AK Parti, Kürt milletvekillerini belirlemede nasıl bir strateji izliyor?
İktidarın Kürt oylarına ilgisi
AK Parti, Kürt milletvekillerini belirlemede nasıl bir strateji izliyor?
Kürt sorununda son dönemde güvenlik ağırlıklı bir siyaset izleyen AK Parti, Kürt oylarını yeniden kazanmak için partinin en etkili isimleri tarafından çalışma yürütüyor.
Partide, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde seçimlere nasıl bir milletvekili profiliyle gidileceği aşağı yukarı netleşmiş durumda.
Milletvekili aday profilinin belirlenmesi amacıyla Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir son dönemlerde partinin farklı bölgelerindeki teşkilatlarıyla çalışmalar yürütüyor.
Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da bu kapsamda Van ve Adıyaman illerini kapsayan ziyaretler gerçekleştirdi. Kurtulmuş, bu ziyaretlerde sivil toplum kuruluşları ve Ak Partili belediyelerle bir araya gelerek nabız yokladı.
Parti içi kulislere göre, partinin tepe isimlerinin yürüttüğü çalışma ve ziyaretlerden oluşan ilk ortak fikir eski ve bir dönem parti içindeki etkili isimlerin hiçbirinin aday gösterilmeyeceği.
AK Partili kaynaklara göre Mehdi Eker, Cevdet Yılmaz 'seçmenle bağlarının kalmadığı' gerekçesiyle aday gösterilmeyecek isimlerin başında geliyor.
Aynı kaynaklara göre, 2018’teki seçim çalışmaları sırasında çıkan kavgada Şenyaşar Ailesinden üç kişinin yaşamını yitirmesine neden olan olaylarla gündeme gelen Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın da aday gösterilmeyeceği eğilimi var.
Aday gösterilmeyeceği konuşulan diğer bir isim ise Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat.
Yeni milletvekili listesi kimlerden oluşacak?
Parti kaynaklarına göre, çalışmalar ağırlıklı olarak üç kategori şeklinde yürütülüyor. Kürtler arasında demokrat kimliğiyle öne çıkan isim arayışı var. AK Parti, belirleyeceği bu 'popüler' isimlerle HDP’ye giden seçmeni geri kazanmak ve Deva Partisi’ne gidebilecek oyların önüne geçmek istiyor.
İktidar yetkilileri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde CHP’ye herhangi bir oy akışının söz konusu olmadığı görüşünde. Kulislere göre Güneydoğu Anadolu'nun belli kentlerinde Deva Partisine ilgi olabilir ancak Doğu Anadolu’da böyle bir durumun söz konusu olmadığı belirtiliyor.
Çalışılan yeni milletvekili profilinin ikincisi kategorisinde ise doğrudan Muhafazakâr Kürtlerin sıcak baktığı isimler üzerinde duruluyor. Hüda-Par kitlesini de kapsayacak dindar Kürtler arasında 'sembol isim' arayışı var.
Üçüncü kategoride ise Diyarbakır’da HDP’nin önünde dağdaki çocuklarının geri getirilmesi için eylem yapan aileler yer alıyor. Parti kaynaklarına göre bu ailelerden biri Oya Eronat’ın yerine Diyarbakır’dan, diğer ise Van’da olmak üzere iyi yerde aday gösterilebilir.
İktidarın Kürt oylarına ilgisi
Türkiye'de yapılan hemen hemen tüm kamuoyu araştırmalarına göre HDP seçimlerde 'kilit parti' konumunda. İktidarın, seçimler için 'doğru isimleri belirleme' çalışmalarının yanı sıra Kürt oylarını almak için Öcalan ile seçim öncesi görüşebileceği yönünde iddialar dile getiriliyor.
Kürt sorunuyla ilgili çalışmalar yapan Ecevit Kılıç, euronews Türkçe'de kaleme aldığı yazıda, her kadar seçime yönelik de olsa iktidarın Kürt sorunuyla ilgili bazı önemli adımlar atacağı ancak bunun daha da ileriye giderek 'çözüm süreci' benzeri bir diyalog sürecine evrilmeyeceğini, bunu gösterecek net bir emarenin de bulunmadığını dile getirmişti.
EURO NEWS