AB zirvesi başladı: Liderler 'aşı pasaportu'nu tartışıyor

Avrupa Birliği Devlet Liderleri Zirvesi salgın nedeniyle bir kez daha sanal olarak gerçekleştiriliyor.

AB zirvesi başladı: Liderler 'aşı pasaportu'nu tartışıyor


AB zirvesi başladı: Liderler 'aşı pasaportu'nu tartışıyor

Avrupa Birliği Devlet Liderleri Zirvesi salgın nedeniyle bir kez daha sanal olarak gerçekleştiriliyor.

İki gün sürecek olan zirvede Covid-19 pandemisinde gelinen son durum, olası aşı pasaportu uygulaması, güvenlik ve savunma konuları ile güney komşuluk politikaları ele alınıyor.

Aşılama konusunda başta AstraZeneca olmak üzere anlaşma yapılmış olan firmalarla tedarik sorunu yaşayan AB kısa süre içerisinde kıta nüfusunun önemli bir bölümünün aşılanmış olmasını istiyor. Başta Kıbrıs, İspanya, Malta, Portekiz, İtalya ve Estonya olmak üzere turizm önemli bir gelir kalemi olan ülkeler Yunanistan'ın önerisi olan 'aşı pasaportu' uygulamasını destekliyor.

Aşı olanlara sertifika verilmesi ile o kişiler sıkıntısız şekilde AB içerisinde dolaşabilecek. Sertifikası olmayanlar ise kısıtlamalara, testlere ve karantinalara tabi olacak. Bu durumun AB vatandaşları arasında çifte standart oluşturacağı endişesi taşıyan ülkeler mevcut. Almanya, Romanya ve Fransa uygulama önerisine karşı duranların başında geliyor.

Aşı pasaportu tartışmaları

Aşı tedarikini söz verilen sürede gerçekleştiremeyen birliğin üye ülke vatandaşlarını aşı pasaportu gibi bir uygulama ile ikiye ayırmasının haksızlık yaratacağı kaydediliyor. Bazı insanlar aşı olmak istemedikleri için olmasalar da çok daha fazla sayıda kişi gerek yaşı genç olduğu gerekse yaşadığı ülkenin finansal durumu nedeniyle aşıya erişemediği için sertifika sahibi olamayacak.

Bu nedenle zirvede liderlerin önündeki en tartışmalı madde bu. Bununla birlikte Almanya ve Belçika gibi sınırlarını kapatan ülkeler de görüş ayrılığının yaşandığı bir başka konu.

İngiltere ve Güney Afrika'da virüsün yeni versiyonlarının ortaya çıkmasıyla birlikte üçüncü dalgayı yaşamak istemeyen ülkeler Nisan ayına kadar sert önlemleri sürdürmekte kararlı. Brüksel ile Şengen'e aykırı şekilde sınırlarını kapatmış olan 6 ülkeye uyarı yapıyor.

AB liderleri Nisan ayı ile birlikte aşıların çok daha yeterli seviyede dağıtımının yapılabileceğine inanıyor. Bu süre zarfında bazı ülkelerin birliğin ortak kararları dışına çıkarak firmalarla ikili anlaşmalar yapmasından kaygı duyuluyor.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in hedefi Eylül ortasına kadar kıta birlik nüfusundaki yetişkinlerin yüzde 70'ini aşılamış olmak.

euro news