ABD Başkanı Biden Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u Ağırlıyor: Gündem Çin ve Ukrayna

ABD Fransa’nın Ukrayna konusundaki rolünden memnun

ABD Başkanı Biden Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u Ağırlıyor: Gündem Çin ve Ukrayna




ABD Başkanı Biden Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u Ağırlıyor: Gündem Çin ve Ukrayna

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiğinden bu yana Beyaz Saray’daki ilk devlet ziyareti kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ağırlıyor. Macron-Biden görüşmesinde Çin’in gündemin üst sıralarında olması bekleniyor.

Başkan Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u ilk devlet ziyareti kapsamında Beyaz Saray’da ağırlayacak olması her iki ülke yetkilileri tarafından Fransa’nın Amerika’nın en eski müttefiki konumunun teyidi olarak yorumlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron üç gün sürecek ABD ziyaretinin ilk ayağında, Başkan Yardımcısı Kamala Harris tarafından ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın genel merkezinde ağırlandı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, uzayda işbirliğini, iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve güvenlik konularını görüşeceklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, uzayın “yeni bir çatışma alanını” temsil ettiğini, iki ülkenin kurallar ve normların oluşturulması konusunda birlikte çalışmasının önemli olduğunu, her iki ülkenin de bilim ve demokratik değerlere bağlı olduğunu belirtti.

İngilizce konuşan Macron, “Uzayda da çılgın oyuncular var. Orada da haydut devletler var. Yeni hibrid saldırılar var” dedi.

Harris ve Macron bir yıl önce Paris’te bir toplantı sırasında iki ülke arasında uzay konusunda yeni bir işbirliği açıklamıştı.

Fransa ve ABD’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke geçtiğimiz ay Rusya’nın yörüngede bulunan kendi uydusunu vurmasının ardından, yıkıcı uydu-savar füze denemelerinin yapılmaması uyarısında bulunmuştu.

Başkent Washington’a göreve geldiğinden bu yana ikinci kez resmi ziyaret için gelen Fransa Cumhurbaşkanı, akşam saatlerinde de Beyaz Saray’da akşam yemeğine katılacak.

ABD Fransa’nın Ukrayna konusundaki rolünden memnun

Macron’un ziyareti, Fransa liderinin ülkesinin dünya sahnesindeki profilini yükseltmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

2017’de iktidara gelen Fransız lider, Beyrut’tan Bangkok’a, Kremlin’den Beyaz Saray’a kendisini bir lider olarak her krizin merkezinde konumlandırmaya çalışıyor.

Biden yönetimi yetkilileri de, Fransız liderin G7, NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde liderlik göstermesinden ve Rus işgali altındaki Ukrayna için AB’nin desteğini güçlendirmede oynadığı rolden memnun.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “Sadece geçen yıla bakarsanız, Fransa’nın Amerikan halkı ve müttefiklerimiz için önemli olan neredeyse her ulusal güvenlik konusunun merkezinde yer aldığını görürsünüz” ifadelerini kullanmıştı.

Görüş ayrılıkları da masada olacak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un temaslarında Başkan Biden’ın Enflasyonu Düşürme Yasası olarak bilinen ve ABD tarihindeki en büyük iklim değişikliği paketi olarak görülen 430 milyar dolarlık paketle ilgili Avrupa’nın endişelerini de gündeme getirmesi bekleniyor.

Söz konusu yasa vergi avantajının ABD imalatı olan içeriğe bağlı olmasını öngörüyor. AB endüstrisi ise bu durumun Avrupa’da yatırımı daha az rekabetçi hale getirdiğini savunuyor.

Beyaz Saray ise yasanın elektrikli araç endüstrisinin güçlendirilmesi ve diğer temiz enerji girişimleri için gerekli olduğu görüşünde.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, bu konuda Fransa ile şimdiden çok verimli görüşmelerin olduğunu söyledi.

Biden ve Macron’un, elektrik ve altyapı tesisleri Rusya tarafından bombalanan Ukrayna’ya destek konusunda da istişarelerde bulunmaları bekleniyor. Fransız lider 13 Aralık’ta Paris’te uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak.

Çin önemli gündem maddesi

İki lider geçtiğimiz haftalarda Endonezya’da yapılan G20 zirvesi kapsamında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüşmüştü. Macron’un önümüzdeki yıl Pekin’i ziyaret etmesi bekleniyor.

Reuters’a konuşan Amerikalı bir yetkili, Çin konusunda iki ülkenin görüşlerinin aynı olmadığını ancak Çin konusunda “ortak bir metinden konuşulmasının gerektiğine ilişkin güçlü bir görüşün olduğunu düşündüğünü” belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD ve Fransa’nın kurucu üye olduğu NATO’nun, Çin’in gittikçe artan askeri yapılanmasının ve Rusya ile işbirliğinin getirdiği sorunların çözümünü görüştüğünü söyledi.

Macron daha önce yaptığı bir açıklamada, Çin’in NATO için bir odak olmaması gerektiğini belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby gazetecilerle yaptığı bir bilgilendirme toplantısında, “yaymaya çalıştığı küresel nüfuz ve teşkil etmeye devam ettiği güvenlik sorunları sebebiyle Çin’in, Macron’un ziyareti sırasında gündemin üst sıralarında olacağını” söyledi.

VOA