Akar-Aksakallı düellosu... Nasıl başladı, nasıl sürüyor

15 Temmuz'da hız kazandı

Akar-Aksakallı düellosu... Nasıl başladı, nasıl sürüyor


15 Temmuz'da hız kazandı: Akar-Aksakallı düellosu... Nasıl başladı, nasıl sürüyor

15 Temmuz darbe girişiminde bastırılmasıyla ilgili üst düzey komutanların üstü kapalı polemiği sürüyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın bugün Hürriyet'te yayınlanan röportajının eski Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın M5 Dergisi'nde çıkan röportajının üzerine yapılması dikkat çekti.

Eski Milli Savunma Bakanı ve 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye konuştu. Akar, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlatırken dolaylı olarak eski Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’ya da yanıt verdi. Akar şu ifadeleri kullandı:

“(15 Temmuz’da) benim ve başta Genelkurmay II. Başkanı olmak üzere vatanına ve milletine bağlı silah arkadaşlarımın darbeci emir subayına ve yanındakilere karşı alenen rest çekmemiz psikolojik üstünlüklerini kaybetme noktasında ilk hamle olmuştur.”

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı’nın, 2017 yılında çıkan haberlerde “TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz ‘Personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir. Birlik komutanları kışlalarında mesaiye devam eder. Her zaman uygulanan bu temel ve basit kural 15 Temmuz 2016’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı" dediği öne sürülmüştü. Aksakallı’nın Hulusi Akar tarafından El-Bab operasyonu sonrasında görevden alındığı iddia edilmişti. Kamuoyuna açıklanan bilgi ise Aksakallı’nın ‘kadro yetersizliği’nden emekli edildiği olmuştu.

Zekai Aksakallı, dün M5 Dergisi'nden Ardan Zentürk'e konuştu. Aksakallı 15 Temmuz'da Genelkurmay ve Akar'ın durumuyla ilgili şöyle dedi:

“Akıncı Üssü'ndeki rehin tutulan komutanları kurtarmak için intikal ederken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar aradı. Çankaya'da, Başbakanlık'ta olduğunu ve oraya gelmemi söyledi. Malumunuz Genelkurmay Başkanı, FETÖ’cüler tarafından Akıncı'dan Çankaya'ya getirilmişti. Ekibi Akıncı'ya gönderdim, ben Çankaya'ya gittim. Oradan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı alarak evine götürdüm. Ertesi gün, yani 17 Temmuz sabahı, saat 08:00'da evinden alarak benim aracımla Genelkurmay Karargahı’na gittik. Kendi personelimden emir subayı, özel kalem, koruma müdürü ve koruma per- soneli görevlendirdim. Genelkurmay Karargahı’nı toparlamaya başladık.”

Aksakallı’nın Genelkurmay karargahını toparladığına ve Akar’a emir subayı, özel kalem ve koruma personeli verdiğine yönelik ifadeleri 2017’de de söylediği gibi 15 Temmuz’da ilk etapta krizin doğru yönetilemediğine dair görüşleriyle örtüşüyor.

“ALNIMA SİLAH DAHADILAR”

Hulusi Akar, Hürriyette yayınlanan röportajında darbe gecesi yaşadıklarını ayrıntılı olarak anlattı.

Röportaj şöyle:

- Sayın Akar darbe girişimi öncesinde durum neydi?

- FETÖ/PYD terör örgütü ile yürütülen mücadele özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra başlatılmıştır. Genelkurmay Başkanlığım süresince kurumsal olarak bu mücadele azami hassasiyetle yürütülmüştür. 2016 yılında yapılacak Ağustos Şûra’sı için de her türlü hazırlık tamamlanmıştı.

- Şûra’da ne olacaktı?

- TSK içine yuvalanmış terör örgütü o Şûra’da ağır hasar alacaktı. Tayinler, terfiler ve göreve son vermeler planlanmıştı.

- Sayın Bakan, o dönem bu yuvalanmayı ve kalkışmayı nasıl sezdiniz?

- MİT’ten gelen bir istihbari bilgi üzerine hemen arkadaşlarımla toplantıya geçtim, durumu büyük bir ciddiyetle ele aldık. Ve her türlü ihtimale karşı öncelikle tüm hava sahasının kapatılmasını emrettim.

- Neden hava sahası?

- Çünkü MİT’ten helikopterlerle olağandışı bir hareket yapılacağı ihbarı alınmıştı. Bunun dışında da tüm birliklere tedbiren talimatlar gönderildi. Bu talimatlar en uçtaki birliklere kadar ulaştırıldı. Ayrıca hem Ankara Garnizon Komutanı’nı hem de Kara Kuvvetleri Komutanı’nı iddiaları tetkik ve birlikler ile helikopter hareketlerini kontrol altına almak üzere ilgili birliklere gönderdim. Daha sonra da darbecilere karşı kararlılıkla direndik.

- O gece size silah çekilmişti. Nasıl bir ruh halidir bu? Emrinizdeki subay size silah çekiyor. O an ne hissettiniz?

- Evet o gece unutamadığım olaylardan biri de alnıma silah dayanmasıydı. Silahı dayayan hain sürekli olarak “Oturun, sakin olun yoksa sıkarım” diye tehdit ediyordu. Daha o onda “Sık ulan sık şerefsiz” diye bağırdım. (Bakan Akar bu noktada sanki o anı yaşarmışçasına keskin ve heyecanlı bir ses tonuyla konuşuyor.)

Ve sonra şöyle devam ediyor:

PSİKOLOJİLERİ BOZULDU

“Askerlik yapanlar bilirler, emir komuta zincirinde zafiyet olmaması esastır. Benim ve başta Genelkurmay II. Başkanı olmak üzere vatanına ve milletine bağlı silah arkadaşlarımın darbeci emir subayına ve yanındakilere karşı alenen rest çekmemiz psikolojik üstünlüklerini kaybetme noktasında ilk hamle olmuştur.”

Darbe girişimini hiyerarşik olarak püskürten ilk hareket buydu.

- Ama hareket özgürlüğünüz kalmamıştı...

- Evet doğru. Hareket özgürlüğüm kalmamıştı ama konuşma özgürlüğümü sonuna kadar komutan tavrı içinde sürdürdüm. Bu da onların psikolojisini bozdu, dirençlerini kırdı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın çağrısı ve asil milletimizin sergilediği mücadele ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli mensuplarının da jandarma ve polislerimiz ile omuz omuza karşı duruşu sonucunda başarısız oldular.”

- Sayın Akar, darbe girişimi püskürtüldükten sonra neler yaşadığınızı hatırlatır mısınız? Bakar Akar yine aynı keskinlikte cevap veriyor:

“Bu menfur darbe girişimi sonrasında daha önce başlamış olduğumuz FETÖ/PYD temizliği artan bir tempoyla devam etti. Bu kapsamda 20.000’in üzerinde FETÖ ile bağlantılı personel ihraç edilmiştir. 15 Temmuz sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri Cumhuriyet tarihimizin en yoğun ve en etkin faaliyetlerini sürdürmüştür. 2016 Fırat Kalkanı, 2018 Zeytin Dalı, 2019’da Barış Pınarı ve 2020’de Bahar Kalkanı harekâtları yapılmıştır. Aynı zamanda Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekâtı’yla teröristlere ağır darbeler indirilmiştir. Böylece sınır hattında kalan son bölge de kapatılarak sınırlarımızın güvenliği tam olarak sağlanmıştır.”

- O dönemde ne kadar terörist etkisiz hale getirildi?

- Terörü kaynağında yok etme stratejisi ve taarruzi bir anlayışla icra edilen operasyonlar sonucunda yaklaşık 40.000 terörist etkisiz hale getirildi. Bu başarının ardında tüm güvenlik kuvvetlerimizin yoğun ve kahramanca mücadelesi vardır.

ALGI OPERASYONUNA KARŞI

- FETÖ temizliği sonrasında TSK’yı nasıl tanımlıyorsunuz?

“Ordumuz FETÖ’den temizlendikçe daha da güçlenmiştir. Şunu söylemek isterim ki FETÖ’yle mücadele devletimizin tüm kurum ve kuruluşları tarafından tavizsiz bir şekilde yürütülen bir mücadeledir. Buna karşı terör örgütü, yerli ve yabancı işbirlikçileri ile her türlü algı operasyonunu, fitneyi ve fesadı yurtiçinden ve yurtdışından ısrarlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Fakat FETÖ’nün oluşturmaya çalıştığı algıya karşı biz de olgularla cevap veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.”

Odatv.com