Ahmet Takan'dan bomba iddia: 16 Nisan referandumu iptal edilebilir

”Saray ekiplerinin iç savaşları yüzünden bu çalışmadan bir sonuç çıkmaz”

Ahmet Takan'dan bomba iddia: 16 Nisan referandumu iptal edilebilir


AHMET TAKAN YAZDI...

Binali Yıldırım tekrar başbakan olur mu?..

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin aksayan yönlerini onarmak için çalışma yapıldığını ve sonuçlarının en kısa zamanda kamuoyuna duyurulacağını açıklamıştı. Üzerinden hayli zaman geçti. Resmi bir açıklama yapılamadı. İddialar ise muhtelif. ”Saray ekiplerinin iç savaşları yüzünden bu çalışmadan bir sonuç çıkmaz” diyenler bizzat sarayda oturanlar!.. İktidarın küçük ortağının direnci malumunuz.

Siyasi kulislerde bugünlerce oldukça ilginç iddialara şahit oluyorum. Sarayda, 16 Nisan 2017’de yapılan referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular ile ilgili söylentiler dolaşıyor. “Anayasa Mahkemesi referandumu iptal ederse”nin üzerine kapsamlı bir çalışma yapıldığından bahsediliyor. Ancak ısrarla bir şeyin altı çiziliyor; “Bu iptal kararı Erdoğan’ın gizli kabulü ile olabilir”miş!.. AKP içinde, yeni geçilen sistemin kendilerine yaramadığını ve partiye oy kaybettirdiğini savunan ve eski sisteme dönülmesi gerektiğini ağırlıklı bir çevre var. Zaman zaman seslerini yükseltebiliyorlar. İstanbul seçimlerini kaybettikten sonra faaliyetlerine doğum günü pastası üflemekle devam eden Binali Yıldırım üzerinden yeni senaryolar yazılıyor.  Tayyip Erdoğan eski sisteme dönerse Binali Yıldırım’ı tekrar başbakan olarak görebilirmişiz. Onun için bekletiliyor olabilirmiş Binali Yıldırım… Haydi gel de inan!..

Ankara kulislerde ne senaryo tükenir ne de dedikodu!.. Daha somut veriler üzerinden yürüyelim. İktidara yakın MAK araştırma ve danışmanlık şirketinin giden yılın aralık ayının son yarısında Türkiye genelinde yaptığı “Siyasi Tercihler, Toplumsal Gündem ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Araştırması” sonuçları hayli ilginç. Şirketin yöneticisi Mehmet Ali Kulat’ın iktidar ile ilişkileri çok yakındır. Ancak, Kulat, doğruları yüksek sesle dillendirmekten pek çekinmez. Saray’da kişiye özel yaptırılan anketlerden gelen sonuçların can sıkıcı olduğu ve büyük öfke yarattığını biliyorum. Kulağıma gelen rakamlar nihayette kulis bilgisi olduğundan MAK’ın kamuoyuna açıkladığı sonuçlarla devam edelim;

Size göre yeni bir partiye ihtiyaç var mı” sorusuna 24 Haziran milletvekili seçiminde AKP’ye oy veren seçmenin yüzde 53’ü “hayır”, yüzde 40’ı ”evet” diyor.  İktidar partisi tabanındaki yeni parti arayışının bu kadar yüksek oranda çıkması hayli dikkat çekici. MAK analizinde ise, “Yeni parti arayışı normal şartlarda seçim öncesi dışında ortalama her dönemde yüzde 30 civarında olur. Bu dönemde bu oran biraz daha yukarılara çıkmış görülmektedir. Her parti tabanının bir kısmı yeni parti arayışını zaman zaman ifade ederken bu dönem bu yöndeki talep Ak Parti tabanında yoğunlaşmıştır” deniyor.

“16 Nisan 2017’de yapılan referandumla kabul edilip 24 Haziran 2018 de yapılan seçimle hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini başarılı buluyor musunuz” sorusunun sonucu ise şöyle;

Evet başarılı buluyorum; yüzde 37.

Hayır başarısız buluyorum; yüzde 53.

Sonuç şöyle değerlendiriliyor;

“Her ne kadar her sistem değişikliğinin toplumsal içselleşme süreci sancılı olsa da; genel kabul oranlarındaki düşüş yüzde 1-2 oranından fazlaysa ya sistemde ya da sistemin toplum tarafından anlaşılmasında sorun var demektir. Bu noktada toplumun genelini ilgilendiren bir konuda politikacıların yaklaşımları zaman zemin entegrasyonuna bağlı olarak değişebilmelidir.

Avrupa Birliği’ne girme konusunda İngiltere halkının tercihi ile bu birlikten çıkma (BREXİT) konusundaki iradesi ve İngiliz politikacıların bu iradenin gereğini yapma çabası; sistemsel değişiklikleri belirleme de toplum tercihlerine siyasilerin saygılı davranmalarını gösteren iyi bir örnektir.”

Eveet!.. Gelelim zurnanın zırt dediği 2 diğer önemli soruya ve cevaplarına;

Size göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi şu anki uygulama biçimiyle devam mı etmeli bir revizyon / değişim / düzenleme yapılmalı mı?”

Şu anki sistem güzel/yeterli aynen devam etmeli: yüzde 30.

Şu anki sistem revize edilerek eksiklikler giderilerek devam etmeli; yüzde 7.

Parlamenter sistem revize edilerek/eksiklikleri giderilerek parlamenter sisteme geçilmeli: yüzde 48.

MAK analizi; “Toplum bugünkü sistemde değişikliği söylerken eski sistemi değil ‘eski sistemdeki yanlışların giderildiği bir güçlendirilmiş parlamenter sistem’ istemektedir. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarılı bulan siyasiler bu sistem başarılı ise; bu sistemin başarısını topluma yeterince anlatamamışlar demektir.”

“ Yarın yeniden referandum yapılsa; parlamenter sistemi mi? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini mi? Tercih edersiniz?”

Parlamenter sistem güçlendirilerek parlamenter sisteme geçilmeli; yüzde 23.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi revize edilerek devam etmeli: yüzde 12.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; yüzde 25.

Parlamenter sistem: yüzde 30.

MAK analizi: “Çıkan sonuç referandumda ortaya çıkan sonucun çok ötesinde yeni sistemin toplumsal algı aşınmasına işaret etmektedir. Bu noktada toplumsal algı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik lehte görüş belirtenlerin sistem değişikliği sonrası sistemin artılarını topluma yeterince anlatamadıklarını göstermesi bakımından da önemlidir.”

AKP iktidarının en yakınları bile lisanı münasiple  gidişatın kötü olduğunu anlatıyor somut verilerle ortaya koyuyor. Bu ucube sistemin toplumsal desteği olmadığı ortada. Uyarılara kulak asılır mı? Bana imkansız geliyor. Çünkü; sarayda çok büyük bir iç savaş var. Tayyip Erdoğan’da sürekli savruluyor!..

https://www.korkusuz.com.tr/binali-yildirim-tekrar-basbakan-olur-mu.html

AHMET TAKAN / KORKUSUZ