AİHM’den ByLock ve Bank Asya kararı | Avukat Cemil Çiçek: “Karar emsal, daha büyük merci yok”

“Bundan üst merci yok”

AİHM’den ByLock ve Bank Asya kararı | Avukat Cemil Çiçek: “Karar emsal, daha büyük merci yok”


AİHM’den ByLock ve Bank Asya kararı | Avukat Cemil Çiçek: “Karar emsal, daha büyük merci yok”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ByLock kullandığı ve Bank Asya’da hesap bulundurduğu gerekçesiyle mahkûm olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasında Türkiye aleyhine karar verdi. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan avukat Cemil Çiçek, kararın emsal teşkil ettiğini ve yeniden yargılamalarla tazminatların yolunun açıldığını söyledi.

AİHM, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ üyeliğinden yargılanıp 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya‘nın başvurusunu karara bağladı. Yalçınkaya’nın ByLock kullanması ve Bank Asya’da hesabının bulunması nedeniyle cezalandırılmasının, AİHS’in 7’nci ve 6’ncı maddesini ihlal ettiğine hükmeden mahkeme, konuyla ilgili bekleyen 8 bin 500 dosyanın olduğuna dikkat çekti.

Avukat Cemil Çiçek, kararın emsal teşkil ettiğini vurgulayarak benzer davaları bulunanların izlemesi gereken yolu Medyascope‘a anlattı.

“Bundan üst merci yok”

Kararı veren AİHM Büyük Dairesi’nden daha üst bir yargı mercii olmadığının altını çizen Çiçek, bu davadan tutuklu olanların salıverilme talebinde bulunması, dosyası kesinleşmeyenlerin ise savunma dilekçesine kararı ek yaparak beraat talep etmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, tahliye ve yeniden yargılanmanın önünün açıldığını, dilekçenin ise bir yıl içerisinde verilmesi gerektiğini belirtti.

Konuya dair X (yani Twitter) hesabından da paylaşımda bulunan Çiçek, karar sonrası yargı sürecinin iki olası ayağını anlattı.

“Tazminat yolu açılır”

Çiçek, Yalçınkaya’yla benzer durumdan yargılanıp mahkum olanlar için tazminat yolunun açılacağını kaydetti.

Ayrıca yeniden yargılanmanın kabul edilmemesi durumunda söz konusu dosyanın doğrudan AYM’ye, ardından AİHM’e taşınabileceği ve hazineye daha yüksek tazminat yükü getireceğini hatırlattı.

Kararı KHK’lıların işe geri iadeleri bağlamında değerlendiren Çiçek, “İdari davalara etki edeceğini düşünmüyorum” dedi.