ABD, muhalefetle masaya oturma karşılığında Venezuela’ya yaptırımları hafifletmenin yollarını arıyor

Biden’in bu kararında OPEC’in üretim düşürme politikası etkili oldu mu?

ABD, muhalefetle masaya oturma karşılığında Venezuela’ya yaptırımları hafifletmenin yollarını arıyor


ABD, muhalefetle masaya oturma karşılığında Venezuela’ya yaptırımları hafifletmenin yollarını arıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, Venezuela'da yönetimin, 2024’te özgür bir seçimin garanti altına alınması amacıyla muhalefetle masaya oturma koşulu karşılığında Karakas’a yönelik yaptırımları hafifletmenin yollarını aradığı bildirildi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre Biden yönetimi, ABD’nin ikinci büyük petrol şirketi Chevron’un Venezuela’da petrol çıkartmasına izin verip, Karakas petrolünün ABD ve Avrupa pazarına ulaşmasının yollarını arıyor.

WSJ, bunun karşılığında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan 2024 yılında özgür ve adil bir seçim yapılması için uzun süredir muhalefetle askıya alınan görüşmeleri başlatmasının isteneceğini duyurdu.

Ülkenin tahrip olmuş elektrik ve su şebekesinin elden geçirilmesi, gıda, ilaç ve ekipman ithali için Venezuela’nın ABD bankalarında dondurulan yüz milyonlarca dolar tutarındaki mal varlığının serbest bırakılması da, yaptırımların hafifletilmesi halinde gündeme gelecek.

ABD yönetiminde konuyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini aktaran WSJ, Maduro’nun muhalefetle masaya oturmaya uzlaşmaya yanaşmaması halinde anlaşma olasılığının “suya düşebileceğini” duyurdu.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, son yaptığı açıklamada, “Maduro yönetimi olumlu adım atmadığı sürece yaptırım politikamızda değişikliğe gidilmesi yolunda bir plan yok” ifadesini kullanmıştı.

Anlaşma sağlanırsa, Chevron ve diğer ABD’li petrol şirketlerinin Venezuela’da yeniden çalışmasına izin verilecek. Venezuela bu sayede kısa dönemde dünya pazarına sınırlı oranda petrol tedarik edebilecek.

Venezuela 1990’lı yıllarda günde 3,2 milyon varilden fazla petrol üretiyordu.

Ulusal petrol şirketi, son 10 yıl içinde yeni yatırımlar yapılmaması, kötü yönetim ve yaygın yolsuzluk yüzünden batma noktasına gelirken Trump yönetiminin yaptırımları ile Batılı petrol şirketleri bu ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

ABD politikasında olası değişiklik, dünya petrol pazarlarına, daha fazla petrol tedarik edilmesine imkan sağlayacak.

Biden’in bu kararında OPEC’in üretim düşürme politikası etkili oldu mu?

Biden yönetimi dün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararına sert tepki göstererek, bu grubun Rusya ile aynı safta olduğu suçlamasında bulunmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden yönetiminin petrol fiyatlarını azaltmak için tüm önlemleri almaya hazır olduğunu belirterek, "Küresel ekonomi, Putin'in savaşıyla mücadele ediyor. Bu karar, orta ve düşük gelirli ülkeleri etkileyecek" değerlendirmesinde bulunmuştu.

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, dün Viyana'da düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Küresel petrol arzında bu seviyede yaşanacak bir düşüşün piyasayı önemli ölçüde daraltacağı değerlendiriliyor.

Uzmanlar, piyasada yaşanacak daralmanın, Çin'de Covid-19 salgınının kontrol altına alınması ve talebin toparlanmasıyla daha da kötüleşebileceğini belirtiyor.

EURO NEWS