projenin araştırma ekibi EÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri; Prof. Dr. Murat Yercan, Dr. Ece Salalı, Dr. Yarkın Akyüz ve Dr. Deniz İştipliler’den oluşuyor.