ABD Başkanı Trump'ın azil davası: Senato'daki yargılama süreci resmen başladı

“Beyaz Saray yasaları çiğnedi”

ABD Başkanı Trump'ın azil davası: Senato'daki yargılama süreci resmen başladı


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Başkan Donald Trump'ın azledilme gerekçeleriyle ilgili iki maddeyi imzalamasının adından Senato'daki yargılama süreci resmen başladı. Yargılama sürecinde savcılık görevini yürütecek yedi üye, Senato üyelerine azil gerekçelerinin yazılı olduğu dosyayı okudu.

Senato'daki yargılama sürecini idare edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, yine Senato'da yemin edecek. Bunun ardından yargılamada jüri vazifesi görecek her bir senatör tarafsızlık yemini edecek.

“Beyaz Saray yasaları çiğnedi”

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Sayıştay görevi gören Federal Hükümet Üst Denetim Kurumu (Government Accountability Office), Beyaz Saray’ın, Ukrayna’ya yapılan yardımın güvenlik bölümüyle ilgili destekte kısıntıya gitmesi sonucu yasayı ihlal ettiği uyarısında bulundu.

Bu kurumun raporunda, Kongre’nin onaylamasına rağmen askeri yardımın engellenmesinin yasaları ihlal anlamına geldiği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediği şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından azil süreci başlatılmıştı.

Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

emsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım'da kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi, hazırladığı 300 sayfalık raporu, 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş; Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

 

EURO NEWS