AKP girdiği çıkmazdan bir çıkış yolu arıyor

"Cumhur İttifakı partileri önümüzdeki seçimlerde 50+1'i bulamayacaklarını gördüler.

AKP girdiği çıkmazdan bir çıkış yolu arıyor


İYİ Partili Çelik, "Cumhur İttifakı partileri önümüzdeki seçimlerde 50+1'i bulamayacaklarını gördüler. Bunun için de arayışa girdiler" dedi. 

Fatih Erboz / Ankara

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, AKP'nin kurucularından ve eski Bakan Faruk Çelik'in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili kullandığı, "İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye'yi yorar" sözleriyle başlayan tartışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP'nin siyasette içine düştüğü çıkmazdan yeni bir çıkış yolu aradığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

"Aslında AKP'li yetkililer açıkça şunu söylemek istiyorlar ama söylemiyorlar doğal olarak.' Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bulunan 50+1olarak formüle ettiğimiz seçim matematiğini muhalefet partisi getirdi, muhalefet partileri değiştirsin' demek istiyorlar, bunun için de konuyu tartıştırmak ve doğal olarak sonuç almak istiyorlar. Bir kere Cumhur İttifakı partileri önümüzdeki seçimlerde 50+1'i bulamayacaklarını gördüler. Bunun için de arayışa girdiler. Şöyle düşünün HDP aday çıkarmazsa onlara yarıyor. Aday çıkardığı andan itibaren bir kere yüzde 10'u alıyor. Geriye yüzde 90 kalıyor. Bu yüzde 90 içinden 'Nasıl bir formülle yeniden Cumhur İttifakı adayını seçtiririm' arayışı içeresine girmiş durumdalar. Burada da matematik karışıyor. Millet İttifakı dışında da adaylar çıkıyor bunlar da 50+1'i bulmayı zorlaştırıyor. Dolayısıyla tıkandıkları noktayı bu şekilde aşabilir miyiz anlayışı içindeler." 

Türkiye'de 16 Nisan referandumunun çok tartışmalı geçtiğini dolayısıyla birçok sorunun da beraberinde geldiğini dile getiren Çelik şöyle konuştu: "Bir kere referandumda, 2,5 milyon oyun şaibeli olduğu tartışmaları gündeme geldi. Bu bambaşka bir tartışma konusu gibi duruyor ama referandumu da tartışmaya açıyor. Dolayısıyla yapılması gerekenin de tekrar Anayasa değişikliği ile yargıdan başlamak gerektiğini de görüyoruz. Bir kere Yüksek Seçim Kurulu lağvedilecek ve yeniden düzenlenecek. Hâkimler Savcılar Kurulu ciddi anlamda düzenlenecek. Burada da Anayasa değişikliği devreye giriyor. Bu Anayasa değişikliğini referanduma götürmeden TBMM'de yeterli çoğunlukla partiler anlaşarak yapabilir."

"Bunu tartışmaya dahi değer bulmuyoruz" diyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da, "Biz bu Anayasa'nın ve sözde başkanlık sisteminin Türkiye'yi yönetmek için uygun olmadığını söyledik. Hepimiz de yaşayarak gördük. Dolayısıyla bir Anayasa değişikliği tartışılacaksa, bütünsel olarak ele alınmalı. Yeni Anayasa ile 21. Yüzyılın şartlarına uygun, hukukun üstünlüğünün hâkim olduğu bir devleti inşa etmek istiyoruz. Hedefimiz tarafsız cumhurbaşkanı, güçlendirilmiş parlamento. Tek tek madde olarak tartışmayız, bir bütün olarak Anayasa'yı ele alırız" ifadelerini kullandı. 

Kaynak Yeniçağ: AKP girdiği çıkmazdan bir çıkış yolu arıyor