AİHM'den Çeçen mülteci Gadayev'i sınır dışı ederek Rusya'ya gönderen Fransa'ya uyarı

Fransa’dan, bu tür kararlarda daha dikkatli davranmasını istedi.

AİHM'den Çeçen mülteci Gadayev'i sınır dışı ederek Rusya'ya gönderen Fransa'ya uyarı


AİHM'den Çeçen mülteci Gadayev'i sınır dışı ederek Rusya'ya gönderen Fransa'ya uyarı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Çeçen mülteci Magomed Gadayev'i sınır dışı ederek Rusya’ya gönderen Fransa’dan, bu tür kararlarda daha dikkatli davranmasını istedi.

AİHM tarafından yayımlanan kararda, Paris yönetimine bir mültecinin sınır dışı edilmesi durumunda karşılacağını söylediği riskleri daha iyi değerlendirmesi gerektiği uyarısı yapıldı.

Ülkedeki "sığınmacı" statüsü resmi makamlarca kaldırılsa da bu kişinin halen sığınmacı olduğu belirtilen kararda, Fransa’nın sınır dışı edildikten sonra bu kişinin kötü muameleyle karşılaşmayacağını tam ve titiz şekilde teyit etmesi gerektiği vurgulandı.

Kararda, Fransa’nın Çeçen mülteciyi sınır dışı etmesi kararının, İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesinde yer alan "işkencenin yasaklanması" kuralını usul yönünden ihlal etme riski taşıdığı ifade edildi.

Fransa’nın 9 Nisan’da sınır dışı ettiği Çeçen kökenli Rus mülteci Magomed Gadayev, uçakla gittiği Rusya’da kaçırılmıştı.

Gadayev'in Fransa tarafından Rusya'ya sınır dışı edilmesine çok sayıda insan hakları örgütü tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü, "Geçmişte maruz kaldığı zulüm ve Çeçen yetkililer tarafından işlenen işkence vakalarında tanıklık rolü nedeniyle, Magomed Gadaev yeniden işkence görme ve hatta muhtemelen öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya." uyarısında bulundu.

Çeçenistan'dan kaçarak Polonya'ya geçen Gadayev, bu ülkede sığınma hakkı elde etmiş, ardından Fransa'ya gitmişti.

Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, Gadayev'in ülkeye yeniden getirilmesi çağrısında bulundu.

Gadayev sınır dışı kararına Limoges idari mahkemesinde itiraz etti. Avukatı Arnaud Toulouse'a göre, "bu, onu Fransa'ya geri getirip hayatını kurtarmak için son şans."

Toulouse, müvekkilini sınır dışı etme kararının, geçen yıl ekim ayında öğretmen Samuel Paty'nin 18 yaşındaki bir Çeçen tarafından öldürülmesinin ardından Kafkasya'dan gelen göçmenlere yönelik artan damgalamanın bir sonucu olarak İçişleri Bakanlığı tarafından verildiğini söyledi.

Avukat Arnaud Toulouse, Ulusal İltica Mahkemesi'nin 10 Mart'ta Fransa'nın Gadayev'i hayatının veya özgürlüğünün tehlikeye atılacağı bir ülkeye iade ederek mültecilerin statüsüne ilişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal edeceğine karar verdiğini de sözlerine ekledi.

EURO NEWS