ABD’den tartışma yaratacak adım: Ukrayna’ya yasaklı silahı veriyorlar

Ukrayna’ya sevkiyatı, NATO içinde de krize yol açabilir.

ABD’den tartışma yaratacak adım: Ukrayna’ya yasaklı silahı veriyorlar


ABD’den tartışma yaratacak adım: Ukrayna’ya yasaklı silahı veriyorlar

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik yeni silah yardımı kapsamında, dünyada 120’den fazla ülkede yasaklı olan misket bombası vereceği haberi tartışma yarattı. Sivil ölümlere yol açması nedeniyle tepki çeken silahın Ukrayna’ya sevkiyatı, NATO içinde de krize yol açabilir.

ABD’den tartışma yaratacak adım: Ukrayna’ya yasaklı silahı veriyorlar

Ukrayna'ya askeri desteği artıran ABD'nin, sivillerin hayatını tehlikeye atması ve patlamamış parçalarının uzun vadede tehlike oluşturması sebebiyle birçok ülkede yasaklı silahlar arasında yer alan misket bombası vermeye de hazırlandığı bildirildi.

Daha önce konuyla ilgili haberler endişelere yol açmış, misket bombalarının kullanıldığı yerlerde büyük sivil kayba yol açtığı uyarıları yapılmıştı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise geçen hafta, Ukrayna’ya misket bombası desteği verilmesiyle ilgili karar alma sürecinin devam ettiğini söylemişti. “Ukrayna ölüm kalım savaşı veriyor” diyen Milley, Rusların da misket bombası kullandığını savunmuştu.

ABD'nin 2003'te başlayan Irak işgalinde misket bombası kullanması büyük tepkilere yol açmıştı.

Haberlerde, Ukrayna'ya verilecek misket bombalarının ABD'nin askeri stoğundan karşılanacağı, pakette HIMARS füze sisteminin de yer alacağı aktarıldı.

120’DEN FAZLA ÜLKEDE YASAKLI SİLAH

“Bomba içinde bomba” olarak bilinen ve havada açılan tartışmalı silah, geniş bir alanda büyük etkiye sahip. İnsan hakları örgütleri ise bu silahın sivil alanlarda da büyük yıkıma yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna'ya misket bombası verilmesi kararı, uzun süredir ABD Kongresi'nde tartışma yaratıyordu. Bazı isimler bu tartışmalı silahın Ukrayna'ya gönderilmesine karşı çıkıyordu.

ABD’nin müttefikleri İngiltere, Almanya ev Fransa dahil 120'den fazla ülke misket bombasının yasaklanmasını öngören karara imza atmıştı. ABD, Rusya ve Ukrayna ise karara taraf ülkeler arasında yer almıyor.

ABD'nin bu kararının NATO içinde tartışma yaratabileceği belirtiliyor.

SÖZCÜ