AFAD, deprem fay hattında bulunan 24 ili açıkladı
TÜRKİYE'DE KAÇ FAY HATTI VAR?
AFAD, deprem fay hattında bulunan 24 ili açıkladı
Türkiye'de yer alan üç fay hattı, son bir yılda 17 bin depreme neden oldu. 2 bin deprem ise sadece son bir ayda yaşandı. AFAD'ın paylaştığı deprem risk haritasına göre, 24 ilin kent merkezinden aktif fay geçiyor. 80'den fazla ilçe de direkt fay hatları üzerinde bulunuyor. İşte, fay hattı üzerinde olan iller ve ilçeler...
Düzce'de bugün (23 Kasım 2022 Çarşamba günü) saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan zelzelede panik nedeniyle 68 kişi yaralandı. Tekirdağ'dan Ankara'ya kadar birçok ilde hissedilen sarsıntının ardından bölgede artçı sarsıntılar da yaşandı.
TÜRKİYE'DE KAÇ FAY HATTI VAR?
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye'de Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi Graben Sistemi olmak üzere 3 ana fay hattı ile 485 aktif fay bulunduğuna dikkati çekti.
Aktif fayların, Türkiye'nin neredeyse her noktasında deprem riski oluşturduğunu vurgulayan Sezer, bunların hepsinin 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olduğunu belirtti.
Türkiye fay hatları haritası
"BU COĞRAFYADA DEPREME MARUZ KALACAĞIZ"
Türkiye'de yılda ortalama 24 bin deprem olduğunu aktararak Sezer, "2022'den bugüne kadar 17 bin civarında ve son bir ayda 2 binin üzerinde deprem ölçümlemesi yapıldı. O da bu coğrafyada depremlere ne kadar maruz kaldığımızı gösteriyor" dedi.
AFAD'ın hem Türkiye hem de komşu ülkelerdeki depremleri anlık olarak takip ettiğini söyleyen Sezer, "Bütün illerimizde 1443 deprem istasyonumuz var. Avrupa'da istasyon sayısı bakımından 2. sıradayız. Çok aktif şekilde ölçümlemeleri yapıyoruz. Bizim deprem takip yerimiz var. Orada da arkadaşlarımız 7 gün 24 saat çalışma ve çözümlemeler yapıyor. Anlık olarak herkesi bilgilendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
DEPREM FAY HATTINDA OLAN İLLER HANGİLERİ?
AFAD'dan edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.
Bu iller Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.
Türkiye fay hatları haritası
EGE BÖLGESİ FAY AHATTI 120 BİN KİLOMETREYİ KAPSIYOR
Toplam uzunluğu 1200 kilometre olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, doğuda Bingöl'ün Karlıova ilçesinden başlayıp batıda Saros Körfezi'ne kadar uzanıyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın da Bingöl'ün Karlıova ilçesi ile Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi arasında yaklaşık 400 kilometre uzunluğu bulunuyor.
Ege Bölgesi Graben Sistemi olarak adlandırılan fay sistemi ise Batı Anadolu'da yaklaşık 120 bin kilometrekarelik alanda yer alıyor.
SON BİR YILDA 17 BİN DEPREM OLDU
Türkiye'de son bir ayda meydana gelen 2 bini aşkın depremden 13'ü, 4 ve üzeri büyüklükte oldu. Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde 11 Ekim 2022'de yaşanan depremin büyüklüğü ise 5.1 olarak kayıtlara geçti.
Yılbaşından bu yana yaşanan yaklaşık 17 bin depremin 128'i, 4 ve üzeri büyüklükte meydana geldi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 1900'den bu yana gerçekleşen önemli depremler
20 ÜLKEDE CİDDİ CAN VE MAL KAYBI YAŞANDI
Bu büyüklükteki depremler çoğunlukla Ege Bölgesi, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde Bingöl, Erzurum, Kars ve Van civarında yoğunlaştı.
Ayrıca Türkiye ve yakın çevresinde 1900'den bugüne kadar 6,5 ve üzeri büyüklükte 85 deprem meydana geldi. Bunlardan 20'si ülkede ciddi can ve mal kaybına neden oldu.
AFAD FAY HARİTASI İÇİN TIKLAYIN
MTA FAY HARİTASI SORGULAMA SAYFASI
TÜRKİYE FAY HATLARI HARİTASI
81 İLDEKİ DEPREM TOPLANMA ALANLARI
KARAR