Afganistan'da Taliban'ın yasağının ardından kadın öğrencilerin üniversitelere girişi engellendi

Bazı üniversitelerde gösteriler başladı. 

Afganistan'da Taliban'ın yasağının ardından kadın öğrencilerin üniversitelere girişi engellendi


Afganistan'da Taliban'ın yasağının ardından kadın öğrencilerin üniversitelere girişi engellendi

Afganistan'da, Taliban'ın ülke genelinde kadınların tüm özel ve devlet üniversitelerinde eğitim almasını yasaklamasının ardından kadın ve kız öğrenciler kapıdan içeri alınmadı. Sınıflarına giremesine izin verilmeyen kadın öğrenciler, birbirlerine sarılarak ağladı.  

Örgütün Yüksek Öğrenim Bakanlığı, dün (20 Aralık) tüm üniversitelere gönderdiği talimatla "kadın öğrencilerin eğitim almasını ikinci bir emre kadar" yasaklamıştı. 

Uzmanlar, 'ikinci bir emir' ifadesinin sadece uluslararası tepkileri yumuşatmak için örgüt tarafından kullanılan bir taktik olduğunu belirtiyor.

Karardan bir gün sonra sabah saatlerinde üniversitelerine gitmeye çalışan binlerce kadın öğrenci, kampüs kapılarında ağır silahlara sahip Taliban militanları tarafından durduruldu. 

Miltanlar, başkent Kabil başta olmak üzere diğer şehirlerde de üniversitelerin önünde toplanan öğrencilerin içeri girmesini engellendi.

AFP
Taliban militanları, üniversitelerin önüne gelen kadın öğrencilerin içeri girmesine izin vermediAFP

Adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, "Perişan olduk. Her şeyimizi kaybettik." sözleriyle eğitim haklarının ellerinden zorla alınmasına tepki gösterdi.

Afp screenshot
Afganistan'da, Taliban'ın ülke genelinde kadınların tüm özel ve devlet üniversitelerinde eğitim almasını yasaklamasının ardından öğrenciler kapıdan içeri alınmadıAfp screenshot

 Erkek öğrenciler de son talimatın ardından bir kez daha şok olduklarını dile getirdi. 

Bir erkek öğrenci, "Bu onların cehaletini, İslam ve insan hakları konusundaki düşük bilgilerini ortaya koyuyor. Durum böyle devam ederse gelecek çok daha kötü olacak. Herkes korkuyor." sözleriyle hissiyatını dile anlattı.

Özel ve devlet üniversiteleri kış aylarında kısa süreli kapansa da kampüsler genellikle öğrencilere ve personele açık kalıyor.

Kadınların üniversitelerden men edilmesi kararı salı günü geç saatlerde örgütün Yüksek Öğrenim Bakanı Nida Muhammed Nedim tarafından yapılan kısa bir açıklamayla ilan edildi. 

AFP
Taliban'ın Yüksek Öğrenim Bakanı'nın kız öğrencilerin eğitim almasının yasaklandığı yönündeki talimatının ardından öğrenciler üniversitelere alınmadıAFP

Üniversitelere gönderilen söz konusu talimatta, "Bir sonraki emre kadar kadınların eğitimine ara verilmesine ilişkin söz konusu talimatın derhal uygulanması hususunda bilgilendirildiniz" ifadesine yer verildi. 

Bazı üniversitelerde erkek öğrenciler, kadın sınıf arkadaşlarının içeri alınmamasına tepki gösterdi. Bazı üniversitelerde gösteriler başladı. 

ABD öncülüğündeki Batılı güçlerin ülkeden çekilmesinin ardından Ağustos 2021'de yönetimi ele geçiren örgüt, önceki iktidarına göre daha yumuşak bir yönetim vaadine rağmen, uluslararası tepkileri görmezden gelerek kadınların yaşamlarının her alanına yönelik kısıtlamalarını arttırmış durumda. 

Taliban'ın kurduğu hükümet, dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmış değil. Ancak bazı halkı Müslüman ülke yönetimleri ve Çin, örgütle dolaylı olarak temas halinde.

Washington, kararı "en güçlü ifadelerle" kınadığını açıkladı.

ABD'nin açıklamasında, "Taliban, Afganistan'daki herkesin haklarına saygı göstermedikçe uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez"  ifadesi yer aldı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 'kararın Taliban için sonuçları olacağı' uyarısında bulundu. Ancak mevzubahis sonucun ne olacağına dair detay vermedi. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Taliban'ın kararından ötürü "derin bir endişe" içinde olduğunu bildirdi. 

Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, "Genel Sekreter, eğitimin engellenmesinin sadece kadınların ve kız çocuklarının eşit haklarını ihlal etmekle kalmayıp ülkenin geleceği üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını yineliyor" dedi.

Karara tepki gösteren Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Taliban'ın bu adımla ülkenin geleceğini yıkmaya karar verdiğini söyledi. 

Konuyu G-7 gündemine taşıyacağını hatırlatan Baerbock, Taliban yetkililerine, "Dünya sizi izliyor." uyarısında bulundu. 

Yüksek öğrenim yasağı, ülke genelinde binlerce kadın ve kız çocuğunun üniversite sınavlarına girmesine izin verilmesinden sadece üç sonra geldi. 

Ülke genelinde kızların ortaokula ve liseye gitmesi zaten yasaktı, bu da kadınların üniversiteye girişlerini ciddi şekilde sınırlıyordu.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından üniversiteler cinsiyete göre ayrılmış, sınıflar ve girişler de dahil olmak üzere yeni kurallar uygulamaya zorlanmıştı. 

Keza kadın öğrencilere sadece kadın öğretim üyeleri ya da yaşlı erkek hocaların ders vermesine müsaade edilmişti. 

Taliban'ın en tepesindeki isim olan Molla Hibatullah Ahundzade ve yakın çevresinin, kız çocukları ve kadınlar için modern eğitime karşı olduğu biliniyor.

EURO NEWS