AB liderleri, yarım trilyon euroluk ekonomik yardım paketinde anlaştı
Michel: Kurtarma fonunda anlaştık
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, koronavirüs salgını nedeniyle zarar gören üye devletlere acil ekonomik destek sağlamak için 540 milyar euroluk yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.
AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanları, koronavirüse yönelik ekonomik kurtarma paketini görüşmek üzere bir araya geldi.
Toplantı, Covid-19 nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık ettiği zirveye, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da katıldı.
Charles Michel ve Ursula von der Leyen, zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Michel: Kurtarma fonunda anlaştık
Michel, "Bir kurtarma fonu kurulmasına yönelik çalışmakta uzlaştık. Liderler, AB Komisyonunu ihtiyaçları değerlendirmek ve karşı karşıya kalınan zorluklarla orantılı bir teklif hazırlamakla görevlendirdi." ifadesini kullandı.
Kurtarma fonunun, Avrupa'nın salgından en çok etkilenen sektörlerine ve bölgelerine yetecek büyüklükte olması gerektiğini belirten Michel, AB'nin 2021-2027 yıllarına yönelik uzun dönem bütçesi ve kurtarma fonu üzerinde çalışmaya yönelik güçlü bir siyasi irade olduğunu vurguladı.
Liderlerin, daha önce maliye bakanlarının üzerinde uzlaşı sağladığı 540 milyar euroluk paketi de desteklediklerine dikkati çeken Michel, paketin 1 Haziran'da faal hale gelmesini istediklerini söyledi.
AB bütçesine bağlı bir kurtarma fonu hazırlığı
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Covid-19'un ekonomik etkilerine karşı en iyi enstrümanın AB bütçesine bağlı bir kurtarma fonu olduğunu söyledi.
AB bütçesine yönelik yenilikçi finansal araçları araştıracağına işaret eden von der Leyen, "AB Komisyonu, üye ülkelerin teminatıyla fon toplamak için bütçede artış yapılmasını önerecek." dedi.
Von der Leyen, söz konusu kurtarma fonunun kurulması için üye ülkelerin AB bütçesine katkılarını artırması gerekeceğini anlattı.
Kurtarma fonunun, Avrupa'da trilyon euroluk yatırımı harekete geçirebileceğini vurgulayan von der Leyen, "Kurtarma programında, hibe ve krediler arasında doğru denge sağlanmalı." şeklinde konuştu.
İtalya, İspanya ve Fransa, uzun vadeli finansal enstrümana ihtiyaç duyuyor
Avrupa genelinde koronavirüs kaynaklı 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Alınan karantina tedbirleri kapsamında ekonomiler neredeyse durma noktasına geldi.
Bazı ülkeler önlemleri hafifletse de İtalya ve İspanya gibi salgından en çok etkilenen ülkeler için durum diğerlerinden çok daha farklı.
Von der Leyen, AB’nin kararlı ve ortak hareket etmemesi halinde üye ülkeler arasındaki ayrışmanın artacağını kaydetti.
Özellikle İtalya, İspanya ve Fransa'nın aralarında bulunduğu ülkeler, salgının neden olduğu ekonomik hasarı gidermek üzere yeni uzun vadeli bir finansal enstrümana ihtiyaç duyulduğu görüşünü taşıyor.
Bu arada AB bütçesinin kurtarma fonuna açıkça bağlı olması gerektiğini belirten von der Leyen, program detaylarını mayıs ortalarında açıklayacaklarını sözlerine ekledi.
euro news