ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği ağır silahlar savaşın bitmesi için yeterli olacak mı?

Rus saldırını durdurmaya yeterli olacak mı?

ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği ağır silahlar savaşın bitmesi için yeterli olacak mı?


ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği ağır silahlar savaşın bitmesi için yeterli olacak mı?

Savaşın başlamasından sekiz hafta sonra, Biden yönetiminin Ukrayna'ya ağır topçu silahlarının teslimatını önemli ölçüde artırma kararı ABD'nin askeri alanda daha fazla angajmana gireceğinin işareti olarak görülüyor.

Bu aynı zamanda devam eden ABD askeri yardımının “öngörülemeyen” sonuçlara yol açacağı yönündeki Moskova uyarılarının da sertleşmesine neden oldu.

Rusya uluslararası silah yardımlarını işgalin önünde büyüyen bir engel ve Batılı bir provokasyon olarak görüyor.

ABD Başkanı Joe Biden son yaptığı açıklamada, ABD ordusunun 155 mm obüslerinden 72'sinin yanı sıra 144 bin topçu mermisi ve 120 insansız hava aracı da dahil olmak üzere 800 milyon dolarlık ek bir savaş yardımını onayladığını duyurdu. İHA'ların kullanımında Ukraynalı operatörler için gerekli eğitimler de sağlanacak.

Bu, Rusya'nın 24 Şubat'ta işgaline başlamasından bu yana sağlanan güvenlik toplam yardımı miktarını 3.4 milyar dolara yükseltti. Bu miktar, ABD'nin savunma anlaşması yükümlülüğü bulunmayan bir ülke için olağanüstü boyutlarda bir askeri yardım.

Ağır topçu silahlar neden önemli?

Top gibi ağır silahlar, Ukrayna'nın Donbas olarak bilinen doğu bölgesi için devam eden savaşı şekillendirebilir. Nispeten düz olan arazi manevra savaşı için uygun ve 155 mm obüs gibi uzun menzilli silahlarla desteklenen tankların kara hareketi daha etkili oluyor.

Ruslar son günlerde Donbas bölgesine kendi ağır toplarını yığdı. Ukrayna'nın endüstriyel merkezindeki bu arazi için uzun bir mücadele gerekeceği anlaşıldı. Bu mücadeleyi desteklemek ve sürdürmek adına yüksek sayıda kara birlikleri ve diğer ağır silahlar birlikte konuşlandırılıyor.

ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği obüsler, ordu ve donanma tarafından kullanılan M777 olarak bilinen en son Amerikan modelleri olacak. Eski modelden daha küçük ve daha yüksek manevra kabiliyetine sahip olan M777, ağır yük helikopterleri ile savaş alanında konuşlandırılabiliyor ve yine Pentagon tarafından sağlanan yedi tonluk kamyonlarla pozisyonlar arasında hızlı hareket ettirilebiliyor.

Pentagon basın sekreteri John Kirby, "Açık arazi olduğu için Rusların uzun menzilli ateşlere ve özellikle de topçulara güvendiğini biliyoruz. Bu nedenle bu türden bir destek önemli" dedi.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, 72 obüsün ilkinin bu hafta sonu Avrupa'ya hareket etmeye başlamasının beklendiğini söyledi. Biden'ın geçen hafta Ukrayna'ya gönderilmek üzere onayladığı diğer 18 155 mm obüsten henüz belirtilmeyen bir sayı Avrupa'da ve Ukraynalı personel için ABD obüs eğitimi Çarşamba günü Ukrayna dışında açıklanmayan bir ülkede başladı.

Rus saldırını durdurmaya yeterli olacak mı?

Bu son paketin "Rusya'nın saldırılarını durduramayacağı" belirtiliyor. Pentagon'dan ek potansiyel askeri yardım üzerinde çalışmasını istediğini söyleyen Biden, Rusya'nın işgalinin bu aşamada "vahşet açısından değilse bile coğrafya açısından daha sınırlı olacağını" düşünüyor. Ayrıca önümüzdeki birkaç hafta boyunca istikrarlı bir silah akışı olacağı kaydediliyor. Biden, 800 milyon dolarlık paketin ötesinde Ukrayna'ya kilit silah sağlamaya devam etmek için gerekli fonları onaylanması noktasında Kongre'ye de ihtiyacı olduğunu da kabul etti.

ABDli yetkililer, Rusların yaşadıkları erken başarısızlıklar nedeniyle Ukrayna'daki yaklaşımlarını değiştirmeye çalıştıklarını ve savaşın çok daha uzun sürebileceğini öne sürüyorlar.

Rusya, çok yönlü işgalinin ilk haftalarında başkent Kiev'i almayı başaramayınca, Moskova destekli ayrılıkçıların 2014'ten beri savaştığı Donbas'a ve kıyı şeridi boyunca uzanan bir alana odaklandı. Amacın Kırım ile Donbas bölgesini birleştirecek bir koridor oluşturmak olduğu sanılıyor.

EURO NEWS