Ahmet Davutoğlu: Bugün hala Kırım’a ödenecek borcumuz var
“7 YIL ÖNCE RUSYA’NIN KIRIM’I İŞGALİYLE TEKRAR AYNI ACILARI YAŞADILAR”
Ahmet Davutoğlu: Bugün hala Kırım’a ödenecek borcumuz var
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümünde video mesaj yayımladı. Davutoğlu, Kırım’ın bundan 7 yıl önce Rusya’nın Ukrayna içerisindeki karışıklıkları fırsat bilmesi sonucunda tekrar işgale uğradığını belirterek, “Kırım’ın temsilcileri başta Mustafa Cemiloğlu olmak üzere Kırım topraklarına tekrar hasret kaldılar. Bugün de Kırım’a ödenecek hala borcumuz var. Kırım’daki asli kültürümüzün yaşaması oradaki soydaşlarımızın başı dik şekilde, o toprakların asli sahipleri olarak varlıklarını koruması Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletimize bir emanettir.” dedi.
Kırım’ın işgalinin 7. yıl dönümü dolayısıyla siyasilerden sivil toplum kuruluşlarına, Rus işgaline karşı birçok mesaj yayımlandı. Türkiye’den de birçok isim, Rus işgalini tanımadıklarını ve Kırım Tatar halkına her daim destek verdiklerini vurguladı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümü nedeniyle Kırım Haber Ajansı-QHA için açıklamalarda bulunarak bir video mesaj yayımladı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümünde verdiği mesajında yer alan ifadeleri şöyle:
“Kırım Bahçesaray ile mimarimizin ve sanatımızın, Cengiz Dağcı ile güzel Türkçemizin, Sivastopol ile tarihi marşlarımızın, birlik destanlarımızın yazıldığı, bir gönül diyarımızdır. Kırım bir medeniyet merkezimizdir. Karadeniz’imizin incisi, steplere açılan kültürümüzün temsilcisidir. Kırım bütün bu görkemli tarihine ve medeniyetine rağmen çok büyük acılar yaşamış ve derin sızılarla yoğrulmuş bir diyardır. Kırım’daki soydaşlarımız kurdukları o köklü medeniyetin acısını, sızısını yaşarken bir yandan Stalin döneminde asli yurtlarından, vatanlarından uzun tren yolculuklarıyla vatanlarından atıldılar. Ama kararlıydılar, kimlikleri ve aidiyetleri sağlamdı. Bütün bu baskıları aşarak Soğuk Savaşın bitmesiyle Kırım’a geri dönmeye başladılar. Kırım toprağına tekrar kök saldılar.
“7 YIL ÖNCE RUSYA’NIN KIRIM’I İŞGALİYLE TEKRAR AYNI ACILARI YAŞADILAR”
Ancak bundan 7 yıl önce Rusya’nın Ukrayna içindeki karışıklığı fırsat bilerek yaptığı ilhakla tekrar işgale uğrayıp tekrar acılar yaşadılar. Kırım’ın temsilcileri başta Mustafa Cemiloğlu olmak üzere Kırım topraklarına tekrar hasret kaldılar. Büyük acılar gördüler.
“KIRIM’A ÖDENECEK HALA BORCUMUZ VAR”
Cengiz Dağcı’nın mübarek naaşını Kırım’a götürdüğümde Kırım’a olan borcumuzu ödediğimizi düşünmüştüm. Bugün de Kırım’a ödenecek hala borcumuz var. Kırım’daki asli kültürümüzün yaşaması oradaki soydaşlarımızın başı dik şekilde, o toprakların asli sahipleri olarak varlıklarını koruması Türkiye Cumhuriyeti devletine ve bizim milletimize bir emanettir. Kırım’a selam olsun. Kırım’ın mirasına sahip çıkmak hepimizin görevidir.“
YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR
İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.
Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.
Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.
SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM
Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.
Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.
Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.
qha.com.tr