“ABD Anayasa Mahkemesi Kürtaj Hakkını Değiştirecek”
Kürtaj temel sağlık hizmetidir” yazılı pankartlar taşırken, bazıları ise “Roe kararı kaldırılmalı” diye bağırdı.
“ABD Anayasa Mahkemesi Kürtaj Hakkını Değiştirecek”
ABD Anayasa Mahkemesi’nin ülke genelinde kürtaj hakkını koruyan yasayı değiştirilebileceği haberleri, başkent Washington’da protestolara neden oldu.
Amerikan haber kuruluşu “Politico”da yayınlanan habere göre, sızdırılan bir belgede Anayasa Mahkemesi 1973 tarihli “Roe Wade’e karşı” olarak bilinen ve ülkede kürtajın anayasal hak olmasının temel dayanağını oluşturan kararın yanlış olduğu ve değiştirilmesi gerektiği savunuluyor.
Haberin yayınlanmasının ardından kürtaj karşıtları ile yanlıları Washington’daki Anayasa Mahkemesi’nin önünde protesto gösterileri yaptı. Protestoculardan bazıları ellerinde “Kürtaj temel sağlık hizmetidir” yazılı pankartlar taşırken, bazıları ise “Roe kararı kaldırılmalı” diye bağırdı.
Politico’nun yer verdiği ve Anayasa Mahkemesi üyesi yargıç Samuel Alito’nun kaleme aldığı 10 Şubat 2022 tarihli taslak görüşte, “Roe kararı başından beri çok hatalıydı. Kürtaj derin bir ahlaki soruyu ortaya koyuyor. Anayasayı dikkate almanın ve kürtaj konusunu halkın seçilmiş temsilcilerine bırakmanın zamanı gelmiştir. Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yeri yoktur” görüşlerine yer verildi.
Alito sızan belgede ayrıca, “Roe Wade’e karşı kararının gerekçesinin son derece zayıf ve zararlı sonuçları olduğunu” savundu.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise sızan belgedeki ifadelere tepki göstererek, “Roe-Wade kararı tersine çevrilirse, bu modern tarihin en kötü ve zararlı sonuçlar doğuracak kararı olacaktır” dedi.
Pelosi sosyal medya hesabından, "Bu haber doğruysa, Anayasa Mahkemesi sadece kadınlara değil tüm Amerikalılara, son 50 yılın en büyük kısıtlamasını uygulamaya hazırlanıyor" diye yazdı.
Taslak metni kaleme alan yargıç Alito ile birlikte dört Cumhuriyetçi yargıç daha kararı savundu. Anayasa Mahkemesinde çoğunluğun taslak görüşü onaylanması halinde, ülkede kürtajın anayasal hak olmasının değişebileceği ve eyaletlerin bu konuda tekil kararlar almasının önünün açılabileceği belirtiliyor.
Amerika’da siyasetin en tartışmalı konularından olan kürtajla ilgili 2021’de Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı ankete göre, Amerikalıların yüzde 59’u kürtajın yasal, yüzde 39’u ise yasadışı olması gerektiğini düşünüyor.
1973 tarihli “Roe Wade’e karşı” kararında Anayasa Mahkemesi, Amerikalı kadınların, Anayasa'nın ailevi konularda bireysel seçim özgürlüğünü düzenleyen 14’üncü maddesine dayanarak, cenin rahim dışında yaşayabilecek duruma gelmeden önce yani hamileliğin 22 ila 24’üncü haftalarına kadar kürtaj yaptırma hakkına sahip olduklarına hükmetmişti.
VOA