Ahmet Takan: Çakıcı, MHP tabanını ortadan ikiye böldü…

Cumhur İttifakı’nın oy oranlarında düşüş (53.7’den 45.2’ye)

Ahmet Takan: Çakıcı, MHP tabanını ortadan ikiye böldü…


KORKUSUZ YAZARI Ahmet TAKAN  YAZDI...

Çakıcı, MHP tabanını ortadan ikiye böldü…


AREA Araştırma, 23-27 Kasım tarihlerinde 12 büyükşehirde anket çalışması yaptı. Sonuçları bir hayli ilginç. En çok, MHP  Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı’ya verdiği desteğin toplumda ne ölçüde karşılık bulduğunu merak ediyordum.  Anket sonuçlarını incelerken çok çarpıcı bir veriye rastladım. MHP tabanı bugüne kadar Devlet Bahçeli’nin politikalarını kendi içinde eleştirse de bunları anketlere pek yansıtmadı. Öyle bir özelliği vardır bu tabanın. Çok şaşırdım. “MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu tehdit eden Alaattin Çakıcı’ya ‘dava arkadaşımdır’ diyerek sahip çıkmasını nasıl karşıladınız?” sorusuna MHP tabanı yüzde 57.5 ile ‘Olumlu’, yüzde 41.3 ile ‘Olumsuz’ cevap vermiş. Bahçeli’nin politikalarına MHP tabanından bugüne kadar hiç bu kadar yüksek oranda ‘olumsuz’ tepki verildiğini hatırlamıyorum. AKP tabanı bile aynı soruya yüzde 35.1 ile ‘olumsuz’luk belirtmiş. Toplumun genelinde ise tavır şöyle;

Olumlu; 23.0 Olumsuz; 60.0 Fikir Belirtmeyen; 17.0

★★★

Devlet Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı’ya verdiği desteğin MHP oylarına etkisi oldu mu?.. Onu da ileriki satırlarda bulacaksınız… Anket sonuçlarını gündemdeki sıcaklık derecelerine göre incelemeye devam edelim;

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomi, hukuk ve demokraside yepyeni bir seferberlik başlatıyoruz” açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz? (yüzde)

Olumlu; 48.2 Olumsuz; 37.8 Fikir Belirtmeyen; 14.0

Bülent Arınç’ın “Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala tahliye edilmelidir” açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz? (yüzde)

Olumlu; 27.8 Olumsuz; 55.0 Fikir Belirtmeyen; 17.2

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifasını nasıl karşıladınız? (yüzde)

Olumlu; 74.1 Olumsuz; 12.6 Fikir Belirtmeyen; 13.3

(Cumhur ittifakının bileşenleri içinde, AKP tabanı yüzde 60.6, MHP tabanı ise 81.3 ile “olumlu” değerlendiriyor.)

Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasını nasıl karşıladınız? (yüzde)

Olumlu; 34.9 Olumsuz; 27.5 Fikir Belirtmeyen; 37.6

-Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasını nasıl karşıladınız? (yüzde)

Olumlu; 35.4 Olumsuz; 29.7 Fikir Belirtmeyen; 34.9

Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın değişmesi ile oluşan yeni ekonomi yönetimi sizce ülke ekonomisine nasıl yansıyacaktır? (yüzde)

Olumlu yansır, ekonomi iyiye gider; 33.1

Olumsuz yansır, ekonomi kötüye gider; 20.7

Değişim olmaz; 30.6

Fikir Belirtmeyen; 15.6

-“Kanal İstanbul Projesi” ne karşı açıklamaları nedeniyle Ekrem İmamoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma başlatmasını nasıl karşılıyorsunuz? (yüzde)

Olumlu; 26.2 Olumsuz; 58.7 Fikir Belirtmeyen; 15.1

★★★

Tabii ki merak ediyorsunuzdur, partilerin oy oranları nedir diye… Anketlerin, her ay ki rutin sorularının cevapları ile devam edelim;

24 Haziran 2018 Milletvekili Seçimleri resmi sonuçları ile Ekim 2020 Araştırma sonuçları (geçerli oylar üzerinden) kıyaslandığında;

-İYİ Parti’nin oylarında yüzde 3.7 oranında artış (10.0’dan 13.7’ye)

-AKP’nin oylarının yüzde 6.4 oranında düşüş (42.6’dan 36.2’ye)

-Cumhur İttifakı’nın oy oranlarında düşüş (53.7’den 45.2’ye),

-Millet İttifakı’nın oylarında yaklaşık yüzde 5 oranında artış (32.7’den 37.4’e) görülüyor.

-CHP’nin oyu yüzde 23.7, HDP’nin 10.4 MHP’nin 9.0, DEVA Partisi’nin 3.5, Gelecek Partisi’nin 1ş7, SP’nin 1.5 seviyesinde.

★★★

AREA’nın başkanı Murat Karan’ın değerlendirme ve gözlemleri ise şöyle;

-Kasım ayı gündemi; ülkemizde korona ile mücadelede yeni kısıtlamalar ve ekonomi yönetiminin değişmesinin yanı sıra İYİ Parti açısından da son derece hareketli geçmiştir.

-Koronavirüs tehdidi haricinde ekonomi ve işsizlik halen ülke sorunları arasında en üst sıradadır.

-Hükümetin ekonomi politikası ve dış politika yönetimi “Başarısız”, terörle mücadelesi “Başarılı” bulunmaktadır. Ekonomi yönetiminin “Başarısız” bulunma oranı artmaya devam etmektedir.

-Geçtiğimiz aylarda halktan yüksek oranda olumlu destek gören ve iktidara olumlu yansıyan gelişmeler, kış aylarının gelişiyle yerini ekonomik endişelere ve iktidara yönelik eleştirilere bırakmaktadır.

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin genel performansı “Başarısız” görülmektedir. Seçmenin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e desteği belirgin şekilde artmaktadır (yüzde 57.6)

-MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı üzerinden CHP ile girdiği polemik MHP’yi yüzde 9 seviyesine geriletmiş, CHP’de ise kısmen toparlanmaya (yüzde 23.7) sebep olmuştur.

-Ekonomi yönetimindeki değişim seçmeni ihtiyatlı bir bekleyişe yöneltmiş, AK Parti’nin oylarında (yüzde 36.2) kamuoyunun beklediği olumlu değişime sebep olmamıştır.

★★★

Bu ay öncekilerden daha da sıcak geçecek. Reform paketlerinin içeriğinin netleşmesi, ekonomi yönetimin alacağı yeni kararlar, sarayın rota değişiklikleri, AKP dahil partilerdeki iç karışıklıkların seyri bakalım ay sonunda nasıl bir tablo ortaya koyacak?.. Salgının patlamasıyla birlikte kaymak tabakanın dışında kalan, açlık ve sefalete terk edilen ahalinin tepkileri nereye varacak?.. Hayırlısı ile topun santra yuvarlağına gelmesini bekleyelim!..

https://www.korkusuz.com.tr/cakici-mhp-tabanini-ortadan-ikiye-boldu.html