AK Parti’de doğurganlığı teşvik hazırlığı: Çalışan annelere destek paketi yolda

Çalışan annelere destek paketi yolda

AK Parti’de doğurganlığı teşvik hazırlığı: Çalışan annelere destek paketi yolda


AK Parti’de doğurganlığı teşvik hazırlığı: Çalışan annelere destek paketi yolda

TÜİK verilerine göre Türkiye'de neredeyse yarıya düşen doğurganlık hızına karşı çeşitli düzenlemeler yolda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de doğum oranlarının “alarm vermeye başladığı” açıklamasının ardından Aile Bakanlığı devreye girdi ve “çalışan annelere destek paketini” de içeren bir dizi düzenleme için düğmeye basıldı.

Hürriyet gazetesinden Ebru Karatosun’un Cuma günü yayınlanan özel haberine göre, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş geçtiğimiz haftalarda doğum izninin bir yıla çıkarılmasıyla ilgili atılabilecek adımlar üzerine iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) strateji ekibine bir sunum yaptı.

Karatosun’un haberine göre, AK Parti kurmayları bu sürecin yalnızca doğum izni ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, dünya genelindeki örnekler de göz önünde bulundurularak ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca, kreş veya kira desteği ya da kadının özlük hakkı ile beraber maaşında yapılabilecek bazı düzenlemeler de konuşuldu.

Haberde ayrıca, AK Parti kurmaylarının konuyla ilgili daha derli toplu bir çalışma yapılmasının gerekliliğini vurguladıkları aktarıldı.

Kurmaylar, “Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30.000 - 40.000 liradan aşağı değil,” ifadelerini kullanırken “ikinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi gerektiğini” de vurguladılar.

“Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı’nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli.”

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, Türkiye’de doğurganlık hızı ciddi şekilde geriledi. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, yani bir kadının hayatı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, geçtiğimiz yılda 1,51'e düştü.

TÜİK’in açıkladığı veriler durumun ciddiyetini ortaya koyarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son iki kabine toplantısında azalan doğum oranlarına değinmesi de dikkatleri konuya yöneltmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda, Türkiye’deki azalan doğum oranlarını “varoluşsal bir tehdit, felaket” olarak nitelendirmiş, “Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız,” demişti.

Azalan doğum oranları geçtiğimiz haftalarda yapılan Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme gelmişti.

Doğum izninin dört aydan bir yıla çıkartılması önerilen MKYK’da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu konuda asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz. Bize ne düşerse varız” demişti.

EURO NEWS