ABD'den Türkiye'ye karşı bir hamle daha

Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu

ABD'den Türkiye'ye karşı bir hamle daha


Halkbank hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede “Halkbank’ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu” denildi...

  ABD’de Halkbank hakkında "dolandırıcılık""İran’a yönelik yaptırımların delinmesi" ve "kara para aklama" suçlamalarıyla iddianame hazırlandı.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Halkbank’ın davasına ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Richard M. Berman bakacağı belirtildi.

İddianamede dönemin Türk hükümet yetkilileri, bankanın eylemlerini desteklediği ve koruduğu iddialarıyla, milyonlarca dolar rüşvet aldıkları yönünde suçlanıyor. Bu kapsamda, “Halkbank’ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu” ifadeleri kullanılıyor.

İddianamede, Halkbank için “İran hükümetine milyarlarca dolarlık hizmet sağladı” denilirken, “Halkbank kanunsuz bir şekilde yaklaşık 20 milyar dolarlık transfer yaptı” diye vurgulandı.

Söz konusu tezgahın amacının Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde paravan şirketler adına tutulan ve İran’ın petrol satışından elde ettiği paradan oluşan bir havuz oluşturmak olduğu belirtildi. Bu fonların da İran hükümeti ve bankaları adına uluslararası ödemeler yapmak için kullanıldığı ve buna ABD mali sistemi kullanılarak ve yaptırım yasaları ihlal edilerek yapılan transferlerin de dahil olduğu vurgulandı.

Halkbank hakkında iddianamede “ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak” suçlamaları yer aldı.

 

Manhattan Federal Mahkemesi’ne gönderilen iddianamedeki iddialar özetle şu şekilde:

"2012’den 2016’ya kadar -2016 da dahil olmak üzere- Halkbank Türkiye’deki yasalara bağlı kurumsal bir yabancı finans kuruluşuydu. Halkbank’ın hisselerinin çoğu Türkiye hükümetine ait. Halkbank ve yetkilileri, aracıları ve eş-fesatçıları doğrudan ve dolaylı yollarla İran, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkelerdeki para hizmeti işletmelerini ve paravan şirketlerini, İran'ın ABD mali sistemine erişimine yönelik yasağı, İran petrol ve gaz satışı süreciyle, İran hükümeti, İranlı oluşum ve kişilere altın satışına ilişkin kısıtlamaları ihlal etmek ve delmek için kullandılar. Halkbank bilerek bu tertibi kolaylaştırdı, ABD'deki düzenleyicileri ve yabancı bankaları aldatmaya yönelik sahte işlemlerin tasarımına katıldı ve ABD'deki düzenleyicilere Halkbank'ın katılımı hakkında yalan söyledi.

İran ve Türkiye’deki üst düzey yetkililer bu tertibe katılıp korudu. Bazı yetkililer tertibin işlemesi için on milyarlarca dolarlık rüşvetler aldılar, böylece bu şekilde tertibi teşvik edip, tertibe katılanları koruyabilecek, bu tertibin ABD’li düzenleyicilerin radarına takılmasını engelleyebileceklerdi.

İran’ın Türkiye’nin ulusal petrol ve gaz şirketine petrol ve gaz satışı, diğerleriyle birlikte Halkbank’taki hesaplara yatırılan paralarla gerçekleşti. Bu hesaplar İran Merkez Bankası, İran Milli Petrol Şİrketi (NIOC), ve İran Ulusal Gaz Şirketi ismiyle açılmıştı. Bu süre içinde Halkbank NIOC’un Türkiye’ye İran petrolü satışı sürecinin yegâne havuzuydu. Çünkü İran’a yönelik ABD yaptırımları ve ABD bankalarının para aklama karşıtı politikaları nedeniyle İran’ın bu fonlara ulaşması, bunların İran’a geri transferi ya da fonların İran devlet kurumları ve çıkarları için uluslararası finansal transferler için kullanılması zordu. 2012 yılı ya da civarında NIOC ve İran Merkez Bankası’nın Halkbank’taki hesaplarında milyarlarca dolar birikti.

Halkbank, İran yararına çok sayıda yasadışı işleme dahil oldu, eğer bunlar ortaya çıksaydı banka ABD yasaları kapsamında yaptırımlara maruz kalacaktı.

Bu işlemler arasında;

(1) İran petrol ve gazı satışı sürecinde Halkbank’a yatan paralarla İran hükümeti yararına altın alımına izin verdi;

(2) İran petrol ve gazı satışı sürecinde Halkbank’a yatan paralarla İran’a ihraç edilmeyen altın satın alımına izin verdi, bu şekilde “ikili ticaret” kuralını ihlâl etti;

(3) İranlı müşteriler gıda ve ilaç almış gibi görünen ilişkin hileli işlemleri kolaylaştırdı, aslında gıda ya da ilaç alımı yokken İran hükümetine ilişkin yaptırımlardaki ‘insani muafiyetlerden’ yararlanmak için böyle gösterildi.

Bu yöntemlerle Halkbank kanunsuz bir şekilde yaklaşık 20 milyar dolarlık transfer yaptı.

Kıdemli Halkbank yetkilileri işleri kapsamında ve Halkbank’ın çıkarları için bu işlemlerin gerçek doğasını ABD Hazinesi yetkililerinden gizledi, böylece Halkbank ABD’nin yaptırımlarına uğrama riskine girmeden ve ABD’nin mali kuruluşlarında temsilci hesaplar tutma imkânını kaybetmeden İran hükümetine milyarlarca dolarlık hizmet sağladı."

Odatv.com