AB ülkeleri olası göç krizine karşı yeni kurallar üzerinde anlaştı

AB hukuku konusunda anlaşmaya vardı.

AB ülkeleri olası göç krizine karşı yeni kurallar üzerinde anlaştı


AB ülkeleri olası göç krizine karşı yeni kurallar üzerinde anlaştı

  • Yusuf Özkan
  • Unvan,Lahey

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Avrupa sığınma ve göç politikasının son bileşeni olarak kriz durumuna ilişkin AB hukuku konusunda anlaşmaya vardı.

Yeni düzenleme, AB ülkelerinin, iltica ve göç alanındaki kriz durumlarında belirli kuralları değiştirerek ele almalarına olanak sağlayacak.

Üye ülkeler, sığınma başvurularının kaydedilmesi veya iltica sınır prosedürü gibi konularda kendi kurallarını uygulayabilecek.

Kriz durumlarında, uluslararası koruma başvuruları kayda alındıktan sonra en geç 4 hafta içinde sonuçlandırılacak. Bu sayede aşırı zorlanan üye ülkelerin üzerindeki yük hafifletilecek.

İtalya’nın vetosu nedeniyle AB İçişleri Bakanları toplantısında anlaşma sağlanamayan yeni kriz yönetmeliği, Çarşamba günü üye ülkelerin AB nezdindeki büyükelçileri tarafından ele alındı.

AB büyükelçileri, göç ve iltica alanındaki mücbir sebepler de dahil olmak üzere kriz durumlarına ilişkin yeni bir düzenleme konusunda anlaşma sağladı.

Büyükelçilerin imzaladığı anlaşma, AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu arasındaki müzakerelerin temelini oluşturacak.

Anlaşma uyarınca, üye ülkelere kabul edecekleri bir sığınmacı kotası verilecek.

Sığınmacı istemeyen ülkeler, mülteci başına belirli miktarda bir para karşılığında kendi paylarını, diğer üye ülkelere aktarabilecek.

Anlaşma çerçevesinde sığınma başvurusu reddedilen kişilerin kısa sürede geri gönderilmesinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

AB Komisyonu’na göre, yeni düzenleme, üye devletlerin iltica ve göç alanındaki kriz durumlarında belirli kuralları değiştirerek ele almalarını sağlayacak.

Örneğin düzenleme, iltica başvurularının kaydedilmesi veya iltica sınır prosedürüyle ilgili belirli kuralların değiştirilerek ele almalarına olanak sağlayacak bir çerçeve oluşturacak.

Kriz anında AB üyesi ülkeler, Brüksel yönetimi ile diğer üyelerden dayanışma ve destek talebinde bulunabilecek.

Üye devletler, destek talep eden ülkelere şu katkıları sağlayacak:

  • Sığınmacılar veya uluslararası korumadan yararlananlar, kriz içindeki üye devletten, katkıda bulunan diğer devletlere taşınacak.
  • Destekleyici üye devlet, kendisini bir kriz durumunda bulan diğer üyeyi rahatlatmak amacıyla sığınma taleplerini inceleme sorumluluğunu üstlenebilecek.
  • Üyeler, birbirlerine mali katkı ya da diğer alternatif dayanışma önlemleri sunabilecek.

İstisnai önlemler ve dayanışma desteği hayata geçirilirken, gereklilik ve orantılılık ilkelerine uygun olarak ve üçüncü ülke vatandaşları ile vatansız kişilerin temel haklarına tam uyum sağlayacak şekilde AB yönetiminden izin alınması gerekecek.

Avrupa Birliği liderleri, üye ülkeler arasında sığınma ve düzensiz göç konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen bunun oyunun kurallarını değiştireceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, anlaşmayı “tarihi bir dönüm noktası” olarak değerlendirdi.

Uzun müzakerelerin ardından üzerinde uzlaşma sağlanan anlaşmanın Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

BBC TÜRKÇE