ABD-Ukrayna Sea Breeze deniz tatbikatlarında sona gelindi

“1997’DEN BERİ EN GENİŞ KATILIMLI TATBİKAT”

ABD-Ukrayna Sea Breeze deniz tatbikatlarında sona gelindi




Karadeniz’de Rusya’yı rahatsız eden ABD-Ukrayna Sea Breeze deniz tatbikatlarında sona gelindi

Ayyıldız Huri Kaptan

NATO bünyesinde, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Karadeniz’de düzenlenen, 6 kıtadan 32 ülkenin katıldığı Sea Breeze 2021 askeri tatbikatında sona gelindi. Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin gemilerinin bir çoğunun Bulgaristan’daki Breeze tatbikatına katılmak üzere bir süre daha Karadeniz’de kalmaya devam edeceği bildirilirken, kalış süresinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nde öngörülen süre sınırını ihlal etmeyeceği belirtildi.

Karadeniz’de ilk kez NATO ittifakı dışı ülkelerin katılımıyla Ukrayna’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Rusya’yı da rahatsız ederek harekete geçiren NATO’nun en büyük tatbikatlarından Sea Breeze 2021’in (Deniz Meltemi) sona ererken ABD, “Karadeniz’de tatbikatlarımız sürecek” mesajı verdi. Öncesinde bir İngiliz gemisinin Rus karasularına girdiği gerekçesiyle Rusya’nın uyarı ateşi açmasıyla Karadeniz’de gerilime neden olan ve 28 Haziran’da başlayan Sea Breeze 2021 bugün sona erecek. Ukrayna’nın ev sahipliğinde İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Gürcistan gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin de katılımıyla düzenlenen tatbikata Türkiye de NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli TCG Barbaros Fırkateyni ve bir karargâh subayıyla katıldı. Tatbikattan duyduğu rahatsızlık nedeniyle NATO ile diyalog sinyalleri ile çağrılarını sürdüren Rusya ise Sea Breeze 2021 tatbikatının son bölümüyle aynı günlerde Karadeniz bölgesinde S-400’lerin de katılımıyla tatbikat düzenledi.

“1997’DEN BERİ EN GENİŞ KATILIMLI TATBİKAT”

ABD 6. Filosu olarak da adlandırılan ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika Kuvvetleri’nden askeri yetkililer, tatbikatının sonuçları hakkında telekonferans yöntemiyle düzenledikleri toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD kuvvetlerinin komutanı Albay Stuart Bauman, Sea Breeze’in, 1997’den bu yana yapılan en geniş katılımlı tatbikat olduğunu, 30 ülkeden 5 binden fazla askerin katıldığını kaydetti.

“GEMİLER BİR SÜRE DAHA KALACAK”

Bauman, bir soru üzerine tatbikata katılan Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin gemilerinin bir çoğunun Bulgaristan’daki Breeze tatbikatına katılmak üzere bir süre daha Karadeniz’de kalmaya devam edeceğini, ancak kalış süresinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nde öngörülen süre sınırını ihlal etmeyeceğini aktardı. Bauman, Sea Breeze 2021 tatbikatının, ABD ve NATO’nun Karadeniz’deki varlığını artırma planlarının bir göstergesi olup olmadığının sorulmasına da şöyle yanıt verdi:

“Sea Breeze, dünya genelinde yaptığımız, Avrupa ve Karadeniz’de gerçekleştirdiğimiz birçok tatbikattan sadece biri. Bu kapsamda birçok ortak ülkeyle düzenli olarak çeşitli konuşlanmalar gerçekleştiriyoruz. Bölgenin güçlenmesi ve istikrarının sağlanması için bu faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”

qha.com.tr