'Adli tatil yapılmasın' diyen TTB'ye barolardan tepki

CHP’Lİ ANTMEN DE KANUN TEKLİFİ VERDİ

'Adli tatil yapılmasın' diyen TTB'ye barolardan tepki




Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Adalet Bakanlığı’na adli tatil yapılmaması ya da 15 gün ile sınırlandırılması önerisinde bulundu. Barolar, TTB’yi kendilerinden görüş almadan talepte bulunduğu için usul hükümlerini yok saymakla suçladı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, virüs tehdidi geçmeden adliyelerin açılmasını “cinayet” olarak nitelendirdi. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise sürecin Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini söyledi

Müzeyyen Yüce  [email protected]

ANKARA – Türkiye’de korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında yargı alanında da birçok önlem alındı, acil iş ve işlemler dışındaki duruşma, müzakere ve keşifler 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelendi.

Yargıda Covid-19 önlemleri sürerken Türkiye Barolar Birliği (TBB) yaklaşan adli tatilin yapılmaması ya da 15 gün ile sınırlı kalması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. TBB tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıda, Covid-19 virüsü salgını sebebiyle icra iş ve işlemlerinin resmen durduğu, adliyelerdeki diğer tüm işlerin ise en düşük seviyeye indiği hatırlatıldı.

Olağanüstü sürecin bitmesi ile adliyelerde ve icra dairelerinde iş yükünün artacağına dikkat çekilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Eylül ayına kadarki dönemde milli ve dini bayramlarımız da dikkate alındığında iş günlerine düşecek yoğunluğun çok fazla olacağı görülmektedir. Öte yandan yıllara sari tecrübemiz Ramazan ayında avukatlara gelen iş sayısında anlamlı bir düşüş olduğunu göstermektedir. Bütün bu sebeplerle, 20 Temmuz – 1 Eylül 2020 tarihleri arasında adli tatil uygulaması da dikkate alındığında Mayıs ortası veya Haziran başı gibi tedbirler tedricen kaldırılsa bile yargının tam kapasiteyle çalışması Eylül ayına kalacaktır. Önerimiz bu yıla mahsus olarak, geçici bir kanuni düzenleme yapılmak suretiyle adli tatile girilmemesidir. Eğer adli tatilde zorunluluk görülüyor ise sürenin 15 günle sınırlı olması ve tarih aralığı belirlenirken okul tatiliyle aynı aralığa denk getirilmesi düşünülmelidir.”

CHP’Lİ ANTMEN DE KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de korona virüsü sebebiyle adliyelerin çalışmaz hale geldiğine dikkat çekerek, adli tatilin adalete ve hak arama sürecine erişimi geciktireceğini belirterek adli tatilin yapılmaması için kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, “Salgının sona erebileceği temmuz- eylül ayları arasında bir de adliyelerin adli yıl nedeniyle işlerine ara verebileceği düşünüldüğünde vatandaşların hak aramalarının gecikmeye uğrayacağı, adalete erişimin gecikeceği dikkate alındığında ilgili kanundaki adli tatil hükümlerinin 2020 yılı için uygulanmaması ve adliyelerin virüs salgını sona erdiği takdirde adli tatil yapmayarak çalışması hak aramalardaki gecikmelerin önüne geçecektir” denildi.

İSTANBUL BAROSU: HAYATİ RİSK OLUŞTURUR

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise adli tatilin yapılmaması veya 15 gün ile sınırlandırılması talebinin tehlikenin devam ettiği ortamda hayati risk oluşturacağını söyledi. Durakoğlu, “Korona virüsü seyrinin net olarak bilinmediği bir atmosferde böyle bir talebi doğru bulmuyorum. TBB, Anadolu’nun çeşitli adliyelerinden görüş alarak böyle bir noktaya gelmiş olabilir. Ama şunun bilinmesi lazım: İstanbul Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne günlük giren kişi sayısı en az olduğu günde 50 bin. Bunun 5 binden fazlası da avukat. Anadolu’da bir ilçeyi bütün nüfusu ile birlikte bir binanın içine soktuğunuzu düşünün; burada sosyal mesafeyi ayarlayabilmek mümkün değil. Korona virüsü tehlikesinin devam ettiği bir süreçte bunun yapılması cinayetten farksız bir durum” dedi.

‘TBB, BAROLARA SORMADAN GÖRÜŞ OLUŞTURAMAZ’

TTB’nin baroların görüşünü almaksızın böyle bir talepte bulunduğuna dikkat çeken Durakoğlu, şöyle devam etti:
“TTB, ülkedeki tüm baroların birliğidir. Avukatlık Kanunu’nda TBB’nin çok açık biçimde görüş oluştururken barolara sorma mecburiyeti var. Barolara sormadan, TBB görüş oluşturamaz. Ama bizim TBB başkanımız her şeyi bilen, mükemmel bir kişilik olduğu için kendi bildiğini yapıyor. Bu talebi biz İstanbul Barosu olarak kabul etmiyoruz. Adalet Bakanlığı’nın korona virüsü tedbirleri kapsamında mahkemeleri ertelemesi ve bizimde bu kararı destekleyerek uyduğumuz süreçte duruşmalar adli tatilin sonrasına ertelenmiş durumda. Adli tatili ortadan kaldırarak yeni bir iş yükü açmanın mantığı olmadığını düşünüyorum.”

ANKARA BARO BAŞKANI: BİLİM KURULU ÖNERİLERİ İLE ŞEKİLLENMELİ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ise, sürecin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda şekillenmesi gerektiğine dikkat çekti. TTB’nin kendilerinden görüş almadan böyle bir talepte bulunduğunun altını çizen Sağkan, TBB veya baroların “Adliyeleri açın” deme yetkisinin bu süreçte bulunamayacağını söyledi. Erinç Sağkan, adalet sisteminin düzelmesi ve yargılamaların bir an önce başlamasının hayati önem taşıdığına da vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Bilim Kurulu’nun önerileri ile yetkili merciler tarafından alınacak kararlar doğrultusunda sürece devam etmek zorundayız. Sistemin düzelmesi ve yargılamaların bir an önce başlaması da hayati bir önem taşıyor. Adalet sistemini işletemezseniz vatandaşın bir süre sonra İlhak-ı Hakka – yani kendi haklarını aramaya- başvuracağı bir sürece dönüşebilir. Bir an önce salgın tehdidinden kurtulup hayatı eski seyrine sokmak gerekiyor. Diğer yandan sistemin durmuş olması binlerce avukatın işsiz kalması anlamına da geliyor. Bizlerin yapabileceği bir ikinci iş veya B planı olamaz bu noktada. Dolayısıyla sistemin düzelip bir an önce adliyelerin açılması avukatların da ekonomik olarak ayakta kalabilmelerine imkân sağlayacaktır. Ama bu söylediklerimiz farazi konular. Bu konuda tamamen Bilim Kurulu ve ilgili bakanlıkların vereceği kararı beklemek durumundayız.”

İZMİR BARO BAŞKANI: USUL TÜMÜYLE YOK SAYILIYOR

TBB’nin İzmir Barosu’ndan konuya ilişkin görüş almadığına dikkat çeken Baro Başkanı Özkan Yücel, “Değerlendirmeyi ve takdiri kendilerince yaparak talepte bulunuyorlar. Karar alma süreçleri doğru işletilmiyor. Barolara sorarak ortak görüş oluşturmak gerekirken, usul hükümleri bu süreçte tümüyle yok sayılıyor” diye konuştu. İzmir Barosu olarak konuya ilişkin bir yönetim kurulu kararının bulunmadığını ifade eden Yücel, “Eğer bize görüş sorulsaydı meslektaşlarımız ile birlikte karar alarak birliğe görüş verirdik. Korona virüsü salgınının devam ettiği şu günlerde tehlikenin ne zaman biteceği bilinmeden adli tatilin kaldırılması veya devam ettirilmesi kararı için erken. Bu talep için önümüzü görmemiz gerekiyordu” dedi.

ANTALYA BARO BAŞKANI: ADLİ TATİLİ GEREKSİZ GÖREN AVUKATLAR AZ DEĞİL

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise, konuya ilişkin yönetim kurulu toplantısının salı günü yapılacağını aktardı. Türkiye Barolar Birliği’nin talebine iki taraflı bakılabileceğini ifade eden Balkan, “Bizden bu konuda bir görüş istenmedi ama uzun yıllardan bu yana adli tatilin gereksiz olduğunu düşünen avukatlar az değil. Şu anda da adliyelerin kapalı olması avukatların zor bir süreçten geçmesine sebep oluyor. Ancak korona virüsü sürecinde bu talebin tehlikeli yönleri de olabilir. Yani yönetim kurulu ile henüz karar almadık bu konuda. Meslektaşlarımız ile konuşup salı günü karar alacağız” dedi.

 

duvar