Adet ve menopoz dönemlerinde diş eti sorunları görülmesi normal

Düzenli diş taşı temizliği yapılmalı

Adet ve menopoz dönemlerinde diş eti sorunları görülmesi normal


Adet ve menopoz dönemlerinde diş eti sorunları görülmesi normal

Düzenli diş taşı temizliği yapılmalı

Diş etlerinde birçok nedenden dolayı sorun yaşanabileceğini belirten uzmanlar genellikle düşük bağışıklık sistemi ve stresli dönemlere dikkat çekiyor. Kadınlarda adet ya da menopoz dönemlerine yakın diş etlerinde yanma, kızarıklık ve ağrı gibi sorunlar ortaya çıkmasının normal olduğunu ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, bu sorunları önlemek için düzenli diş taşı temizliğinin yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, zaman zaman diş etlerinde oluşan ağrı, yanma ve kızarıklık nedenlerine değindi ve yapılması gerekenleri açıkladı.

Stres diş etinde yanma ve ağrıya neden olabiliyor

‘Diş etinde neden ağrı olur veya neden yanma hissi yaşanır?’ sorularını gündeme getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, diş etlerinin birçok nedenden dolayı ağrı veya yanma hissi oluşturabileceğine dikkat çekti.

Bahar, “Bu sorunların altında düşük bağışıklık sistemi veya içinde bulunulan stresli bir dönem yatıyor olabilir. Böyle zamanlarda diş etlerinde aft dediğimiz beyaz renkli yaralar çıkabilir. Bunlar genelde bağışıklık sisteminin düştüğü zaman ağız içerisinde gördüğümüz yaralardır.” şeklinde konuştu.

Adet ve menopoz dönemlerinde diş eti sorunları görülmesi normal

Ayrıca oral hijyen eksikliği olması durumunda da yanma hissi, ağrılar ve aft yaralarının tekrarlayabileceğine vurgu yapan Bahar, “Bu sorunlar sık sık tekrarlanıyorsa, bunun nedeni B12 vitamini veya Demir eksikliği olabilir. Onun dışında kadınlarda adet dönemlerine yakın veya adet dönemlerinde ya da menopoz dönemlerine yakın diş etlerinde yanma, kızarıklık ve ağrı gibi sorunlar gözükebiliyor. Bu durum da çok normal karşılanır.” açıklamasını yaptı.

Düzenli diş taşı temizliği yapılmalı

Diş dolgularına da dikkat çeken Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Eğer dolgularınızın arasında veya dişlerinizin arasında doğru bir temas yok ise ve taşkın dolgular yapılmışsa orada ‘food impaction’ dediğimiz gıda sıkışması oluşabiliyor. Gıda sıkışmasından dolayı da diş etlerimizde zonklayıcı tarzda bir ağrı oluşabilir. Bu da enflamasyona sebep olabilir.” dedi.

Diş etlerine iyi bir bakım sağlanmadığı durumlara da değinen Bahar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Diş eti bakımını yapmıyorsanız, diş taşlarınız doğru ve düzenli şekilde temizlenmiyorsa, diş taşları diş etinizin altına kadar inebilir. Bu durum kemik kayıplarına sebep olabilir ve yine enflamasyon oluşabilir. Tabi bu da tekrarlayan ağrı ve yanma hissine yol açar. Diş taşı temizliğinin mutlaka düzenli olarak yapılması gerekiyor. Hatta bazı durumlarda küretaj dediğimiz derin temizlik yapılması gerekebiliyor. Bunların dışında herhangi bir ağrınız varsa mutlaka diş hekiminize görünmenizde fayda var.”