ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, KIRIM’IN İŞGALİNİN TANINMASINI YASAKLAYAN SAVUNMA BÜTÇESİNİ KABUL ETTİ
ENERJİ BAKANLIĞINA DA SAVUNMA İÇİN BÜTÇE
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, KIRIM’IN İŞGALİNİN TANINMASINI YASAKLAYAN SAVUNMA BÜTÇESİNİ KABUL ETTİ
ABD Temsilciler Meclisinin 78’e karşı 335 oyla onayladığı tasarıda savunma bütçesine 740,5 milyar dolar ayrılıyor. Tasarının, geniş bir desteğe sahip olduğu Senato’dan bu hafta geçirmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için tasarıyı veto edeceğini söylemişti.
Temsilciler Meclisinden üçte ikiden büyük bir oy çokluğuyla geçen tasarı, aynı destekle Senato’dan da geçerse Trump tasarıyı veto edemeyecek. Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu”, 8,9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrıldı.
ENERJİ BAKANLIĞINA DA SAVUNMA İÇİN BÜTÇE
Bunun yanı sıra, Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için ise 26,6 milyar dolar bütçe belirlendi. NDAA tasarısında, Çin’e karşı “Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi”nin kurulması öngörülürken, ABD’nin pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmek, bölgedeki ortak ve müttefiklere destek vermek üzere bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının bütçesine ek 2,2 milyar dolar fon ayrıldı.
RUSYA’NIN KIRIM’I İŞGALİNİN TANINMASI ANLAMINA GELECEK FAALİYETLER YASAKLANIYOR
Tasarıda, ABD ordusunun Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması ve Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeler dikkati çekti.
UKRAYNA’YA 250 MİLYON DOLARLIK SAVUNMA YARDIMI
Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, tasarı ayrıca, Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılmasını şart koştu.
KUZEY AKIM-2 PROJESİNE KARŞI YAPTIRIMLAR
Tasarı ayrıca, Kuzey Akım-2 projesine yönelik genişletilmiş yaptırımları da içeriyor. Projenin tamamlanması üzerinde Rus gemileriyle çalışan sigorta ve belgelendirme şirketlerine yaptırımlar uygulanacak.
ABD, ek Rus gaz akışlarının Kremlin’in Avrupa Birliği’ndeki siyasi etkisini artıracağı endişesiyle Kuzey Akım-2’ye karşı çıkıyor.
Söz konusu projeye yönelik ilk yaptırımlar geçen yıl uygulandı. Proje için boru döşeme gemisi sağlayan İsviçreli Allseas şirketi yaptırımlar nedeniyle projeden ayrıldı.
Toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyar avro olması beklenen ve yüzde 94’ü tamamlanan proje sayesinde yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor.
ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor.
QHA.COM.TR