AB'den Türkiye bildirisi: Gümrük Birliği için çalışma başlatıldı
GÜMRÜK BİRLİĞİ VE YÜKSEK DÜZEYLİ DİYALOG
AB'den Türkiye bildirisi: Gümrük Birliği için çalışma başlatıldı
AB Liderler Zirvesi'nin ardından yayınlanan bildirinin Türkiye kısmı kamuoyu ile paylaşıldı. Bildiride liderler, Türkiye ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için çalışmalarının başlamasını not ettiklerini duyurdu. Doğu Akdeniz'de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, Türkiye'deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifin gecikmeksizin sunulması talep edildi.
AB Zirvesi devam ederken Türkiye ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyuyla paylaşıldı.
AB Konseyi'nin Doğu Akdeniz'deki durumu ve AB-Türkiye ilişkilerini yeniden görüştüğüne dikkat çekilen bildiride, Doğu Akdeniz'de güvenli ve istikrarlı bir çevrenin, Türkiye ile karşılıklı faydalı ve iş birliğini geliştiren ilişkilerin, AB'nin stratejik çıkarına olduğu vurgulandı.
Bildiride, Doğu Akdeniz'de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı ve bunun sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.
GÜMRÜK BİRLİĞİ VE YÜKSEK DÜZEYLİ DİYALOG
Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik yetkilendirmenin, AB Konseyi'nde ilave yönlendirme ile kabul edilebileceği dile getirilen bildiride, mevcut Gümrük Birliğinin uygulanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve bunun AB üyesi bütün ülkelere etkin biçimde uygulanması gerektiği kaydedildi.
SURİYELİLER İÇİN RESMİ TEKLİFİN SUNULMASI İSTENDİ
Bildiride, "AB Konseyi, AB Komisyonuna Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansmanın devamı için resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısını yapmaktadır" denildi.
Kıbrıs konusundaki çözümün siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde sağlanabileceği yönündeki AB tezine dikkat çekilen bildiride, AB liderlerinin kapalı Maraş'ın statüsünün önemine vurgu yaptığı, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için çağrıda bulunduğu ifade edildi.
Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili gelişmelerin endişe kaynağı olduğu savunulan bildiride, siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alındığı ileri sürülerek, bunların demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarında gerilemeye neden olduğu iddia edildi.
KARAR