ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık askeri yardım açıkladı

Prag’da gündem Ukrayna olacak

ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık askeri yardım açıkladı




ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık askeri yardım açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Harkiv yakınlarındaki saldırısını püskürtmesine yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya 275 milyon dolarlık yeni bir silah ve teçhizat paketi yollayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada, paketin HIMARS (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi) için mühimmat, 155mm ve 105mm topçu mermileri, füzeler, tansksavarlar, zırh önleyici sistemler ve hassas hava mühimmatları, el bombaları, mayınlar, taktik araçlar, koruyucu ekipmanlar gibi acil ihtiyaç duyulan yetenekleri içerdiğini söyledi.

Açıklamada, önceki yardım paketlerinde yer alan malzemelerin halihazırda cepheye ulaştığı kaydedildi; “Bu yeni yardımı da Ukrayna ordusunun kendi topraklarını savunmak ve Ukrayna halkını korumak için kullanabilmesi amacıyla mümkün olan en kısa sürede göndereceğiz” denildi.

Blinken iki hafta önce, Rus saldırıları karşısında Kiev'e Washington'un desteğini ortaya koymak için Ukrayna'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.

ABD Kongresi uzun süre beklettiği Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini, Nisan ayının son haftasında onaylamıştı. Biden’ın da imzalamasıyla yardım akışı başlamıştı.

Son paketle birlikte toplam beş yardımda ABD, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı işgalden bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 51 milyar dolar askeri yardım sağlamış oldu.

Blinken Moldova ve Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı bugün de Ukrayna’ya son yardımların duyurulmasından önce Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın gelecek hafta Doğu Avrupa'ya gideceğini açıkladı.

Blinken Çarşamba günü Moldova'nın başkenti Kişinev’i ziyaret ettikten sonra Perşembe ve Cuma günleri Prag'da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak.

Blinken’ın Kişinev ziyareti komşu Moldova'ya olası Rus müdahalesi ve eski Sovyet cumhuriyeti Gürcistan'da Moskova yanlısı yasaların desteklenmesine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde yapılacak.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien’ın bugün gazetecilere yaptığı açıklamaya göre Blinken, Kişinev'deki ilk durağında Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile görüşerek Moldova'nın Avrupa Birliği'ne katılma yolunda kaydettiği ilerlemeye ABD'nin desteğini vurgulayacak.

O'Brien, Blinken'in tartışmalı Transdinyester bölgesinde 1500 Rus askerinin konuşlandığı Moldova için "sağlam" bir destek paketi açıklayacağını söyledi; ancak ayrıntıları hakkında bilgi vermedi.

O’Brien, "Şu anda gördüğümüz doğrudan bir askeri tehdit yok, ancak devam eden Rus nüfuz operasyonları var ve bu endişe verici" dedi.

Moldova da Ukrayna gibi AB üyeliğine aday bir ülke ve Rusya'yı defalarca ülkeye karşı bir "hibrid savaş" yürütmekle, yerel seçimlere müdahale etmekle, hükümeti devirmeye ve 27 ülkeli AB'ye katılma yolunu raydan çıkarmaya çalışmak için geniş çaplı dezenformasyon kampanyaları yürütmekle suçladı.

Rusya suçlamaları reddetti ancak Moldova hükümeti, özellikle Transdinyester yetkililerinin Şubat ayında Kişinev’in artan baskısı nedeniyle Moskova'dan "koruma" talebinde bulunmasının ardından, Moskova'nın niyetleri konusunda temkinli davranıyor.

Prag’da gündem Ukrayna olacak

Prag’daki toplantı ise, liderlerin Temmuz ayında Washington'da NATO'nun 75. yıldönümünü kutlamak üzere düzenlenecek zirvede biraraya gelmelerinden önce askeri ittifakın son büyük diplomatik buluşması olacak.

James O'Brien, Temmuz’daki zirve için, "Ukrayna'ya NATO'ya katılması için bir davet geleceğini tahmin etmiyoruz, ancak savaşı kazanmaya çalışan Ukrayna'ya önemli bir destek gösterisi olacağını düşünüyoruz" dedi.

O’Brien, bu kapsamda NATO'nun Ukrayna'nın gelecekteki kuvvetlerinin inşasına destek vereceğini ve Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO'ya katılabilmesi için gerekli reformları yapmasına yardımcı olacağını söyledi.

NATO toplantısına katılmadan önce Prag'da Çek Dışişleri Bakanı Jan Lipavský ve diğer yetkililerle biraraya gelecek olan Blinken, Çek Cumhuriyeti’nin Kiev'e daha fazla mühimmat sağlama girişimi dahil Ukrayna'ya destek konusunu görüşecek.

NATO toplantısı gündeminde Ukrayna’nın yanısıra Gürcistan da olacak. Gürcistan’da yasalaşma yolunda olan “yabancı ajan yasası” nedeniyle haftalardır gerilim yüksek.

Batılı ülkeler ve Gürcistan muhalefeti yasa önerisini otoriter buluyor ve Rusya'dan esinlenmekle suçluyor. Bazıları tasarıyı, Rusya'da 2012’de kanunlaşan ve Kremlin'i eleştirenlerin peşine düşmek için kullanılan "yabancı ajan" yasasına benzeterek eleştiriyor.

Tasarı üzerindeki anlaşmazlık, Batı ile geleneksel olarak sıcak ilişkileri olan Gürcistan'ın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği yolunda kalması ile Rusya’yla bağ kurması arasında yapacağı seçimin anahtarı olarak görülüyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zuribişvili, haftalarca süren kitlesel protestolara yol açan yasa tasarısını veto etti. Ancak iktidar partisi vetosunu geçersiz kılmaya yetecek parlamento çoğunluğuna sahip ve bunu yapması bekleniyor.

Perşembe günü geç saatlerde Blinken, ABD'nin "Gürcistan'da demokrasinin baltalanmasından sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan Gürcü yetkililere ve aile üyelerine seyahat yasağı getireceğini açıklamıştı.

  • Associated Press haber ajansından yararlanılmıştır.
  • voa