AB Sürecinin Kilidi: Yargı ve Hukuk

Teşvik edici yöntemler geliştirilmeli

AB Sürecinin Kilidi: Yargı ve Hukuk


AB Sürecinin Kilidi: Yargı ve Hukuk

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun 8 Kasım 2023 tarihli "Genişleme Politikası Tebliği ve Türkiye Raporu" ardından, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi tarafından hazırlanan "AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu" başlıklı rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gün, açıklamasında şunları belirtti: “Türkiye’nin de AB’ye tam üye olmasıyla Akdeniz havzası tarihte olduğu gibi medeniyetler beşiği ve yeniden şekillenmekte olan dünyanın önde gelen güç merkezlerinden birisi haline gelecektir. Bunu gerçekleştirmek için AB ve Türkiye’nin uzak görüşlü ortak amaç ve hedeflerde buluşması ve anlaşması elzemdir. Aralarında güç çekişmeleri, işlem bazlı ilişki ve olumlu işbirliğini baskılayan yaptırım ve benzeri uygulamalar kısa dönemde de uzun dönemde de iki tarafa zarar verecektir."

Gün, aynı zamanda AB ve Türkiye arasındaki en önemli engellerin, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı alanında olduğunu vurgulayarak, "Bu engelleri aşmanın kilidi, yargı ve hukukun üstünlüğüdür. AB, 23'üncü ve 24'üncü fasılları açmalı ve sonuçlandırmalı, böylece yargı, hukukun üstünlüğü ve temel haklar konuları, ilişkilerde pürüz konusu olmaktan çıkarılmalıdır" dedi.

Gün, eleştirilere dikkat çekerek, "Bu eleştirileri bir an önce ortadan kaldırmak ve sistemimizi iyileştirmek için en başta siyasete yargıdan tamamen el çektirmek, yargıyı tam bağımsız kılmak gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Derneğin önerdiği kapsamlı yargı reformunu vurgulayan Gün, bu reformun Türkiye'nin yargı alanında eleştirilemez hale gelmesini sağlayacağını ve Türkiye'yi AB ülkelerinde örnek bir konuma getireceğini belirtti.

www.yerelgundem.com