ABD'nin ardından Batılı ülkelerden vatandaşlarına 'Ukrayna'yı terk edin' uyarısı

İlk tahliye kararı ABD'den

ABD'nin ardından Batılı ülkelerden vatandaşlarına 'Ukrayna'yı terk edin' uyarısı




ABD'nin ardından Batılı ülkelerden vatandaşlarına 'Ukrayna'yı terk edin' uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından İsrail, Güney Kore, İngiltere, Danimarka, Estonya ve Norveç, Ukrayna'daki vatandaşlarına bu ülkeden ayrılma çağrısı yaptı. Avrupa Birliği de (AB), Ukrayna'da bulunan birincil öncelikli olanlar haricindeki diplomatik personelinin ülkeden ayrılmalarını istedi.

Bu arada İsrail, Rusya ile Ukrayna arasında artan tansiyon nedeniyle Kiev Büyükelçiliği'nde görevli personelin ailelerini tahliye etmeye başladığını duyurdu.

Güney Kore de Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimle ilgili yapılan diplomatik görüşmelerden sonuç çıkmazken İsrail, Kiev'de bulunan diplomat yakınlarını tahliye kararı aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'durumun kötüleşmesi' nedeniyle Kiev Büyükelçiliği'nde çalışanların akrabalarının tahliye edildiği duyuruldu.

Açıklamada, İsrail vatandaşlarına bu ülkeyi ziyaret etmemeleri ve 'ülkedeki gerginlik alanlarından kaçınma' çağrısı da yapıldı.

Güney Kore de Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı. Bakanlık, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayanlardan da ziyaretlerini iptal etmeleri için çağrı yaptı.

Yetkililer, büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere Ukrayna'da en az 341 Güney Koreli bulunduğunu bildirdi.

İlk tahliye kararı ABD'den

ABD Dışişleri Bakanlığı, olası bir Rusya müdahalesine karşı, Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması için 23 Ocak'ta talimat verdi.

Bakanlık yayımlanan seyahat uyarısında da "23 Ocak 2022'de Dışişleri Bakanlığı, devam eden Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nde doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak Ukrayna'dan ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ayrılmaları talimatını verdi. Ukrayna'daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel ulaşım seçeneklerini kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir." ifadesine yer verildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'daki Tüm İngiltere vatandaşları ülkeyi derhal terk etsin

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

İngiliz vatandaşlarına Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiye edilen açıklamada, Ukrayna'ya seyahat tavsiyesinin güncellediği belirtildi.

Açıklamada, "Şu anda Ukrayna'da bulunan İngiliz vatandaşları da ticari araçlar halen varken ayrılmalı." denildi.

Ayırca açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı ve bu nedenle fazla büyükelçilik personeli geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

İngiltere'nin açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın tüm ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmeye çağırmasından bir gün sonra geldi.

Norveç de benzer bir uyarı yayınlayarak vatandaşlarının Ukrayna'dan ayrılmasını istedi.

AB: Zorunlu olmayan AB personeli Ukrayna'yı terk etmeli

Bu arada bir AB sözcüsü, AB diplomatik misyonlarının Ukrayna'daki zorunlu olmayan personelinden ülkeyi terk etmelerini istediklerini söyledi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, birincil önceliği olmayan personele Ukrayna'dan ayrılma izni verildiğini açıkladı.

Ayrıca haber sitesi Politico'ya göre, AB Komisyonu Ukrayna Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Matti Maasikas, ülkedeki diplomatik personele gönderdiği e-postada, "Birincil önceliği bulunanlar haricindeki tüm yabancı personelin en kısa sürede Ukrayna'yı terk etmesini istiyorum." dedi.

Hollanda, vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmeyi son dakikaya bırakmamalarını istedi

Hollanda, vatandaşlarından Ukrayna'dan ayrılmayı son dakikaya bırakmamalarını talep etti. Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda'nın Kiev Büyükelçisi Jennes de Mol'un Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar ile Rusya-Ukrayna arasındaki krizle ilgili çevrimiçi toplantı yaptığı belirtildi. Açıklamada, 50 Hollanda vatandaşının katıldığı çevrim içi toplantıda, de Mol'un Hollandalıların Ukrayna'yı terk etmeyi son dakikaya bırakmamalarını istediği kaydedildi. De Mol'un, Hollanda vatandaşlarından Ukrayna'da kalmalarının gerekli olup olmadığını kontrol etmelerini istediği, ülkede kalmayı tercih edenlerin olası bir savaşa iyi bir şekilde hazırlıklı olmalarının önemine dair uyarıda bulunduğu ifade edildi. Ukrayna'daki durumun çok belirsiz olduğunu ve aniden kontrolden çıkabileceğini belirten de Mol'un, "Bu nedenle size şimdiden soruyoruz: Burada kalmanız gerçekten gerekli mi? Değilse, o zaman şimdiden ülkeyi terk etmeyi düşünün. Vatandaşlar ülkede kalmayı seçerse, hazırlıklı olmaları kendi sorumluluklarındadır.” uyarısında bulunduğu aktarıldı. De Mol'un, bölgede krizin tırmanması durumunda Hollanda hükümetinin ülkeyi terk etmek isteyenlerin tahliyesine yardımcı olmayacağına vurgu yaptığı, vatandaşların kendi ulaşım araçları ile sınırı geçmeleri gerektiğini söylediği belirtildi.

VOA