AB yatırımıyla üretilen Covid-19 aşıları yüksek fiyata birlik dışına mı satılıyor?
Avrupa Birliği'ne tedarik etme taahhüdü verdiği aşılarda neden gecikme yaşandığına dair yanıt bekliyoruz."
AB yatırımıyla üretilen Covid-19 aşıları yüksek fiyata birlik dışına mı satılıyor?
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin anlaşma yaptığı aşı şirketlerinin gecikmeler yaşaması üzerine verilen sözlerin zamanında yerine getirilmek zorunda olduğunu söyledi.
Salı günü yaptığı açıklamada von der Leyen şöyle konuştu:
"Avrupa ilk Covid-19 aşısının geliştirilebilmesi için milyarca dolar yatırım yaptı. Şimdi Komisyon olarak İngiliz Astra Zeneca ve Amerikan Pfizer'ın Avrupa Birliği'ne tedarik etme taahhüdü verdiği aşılarda neden gecikme yaşandığına dair yanıt bekliyoruz."
AstraZeneca aşılarını İngiltere ve Belçika'da üretirken, Alman BionTech ile çalışan Pfizer da yine aşıları Belçika'daki tesislerde imal ediyor.
Ne var ki, AB'nin endişesi AB yatırımlarıyla geliştirilip birlik içerisinde üretilen bu aşıların dışarıda daha yüksek fiyat veren ülkelere gönderiliyor olduğu. Komisyon tüm firmaların AB dışına yaptıkları ihracatlara ilişkin yetkililere bilgi verme zorunluluğu getirebilir.
AB sıkıntı yaşarken İngiltere'de aşı bolluğu
Bu endişenin arkasında yatan en somut gerekçe de birlik ülkelerinde aşı tedariki kısıtlı kalırken, birlik dışında olan İngiltere'nin hiç aşı sıkıntısı çekmemesi.
AB henüz AstraZeneca aşısını onaylamış ve birlik içerisinde yapılması için izin vermiş değil ancak bu aşının kitle aşılanması bakımından en ideal türde aşı olduğu belirtiliyor ve İngiltere'de 4 Ocak'tan bu yana kullanılıyor.
AB yetkililerinin açıklamasına göre yaşanan bu durum nedeniyle AstraZeneca İngiltere'deki stoklarının bir bölümünü hızlı şekilde Şubat ayı itibarı ile AB'ye aktarmayı önerdi.
Belçika'daki fabrikada aksaklık var
İngiliz-İsveç ortaklığı olan şirket Cuma günü AB için ayrılan aşılarda yüzde 60'lık kesinti yaparak ilk aşamada sadece 31 milyon doz vereceğini belirtmişti. Şirket yetkilileri bunun nedeninin de Avrupa'daki üretim sorunları olduğunu ileri sürmüştü. Özelde de Belçika'da şirketin ortağı olan Novasep fabrikasındaki aksaklıklara işaret edilmişti.
Von der Leyen ihracatı şeffaf hale getirecek olan düzenlemeyi hızlı şekilde hayata geçireceklerini ifade ederek, ilaç firmalarının sözlerini tuttuklarından emin olmak için gereken tüm adımların atılacağını kaydetti.
Konu von der Leyen için son derece hassas zira 27 AB ülkesinde yaşayan 500 milyona yakın insan için 2 milyar doz aşıyı garanti altına almak adına bizzat uzun mesai harcadı.
von der Leyen'in hedefi zora girdi
Geçtiğimiz hafta Pfizer da AstraZeneca'dan kısa bir süre önce aşı tedarikinde gecikme olacağını duyurmuştu. Von der Leyen ise Ağustos sonuna kadar AB içerisinde yetişkinlerin yüzde 70'inin aşılanmış olacağına dair bir hedef koymuştu. Şimdi bu hedefin tutturulması giderek zorlaşıyor.
Gelinen son noktada aşı için en fazla yatırımı yapan Avrupa Birliği aşılanma konusunda ABD, İngiltere ve İsrail'in gerisine düşmüş oldu.
euro news