AB ülkelerinden Türk pasaportuna yeni engeller

AFGANİSTAN, KONGO VE ERİTRE İLE AYNI MUAMELEYİ GÖRDÜK

AB ülkelerinden Türk pasaportuna yeni engeller




AB ülkelerinden Türk pasaportuna yeni engeller

Avrupaya vizesiz seyahat hayal oldu. Fransa ve İspanya'nın ardından geçtiğimiz günlerde Hollanda da transit geçişlerde Türkiye'ye vize şartı getirdi. Daha önceki uygulamada Türkiye pasaportuna sahip kişiler, başka ülkelere olan seyahatlerini, transit salonu terk etmedikleri ve bekleme süreleri 24 saati aşmadığı müddetçe ek vize almadan gerçekleştirebiliyordu.

Fransa 3 Temmuz'da yayımladığı kararla birlikte Türk vatandaşlarına transit uçuşlarda vize uygulamaya başlamıştı. İspanya da 4 Ağustos 2022 tarihinden itibaren Türkiye pasaportu bulunan yolcuların transit geçişlerinde transit vizesi uygulamaya başladığını duyurmuştu. Bu kervana son olarak Hollanda da katıldı.

Daha önceki uygulamada Türkiye pasaportuna sahip kişiler, başka ülkelere olan seyahatlerini, transit salonu terk etmedikleri ve bekleme süreleri 24 saati aşmadığı müddetçe ek vize almadan gerçekleştirebiliyordu.

AFGANİSTAN, KONGO VE ERİTRE İLE AYNI MUAMELEYİ GÖRDÜK

Hollanda, çok az sayıda ülkeden transit vize talep ediyor. Evrensel'de yer alan habere göre bunlar arasında; Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Küba, Gine, Nepal, Sierra Leone, Güney Sudan, Sudan, Suriye, Yemen ve Gine Bissau Cumhuriyeti gibi ülkeler yer alıyor.

MÜTEKABİLİYET İLKESİ DE İŞLEMEMİŞTİ

Öte yandan 2 Mart 2020'den bu yana Avusturya, Belçika, Hırvatistan, İrlanda, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden vize talep etmeyen Türkiye, 27 Temmuz 2022 tarihinde Bulgaristan'a, son olarak ise geçtiğimiz ay Macaristan'a vize şartını kaldırdı. Türkiye vatandaşlarının ise bu ülkelere gidebilmek için pasaport ve vize sahibi olması gerekiyor.

TÜRKİYE İÇİN RET ORANLARI ARTTI

Türkiye’de son dönemde, AB üyesi birçok ülkeye girmek için gerekli olan Schengen vizesini almak da çok zorlaştı. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın, Schengen Visa Information’dan edindiği verilere göre bu yıl her 100 başvurudan 16,5’i reddediliyor. Bu oran geçen yıl yüzde 12,5, 2015’te ise yüzde 4’tü.

Türkiye vatandaşlarının ret alma oranındaki artışın, Ukrayna ile savaşta olan Rusya vatandaşlarından bile fazla olduğu görülüyor. Ayrıca Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın 8 Haziran tarihli haberinde göre 2015 yılından bu yana Schengen başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının boşa ödediği para 26,3 milyon euroyu buldu.

KARAR