AK Parti’den Barış Akademisyenleri açıklaması: AYM kararları idari hukuk açısından bir sonuç doğurmaz

‘ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK VE ADALET İLKELERİNİN İHLALİ’

AK Parti’den Barış Akademisyenleri açıklaması: AYM kararları idari hukuk açısından bir sonuç doğurmaz


AK Parti’den Barış Akademisyenleri açıklaması: AYM kararları idari hukuk açısından bir sonuç doğurmaz

‘Barış Akademisyenleri’ hakkındaki AYM kararlarına rağmen OHAL Komisyonu’ndan gelen ret kararlarını konuşan AK Partili Özkaya, “AYM kararları memur ve idare hukuku açısından bir sonuç doğurmaz” dedi.


Müzeyyen Yüce

ANKARA- CHP, TBMM Genel Kurulu’nda, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu (OHAL) tarafından 'Barış Akademisyenleri'nin başvurularına verilen ret kararlarının incelenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilen önergenin görüşmelerinde Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) beraat kararlarının sonuçlarına dair tartışma yaşandı.

‘ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK VE ADALET İLKELERİNİN İHLALİ’

CHP’nin önergesi üzerine yapılan görüşmelerde, teklifin gerekçesini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, OHAL Komisyonu’nun suç işlediğini savunarak Meclis üyelerine, “Bu suça ortak olacak mıyız, yoksa bu suçu durduracak mıyız?" diye sordu.

OHAL Komisyonu’nun bir yılı olağanüstü hal döneminde olmak üzere beş yıldır çalıştırıldığını ifade eden Kaboğlu, “Türkiye üniversitelerinde görev yapan 2 binin üzerinde akademisyen barış bildirisine rıza verdiler. Fakat 63 üniversite rektörü YÖK'le iş birliği yaptı ve 406 öğretim üyesinin üniversiteden uzaklaştırılmasına ilişkin KHK ek listelerinde adları yer aldı. Bu kişiler hakkında Anayasa Mahkemesi kararı olmasına rağmen, ağır ceza mahkemeleri kararları olmasına rağmen yani adalet tesis edildiği hâlde uymuyor olması, özgürlük, eşitlik ve adalet ilkelerinin ihlali anlamına gelmektedir” dedi.

OHAL KOMİSYONU: KENDİSİNİ ANAYASA’NIN ÜZERİNDE GÖREN PARALEL DEVLET GİBİ ÇALIŞAN…

OHAL Komisyonu’nun AYM kararlarına rağmen başvuruları reddettiğine dikkat çeken Kaboğlu, şu an itibariyle 36 dosyaya ret kararı verildiğini hatırlattı. Kaboğlu, şöyle konuştu: “Anayasa suçu işlemektedir; bu suça Meclis'in ortak olmaması için bu araştırma önergemize olumlu oy verilmesi ve araştırılması gerekir. Burada devam eden bir dava söz konusu değildir, kesinleşmiş mahkeme kararları vardır. Kendisini Anayasa'nın ve devletin üstünde gören, âdeta paralel devlet olarak görev yapmaya devam eden bir komisyon karşısında bulunuyoruz. Buna karşı sessiz kalamayız, sessiz kalmamak andımızın gereğidir.”

AK PARTİ: AYM KARARLARI, MEMUR HUKUKU AÇISINDAN BİR SONUÇ DOĞURMAZ

Görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri, OHAL Komisyonu’nun Anayasa Mahkemesi ve ağır ceza mahkemelerinin aklama kararlarına karşın ‘Barış Akademisyenleri’ne verilen ret kararlarının suç olduğunu ifade etti. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, muhalefet milletvekillerinin bu yöndeki eleştirilerine cevap verdi.

AYM kararları başta olmak üzere ceza mahkemesi kararlarının mutlak suretle memur hukuku açısından, idare hukuku açısından bir sonuç doğurmayacağını söyleyen Özkaya, “Ayrı hukuk dallarını birbiriyle karıştırıp 'Efendim, buradan beraat etti, mutlaka otomatik dönecek' diye bir sistem yok. Danıştay’ın binlerce, on binlerce kararı vardır. Bu kararlarda hepsinde, '…kararıyla ceza hukuku açısından cezalandırılmaya yeterli delil bulunmamakla birlikte sübuta erdiği eylemler gerekçe dava dosyasındaki bilgi ve belgelerle memurluktan çıkarılması normaldir' der. OHAL Komisyonu kuruldu, 4'üncü yıl, 15/12 itibarıyla karar vermeye başladı. Dört yıl dolmadı, 7 üye tam 121 bin dosyaya karar verdi. Bir yılda 30 bin dosyaya karar vermişler. 12 bin 500 kabul kararı vermişler. Yani yüzde 15 civarında kabul kararı verilmiş” dedi.

‘ELBETTE Kİ BU KADAR İŞLEM İÇİNDE HATA VE YANLIŞ OLABİLİR’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü’nün “Komisyon, mahkeme mi ki karar veriyor? Neye dayanarak karar veriyor” sorusunu da Özkaya şu şekilde yanıtladı:

“Elbette ki bu kadar işlem içinde hata ve yanlış olabilir. Burası bir hukuk devleti; süreç işliyor ve o yanlış yapılanlar geri dönüyor. Bunlar bu süreçte düzeltiliyor ama bunu herkes bilmeli ve herkes kabul etmeli ki ceza davasından beraat etti, otomatik başla diye bir hukuk sistemi yoktur. Bunu bugün demiyor, onlarca yıldır Danıştay her kararında söylüyor ve buna göre de işlemler tesis ediyor.”

Görüşmelerin ardından CHP Grubu’nun verdiği önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

duvar