AİHM'in Kavala kararı ne anlama geliyor?

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

AİHM'in Kavala kararı ne anlama geliyor?




AİHM'in Kavala kararı ne anlama geliyor?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Ekim 2017'den beri tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022'de verdiği karar uyarınca Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine karar verdi. Peki bu karar ne anlama geliyor? Türkiye için bundan sonra atılacak adımlar neler?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017'den beri tutuklu iş insanı Osman Kava hakkında başlatılan ihlal sürecinde Türkiye aleyhine karar verdi.

AİHM, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını duyurdu. Büyük Daire tarafından verilen kararda, Kavala'ya karşı Türk Ceza Kanunu'nun 309 ve 312. maddelerinde dile getirilen suçlamaların makul şüphelere dayanmadığı tekrarlandı.

Kararda dikkat çeken başka bir unsur ise Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) dair iyi niyetli hareket görülmediği ifadesiydi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, AİHM, 11 Temmuz'da aldığı kararı yeniden Bakanlar Komitesi'ne gönderecek. Avrupa Konseyi'nin siyasi organı olan Bakanlar Komitesi, AİHM'in "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmedi" kararını bundan sonraki toplantılarında görüşmeye başlayacak.

Komitede yapılacak görüşmelerde, Türkiye'ye karşı ne tür önlemlerin alınacağı görüşülecek. AİHS, bu önlemlerin neler olacağını açıkça belirtmiyor, sadece komitenin uygun olan önlemleri belirleyeceği ifadesine yer veriyor.

Diplomatik kaynaklara göre, yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir taraf ülkeye karşı "üyelikten çıkarma, oy hakkının dondurulması" gibi ağır yaptırımlar başta olmak üzere birçok unsur yaşama geçirilebilir. Daha önce böyle bir kararın alınmaması, Türkiye ile ilgili sürecin daha da belirsiz hale gelmesine neden oluyor.

Bakanlar Komitesi, yılda bir kez dışişleri bakanları düzeyinde toplanıyor. Ancak asıl iş yükü, her hafta toplanan Avrupa Konseyi nezdindeki daimî temsilciler toplantısında ele alınıyor. Kavala kararının ardından ilk Bakanlar Komitesi toplantısı çarşamba günü yapılacak ancak Türkiye'nin yükümlülüğünü yerine getirmemesine ilişkin AİHM kararının birkaç aydan önce komitenin önüne gelmesi beklenmiyor.

KARAR