Abdullah Gül’ün çizgisini gösteren kitap

Prof. Gerald Maclean, 2014 yılında “Abdullah Gül- The Making of the New Turkey” adlı bir kitap kaleme aldı.

Abdullah Gül’ün çizgisini gösteren kitap


Abdullah Gül’ün çizgisini gösteren kitap

İngiltere Exeter Üniversitesi'nden, Exeter Türk Araştırmalarının ve Evliya Çelebi Projesi'nin kurucularından Prof. Gerald Maclean, 2014 yılında “Abdullah Gül- The Making of the New Turkey” adlı bir kitap kaleme aldı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Millet İttifakı’nda aday yapılması istenildiği öne sürülen isimlerden biri… 

Abdullah Gül’ün ittifak adaylığına önerilmesi ise kamuoyunda karşılık bulmadı. 

Bununla birlikte Gül’ün adı gündemde tutulmaya çalışılırken bir kitap öne çıktı. 

İngiltere Exeter Üniversitesi'nden, Exeter Türk Araştırmalarının ve Evliya Çelebi Projesi'nin kurucularından Prof. Gerald Maclean, 2014 yılında “Abdullah Gül- The Making of the New Turkey” adlı bir kitap kaleme aldı. 

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, bugünkü “Gül’ün temsil ettiği çizgi” başlıklı yazısında, kitaptan Gül ile ilgili şu satırlara yer verdi: 

“Gerald MacLean… 1952'de Kanada'nın Ontario kentinde doğdu. Cambridge Jesus College'i bitirdi. Waterloo Üniversitesi'nden yüksek lisans, Virginia Üniversitesi'nden ise doktora dereceleri aldı. Boğaziçi Üniversitesi ile Exeter Üniversitesi Arap ve İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde konuk öğretim üyeliği yaptı. Londra'da Middlesex Üniversitesi'nde öğretim üyesi… Exeter Türkiye Araştırmaları'nın kurucusu ve eş direktörü. Türkçe'ye çevrilen üç kitabının dışında çevrilmeyen ama Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir kitabı daha var. 2014'te kaleme aldığı kitabın adı: Abdullah Gül- The Making of the New Turkey. Yani… Yeni Türkiye'nin İnşası… Bunu yapan da Gül… Kitapta bir bölüm dikkatimi çekti:  “… Abdullah Gül, mümkün olduğunda Erbakan'ın görüşlerini daha makul ve pratik yönlere yönlendirmek, liderinin daha ölçüsüz pozisyonlarından bazılarını başka seçenekleri hala masada açık bırakacak şekilde taktik bir dille yeniden ifade etmek veya yeniden biçimlendirmek suretiyle Türk dış politikasını şekillendirmede hızla öncülük etmeye başladı. (Sayfa 160)”

‘BÜYÜK UZLAŞMANIN' SEMBOLÜ

“Bu cümleleri okuduktan sonra 1990'lara döndüm…” diyen Erkin, yazısını şöyle sürdürdü:

“1993 yılı… Refah Partisi'nde Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı… Milli Görüş'ün lideri Necmettin Erbakan'ı Amerika'ya götüren ekibin başında da o vardı. Çünkü… Erbakan'ın Batı'yla ilişkileri bozmayacağının garantisi verilmeliydi. Sonrasında yaşananları herkes gördü… Refah-Yol kuruldu, Erbakan istenenleri yapmadı ve “Yenilikçi Hareket” doğdu! Kapatılan Refah'ın yerine kurulan Fazilet Partisi'nde (FP), Milli Görüş tarihinde olmayan bir olay yaşandı. 14 Mayıs 2000'de yapılan FP 1. Kongresi'nde gelenekçi ve yenilikçi kanatlar arasındaki çekişme su üstüne çıktı. Yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül 521, Recai Kutan 633 oy aldı. Artık ok yaydan çıktı ve “Yenilikçi Hareket” Erdoğan-Gül liderliğinde sahnedeydi!

Mesele kişisel değil mesele fikir derken bunu kastediyorum. Abdullah Gül'ü isteyenler veya her an sahneye çıkması için uğraşanlar bir fikrin iktidara gelmesini istiyor: “Ilımlı İslam”ın hoşgörülü yüzü! Fabrika ayarlarına dönen AKP! Erdoğan yok ama AKP var! Bu proje nasıl hayata geçecek?

Bir yerlerde ‘oyun kurmak' isteyenlerin harekete geçtiği anlaşılıyor. Peki bu oyunda Gül'ün rolü ne olacak? Yakın çevresi ve medyasına göre “Sembolik Cumhurbaşkanı” olarak hareket edecek ve ‘büyük uzlaşmayı' sağlayacak. Uzlaşmanın adı da: Demokrasi… Burada sorun çıkaran ise özellikle CHP tabanı. Neden mi? Abdullah Gül'ün ismi ne zaman geçse, eski açıklamaları, kumpas davalarında takındığı tutum hatta verdiği destek gündemden düşmüyor! Çünkü……CHP tabanının her ne kadar ‘muhalif' medya tarafından kafası karıştırılsa da bir konuda kafası karışmıyor: “2002'den bu yana yaşananlarda eski başbakan, dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanı olarak görev yapanların da rolü unutulamaz.”

Evet… At izinin it izine karıştığı bir dönemden geçiyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin adaylık için konuşulduğu ve karşılık bulduğu bir dönemde “yeniden Gül” diyenlerin harekete geçmesi manidar! Şu unutulmasın: Erdoğan'ı sandıkta yenmek için yeni bir Erdoğan'a ihtiyaç yok!”

Odatv.com