Abdullah Gül: Bizim partimiz kapatıldı, (AYM'ye) böyle saldırmadık
'AYM ÜLKE İÇİN SİGORTA'
Abdullah Gül: Bizim partimiz kapatıldı, (AYM'ye) böyle saldırmadık
Abdullah Gül, son günlerdeki AYM tartışmaları hakkında "Bizim partimiz kapatıldı, benim cumhurbaşkanlığımla ilgili malum kararlar alındı, tenkit ettik ama bu kadar, böyle saldırmadık açıkçası. Bunu çok üzücü olarak görüyorum," dedi. Gül ayrıca, "Olayları özgürlükçü değerlendiriyorlar diye AYM’yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum açıkçası," ifadelerini de kullandı. Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç da "Bireysel başvuru AYM'nin saygınlığı adına büyük bir kazanımdı" dedi.
DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, AnayasaMahkemesi’nin (AYM) yapısının değiştirilmesi gerektiği hakkındaki demecine, AK Parti kanadından da destek gelmişti.
Bir AYM üyesinin, Enis Berberoğlu hakkında verilen karara uymamasının ardından "Işıklar yanıyor" paylaşımı yapması ise AYM tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Son günlerde yapılan tartışmaya AK Parti kurucularından eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Gül, “O zamanki AYM’yle bugünkü AYM’yi karşılaştırdığımızda, bugünkü özgürlükçü davranıyor diye hücum ediliyor” dedi.
T24 yazarı Murat Sabuncuoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı konuşmayı köşe yazısında aktardı.
Sabuncuoğlu'nun yazısında yer verdiği açıklamaların satır başları şöyle:
'AYM'Yİ YERDEN YERE VURMAYI HAYRETLE KARŞILIYORUM'
"AYM’nin bütün özgürlükçü kararlarına ‘Evet’ diyen üyeleri saldırı altında. AYM başkanı bütün kararlarda gayet istikrarlı bir şekilde özgürlükçü durmuş. Mahkeme üyesi hakim; gözü kapalı hareket eder, o kim bu kim diye değil, olaya bakar. Bu olay AK Parti’yle ilgili olur, bu olay Cumhuriyet Halk Parti’siyle ilgili olur, bu olay Enis Berberoğlu’yla ilgili olur veya bu olay başkasıyla ilgili olur. Önemli olan olayı değerlendirmesi, olayları özgürlükçü değerlendiriyorlar diye AYM’yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum açıkçası."
'AYM ÜLKE İÇİN SİGORTA'
"Mahkemenin çoğunluğuna baktığınızda, benim atadıklarım var, Tayyip Bey’in atadıkları var. Ayrıca AYM ülke için sigorta. Şu açıdan sigorta… Yürütme, idare, hükümetler yanlışlar yapabilirler. Bazen çok öfkeyle hareket edebilirler. Ama olay soğuduktan sonra bunun Anayasa Mahkemesi gibi bir mahkeme tarafından düzeltilmesi hükümetlerin de işine gelir. Dolayısıyla bu kıymeti bilmek lazım."
'BİZİM PARTİMİZ KAPATILDI, BÖYLE SALDIRMADIK'
"Bizim partimiz kapatıldı, benim cumhurbaşkanlığımla ilgili malum kararlar alındı, tenkit ettik ama bu kadar, böyle saldırmadık açıkçası. Bunu çok üzücü olarak görüyorum. Bu mahkemenin vazifeleri, görevleriyle ilgili 146’ncı madde bizim zamanımızda çıktı, yani AK Parti hükümeti bu maddeyi hazırladı, Meclis’e getirdi. Ben de cumhurbaşkanı olarak Meclis’ten geçince, referanduma gönderdim. Neye itiraz ediliyor?"
'BİREYSEL BAŞVURU HAKKIYLA HEPİMİZ ÖVÜNDÜK'
Bireysel başvuru hakkıyla hepimiz övündük. (…) Vaktiyle Genelkurmay başkanından birçok subaylara, birçok profesör, birçok gazeteci, Silivri’den, Ankara’daki Sincan’dan eğer çıktılarsa, bundan çıkış yolunu AYM sağladı. AYM o zaman bireysel başvuru hakkını yürürlüğe koydu. O zaman cumhurbaşkanı olarak çok destek verdim kendilerine, görüşmeler yaptım, ‘Cesaretle bunu yapın’ dedim, Türkiye’nin çıkışı ancak bu, bu şekilde bireysel başvuruyla Türkiye’yi siz düzlüğe çıkartırsınız ve o şekilde hepsi çıktı. Şimdi bunları AK Parti vaktiyle yaptı, bunlarla övünüyorduk. Şimdi ne oldu da Anayasa’daki görevleri yapan Anayasa Mahkemesi’nin üyelerine hücum ediliyor."
'ÜYENİN PAYLAŞIMI YANLIŞ AMA BURADA ÖZGÜRLÜKÇÜ ZİHNİYETE SALDIRILIYOR'
"Bu bağlamda şunu da söylemek isterim. Yüksek yargı mensuplarının veya herhangi bir hâkimin siyasi görüşlerini, polemikli görüşlerini sosyal medya vasıtasıyla paylaşmasını çok yanlış bulurum. Buna çok yüksek seviyedeki devlet görevlilerini de eklerim. Devletin yüksek kademelerinde görevli memurların, hakimlerin, savcıların, bunları asla yapmaması lazım. Ama burada gördüğüm kadarıyla özgürlükçü zihniyete saldırılıyor. Bunu çok yanlış buluyorum. Anayasa’nın 153’üncü maddesi çok açık. ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararları Resmi Gazete yayımlanınca, Yasama yani Meclis’i yani yürütmeyi Hükümeti, yargı organlarını idari makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar’ diyor."
‘KİMİNİ BEN ATAMIŞIM, KİMİNİ TAYYİP BEY ATAMIŞ; BUNLAR KONUŞULUYOR’
"Anayasa Mahkemesi’nin kararına hoşlanmadığınız bir karardan dolayı uymazsanız yarın başka biri başka bir sebepten uymaz. Siz bir gün bu kararı tanımazsanız, yarın başka birisi başka bir kararı tanımaz. Kaosa fırsat vermemek gerekir. Yanlış bir gelişme. Bu tartışmaları üzüntüyle karşılıyorum. Televizyonlara baktığımda tartışırken hiç kimse yasakçı özgürlükçü ekseni koymuyor. Kimini ben atamışım kimini Tayyip Bey atamış; bunlar konuşuluyor. (Not: AYM’nin, CHP’li Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararına yerel mahkeme uymamıştı.)
'AYM'NİN İTİBARI HÜKÜMETİN DE TÜRKİYE'NİN DE İTİBARIDIR'
"AYM son yıllarda en az itibar kaybeden kurum açıkçası. Bunun kıymetini hükümetin bilmesi lazım. Hükümet bazen öfke ile hareket edebilir, bazen şartlar öyle gerektirir, bazı yanlışları yapabilir, siyasetin doğasında olan bir şeyler ama olaylar soğuduğunda bütün bunları düzeltecek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre düzeltecek bir mahkemenin olması hükümetin de çıkarınadır. Anayasa Mahkemesi’nin itibarı hükümetin de Türkiye’nin de itibarıdır."
HAŞİM KILIÇ: KAZANIMLAR ÖRSELENİYOR VE ETKİSİZ HALE GETİRİLİYOR
AYM'nin 2007 - 2015 yılları arasında başkanlığını yapan Haşim Kılıç da tartışmalar hakkında konuştu. "Bireysel başvuru AYM'nin saygınlığı adına büyük bir kazanımdı. Son olan bitenlerden dolayı üzülüyorum," diyen Kılıç şunları kaydetti:
"Kazanımlar örseleniyor ve etkisiz hale getiriliyor. Mahkemenin kararlarının uygulanmaması herkesi ilgilendirir. İlgililer gereğini yapmalıdır. Anayasa Mahkemesi, 14. Ağır Ceza hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül bu konuya ilgisiz kalmıştır. Sorun itirazlarla mutlaka düzeltilecektir. Düzeltme yapıldığında hukuk devletinin gereği yerine getirilmiş olur."
DUVAR