AK Parti'nin yeni İstanbul il başkanı, "fabrika ayarlarına dönüşün" işareti mi?

Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na getirildi

AK Parti'nin yeni İstanbul il başkanı, "fabrika ayarlarına dönüşün" işareti mi?


AK Parti'nin yeni İstanbul il başkanı, "fabrika ayarlarına dönüşün" işareti mi?

AK Parti'de il başkanının değişmesi partinin Milli Görüş geleneğinden gelen tabanında sevinçle karşılandı. Peki bu değişim AK Parti'yi "eski" kodlarına döndürmenin bir alameti mi? Erol Erdoğan, İhsan Aktaş ve Fehmi Çalmuk yanıtladı

Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na getirildi

İstanbul'da büyükşehir belediye seçimini iki defa üst üste kaybeden AK Parti'de il başkanının değişmesine kesin gözüyle bakılsa da yeni il başkanının parti teşkilatından biri olması bekleniyordu. Ama yeni il başkanının Osman Nuri Kabaktepe'nin olması kararlaştırıldı. 

Kabaktepe, AK Parti teşkilatının içinde yer almasa da AK Parti'li siyasetçilerin çok yakından tanıdığı bir isim. 

İlahiyattan lisans, İslam felsefesinden yüksek lisans eğitimi alan Kabaktepe, Milli Görüş'ün gençlik örgütü Milli Gençlik Vakfı'nda görev almak için öğretmenlikten istifa etti.

Saadet Partisi Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı da yapan Kabaktepe'nin bu dönemde yardımcısı şimdinin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'dü. 

Kabaktepe 2004'te Fatsa'dan Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı da olmuştu.

Sivil toplum kuruluşlarında görev aldı

Uzun süredir siyasi faaliyetlerine ara veren Kabaktepe sivil toplum işleriyle ilgileniyordu. İHH, IYFO, Sosyal Doku, Cansuyu, Cihannüma, UMAD, Yedi Hilal, TUGVA gibi kuruluşlarda aktif görevler alan Kabaktepe, Türkiye Maarif Vakfı’nın da başkanvekili.

İşte Kabaktepe’yi İslamcı çevrede tanıtan da bu görevleri oldu. 

Belediye başkanlarının gayretleri etkili oldu

Bu ismi, AK Parti'nin İstanbul teşkilatının tepesine taşıyan ise eski yol arkadaşları olan bazı belediye başkanlarının çabası olduğu konuşuluyor. 

Esenler, Bayrampaşa, Beykoz, Ümraniye, Bağcılar, Sancaktepe ve Pendik Belediye Başkanları, Kabaktepe'nin Milli Görüş döneminden yol arkadaşları.

İşte bu belediye başkanlarının gayretiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabaktepe ismine ikna olduğu belirtiliyor. 

Eski fotoğraflarla mesaj

Sosyal medyada Kabaktepe'nin Milli Gençlik Vakfı bayrağıyla birlikte çekilmiş bir gençlik fotoğrafı dün akşam hızlı bir şekilde yayıldı. 

Fotoğrafı, "AK Parti'nin fabrika ayarlarına dönüşünün" bir işareti olarak yorumlayan çok kişi oldu. 

Milli Görüş'ün siyasi arenadaki temsilcisi Saadet Partisi'yle ittifak kurmak istediği bir sır olmayan AK Parti'de, Milli Görüş'ten gelen tabanın heyecanlanmasına neden olan bir görevlendirme bu.

 

kapaktepe MGV.jpeg
Kabaktepe'nin 1990'lı yıllarda MGV bayrağı önünde çektirdiği bir fotoğraf / Twitter

 

Erdoğan: Önemli bir görevlendirme

Argetus Araştırma Danışmanı Erol Erdoğan, Kabaktepe'nin il başkanlığıyla "AK Parti'ye oy veren geniş kitlede zaman zaman zirveye çıkan 'öze dönüş' arzularının az çok karşılık bulacağı" görüşünde.

Erdoğan, Kabaktepe'nin, ''Milli Görüş partilerinde çalıştığını'', '' MGV kökenli'' olduğunu ve çizgisini bu güne kadar koruduğunu belirtti.

"Kabaktepe'nin gençlik çalışmalarındaki başarısı, gençlik yapılarıyla süren yakından ilişkisi ve kullandığı dilin gençlere yakın olması da yine bir süredir devam eden AK Parti'nin gençlerle ilgili politikalarını gözden geçirmesi çağrılarına da karşılık geliyor" diyen Erdoğan, "Bir il başkanının partisinin politikalarındaki etkisi sınırlı olmakla birlikte İstanbul teşkilatları her zaman farklı olmuştur, etkisi yüksek olmuştur. Bu açıdan Osman Nuri Kabaktepe'nin il başkanlığını önemli bir görevlendirme olarak görüyorum'" diye konuştu. 

Aktaş: 3. nesil siyaset inşa edildi

Genar Araştırma Başkanı İhsan Aktaş ise siyasal örgütlenmelerde, "Kabiliyet, sivil toplumun ruhunu anlamak ve entelektüel kapasite" çok önemli olduğu görüşünde. Aktaş'a göre Kabaktepe, bu 3 özelliğe de yanıt veriyor. 

Kabaktepe'nin şimdiye kadar siyasette ön plana çıkmamasını, sivil toplum faaliyetleri ile okuma çabalarına yoğunlaşmasını "kıymetli" bulduğunu belirten Aktaş, "fabrika ayarlarına dönüş" tartışmalarını ise şu sözlerle yorumladı:

''AK Parti ne Refah Partisi'nin kapatıldığı yerde ne de AK Parti'nin kurulduğu yerde. Erdoğan, vizyonunu çok daha ileri taşıdı. 3. nesil bir siyaset inşa edildi. Dolayısıyla bu görevlendirmeler 'geriye dönüş' olarak değil bu siyaset çerçevesinde değerlendirilmeli.''

Çalmuk: Yeni il başkanlarına bakarak bu yorumu yapmak doğru değil

Gazeteci Fehmi Çalmuk da AK Parti kurulurken bir kitle partisi olarak kurulduğunu ama parti omurgasının Milli Görüş geleceğinden insanlar tarafından oluşturulduğunu belirtti.

Çalmuk, "Dolayısıyla Erdoğan'ın fabrika ayarlarını kaybetmeyen bir liderdir" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın "metal yorgunluğu" gerekçesiyle bazı il başkanları ve belediye başkanlarını görevden aldığını hatırlatan Çalmuk, şunları kaydetti:

"Ama partinin büyük kısmı metal yorgunluğunu kabul etmekle beraber hiçbir adım atmayıp Erdoğan'dan sonuç bekledi. Sonuç olarak İstanbul'da, 1994'den beri gelen yenilmezlik Ekrem İmamoğlu'na kaptırıldı. İstanbul'u kaptıran karargahın başında il başkanı vardı. Şimdi yeni atamayla vites büyütülüyor. Erdoğan, kendi uhdesindeki bir yol arkadaşını seçmiş oldu. Teşkilatın itici motorunu güvendiği bir isme teslim etti. Ankara'da da benzer bir görevlendirme olmuştu. Sadece buna bakarak 'AK Parti, Milli Görüş çizgisine yaklaşıyor' demek safdillik olur. Doğru bir yorum olmaz. Ama dinamik ve sinerjik olan bir camiaya davette bulunmuş oldu." 

The Independentturkish