AKP'de derin tartışma: 94 ruhu... Kim neyi savunuyor
AKP içerisinde tartışma başlattı.
AKP'de derin tartışma: 94 ruhu... Kim neyi savunuyor
Yerel seçimlere kısa süre kala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve İBB Başkan adayı Murat Kurum'un "94 ruhu" söylemi dikkat çekti. İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin de vurguladığı bu söylem, AKP içerisinde tartışma başlattı.
Gazeteci Aytunç Erkin'in Sözcü'deki "AKP’de '1994 ruhu kazandırmaz' tartışması" başlıklı yazısının tamamı şu şekilde:
"Önce durum tespitiyle başlayalım.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, “1994 ruhuna dönüşü” ilk kez 3 Mart 2019’da TRT’de açıklamıştı.
Yani... Refah Partisi’nin belediyeleri kazandığı ruh! Yani... Milli Görüş gömleğini tekrar giyen bir çizgi!
Hatırlayın... AKP lideri Erdoğan, 24 Şubat 2021’de, “Kurulduğu günden bugüne AKP’nin her kongre döneminde bir değişim rüzgarı eser. 1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştirecek bir arkadaşımızı, Osman Nuri Kabaktepe kardeşimizi İstanbul’a il başkanı yapıyoruz. Osman Nuri Kabaktepe, çok uzun yıllardır şahsen tanıdığımız, gayretine, samimiyetine, davamıza olan sadakatine bizzat şahitlik ettiğimiz bir kardeşimizdir” dedi.
Erdoğan ve politikalarına yön veren çizginin şekillendiği isim AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe! AKP kadroları, 1994’e ‘Türk siyasi hayatı için kırılma’ değerlendirmesi yapıyor. Çünkü... 1994 yerel seçimlerinde ilk defa 6’sı büyükşehir, 28 ilin belediye başkanlığını kazanan Refah gerçeği vardı. Seçim çalışmalarında semt-semt, sokak-sokak, ev-ev İstanbul’u dolaşan kadrolar...
Neden “1994 ruhu”yla başladım. Biraz daha açayım.
Tarih 17 Haziran 2019...
Erdoğan, “94 Ruhuyla Cihannüma ve Kadim Dostlar Buluşması”nda ‘yol haritasını” anlattı:
“... Cihannüma Derneği’nin Saygıdeğer Mensupları... Bugünkü toplantımızın temasıyla 94 ruhuyla büyük buluşma olarak belirlenmesi son derece manidardır, zira 1994 senesi siyasi tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. 1994 yılı sadece bizim hareketimiz için değil, aynı zamanda Türk siyasi hayatı için de bir kırılmadır, yeni bir milattır. 1994 mahalli idareler seçimlerinde ilk defa İstanbul ve Ankara’nın yanısıra 6’sı büyükşehir, toplam 28 ilin belediye başkanlığını kazandık. Sene 1994, seçim çalışmalarımız için semt-semt, sokak-sokak İstanbul’u dolaşıyoruz, insanlarımızla kucaklaşıyor, ama birilerinin kucaklaştığı gibi değil ha, bizimki farklı, dertleşiyoruz. 94 ruhuyla çalışacak, koşturacak, yalan siyasetinin milletimizin kafasını karıştırmasına müsaade etmeyeceğiz.”
Şimdi gelelim Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına.
Kurum’un etrafında “kenetlenenler”
Tarih 14 Ocak 2024.
Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, AKP’nin önceki dönem İstanbul il başkanlarıyla bir araya geldi. Aday gösterilmesinin ardından sık sık ‘94 ruhu’ ile çalışacaklarını dile getiren Kurum, AKP İstanbul İl Başkanlığında, Aziz Babuşcu, Bayram Şenocak, Mehmet Müezzinoğlu ve Alaaddin Büyükkaya ile görüştü. Kurum’a, İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de eşlik etti ve sosyal medya hesabında şu paylaşımı yaptı: “AK Parti’nin 23 yıllık başarısı bu 94 ruhunda saklı. Bizi bu ruh, 31 Mart zaferine taşıyacak. Bugün İstanbul’un dünü, bugünü ve yarınları olan partimizin önceki dönem İstanbul İl Başkanlarıyla bir araya geldik, istişarelerde bulunduk. Şimdi İstanbul #Sadeceİstanbul için biriz, birlikteyiz!”
Ancak...
AKP içinde “1994 ruhu” üzerinden kamuoyuna yansımamış bir tartışmanın olduğu iddia edildi.
Deniyor ki:
“Siyaset gelecektir. 94 ya da 2022 ruhunu değil zamanın ruhunu yakalayan kazanır. Dünden bu yana İstanbul’un talepleri de İstanbul’un sosyolojisi de İstanbul’un seçmen profili de çok değişti. Hâlâ Refahlı yıllardan kalma sahneler bugünün kentinde ne kadar başarılı olur tartışılır. Başından beri Murat Kurum`un adaylığına karşı çıkmış İl başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve Mehmet Tevfik Göksu etrafında hareket eden kadrolar Kurum’un adaylığı açıklandığı andan itibaren Kurum’un etrafını sarmış durumda. Kaybettirecekler. Sonra da ‘Biz demiştik Kurum ile olmaz’ diyecekler. 1994 ruhu konusunda bir sorun yok ama 30 yıl önceki İstanbul ile bugünün İstanbul’u arasında dağlar kadar fark var. ‘Milli Görüş’ çizgisiyle Kurum’un aday olarak ilan edilmesi arasında dağlar kadar fark var. Murat Bey neden aday ilan edildi? Bürokrat, genç ve İstanbul’da heyecan yaratır. Cumhurbaşkanı da tercihini Kurum’dan yana yaptı çünkü ‘proje’ bazında siyasi kimliği çok belirgin olmayan bir isim diyebiliriz Murat Kurum’a. Adaylığın ilanından bu yana çizilen portreyse farklı. Vakit varken profesyonellerden oluşan bir ekiple seçim kampanyasını kurmalı. ”
Kurum’un adaylığından sonra yaşananlar özetle böyle. Erdoğan, İstanbul adayını açıkladığında demişti ki:
“...Hangi konumda bulunursak, birer AK Parti neferi olarak hepimizin gayesi ülkemize, milletimize ve şehrimize aşkla hizmet etmektir. Bizim siyasetimizde ve geleneğimizde rekabet, isimler netleşince biter ve yerini kolektif dayanışmaya bırakır. Bugünden itibaren hepimizin yegane görevi, ismi açıklanan arkadaşımız için çalışmak, koşturmak, ter dökmek, başarısı için tüm samimiyetimizle, tüm gücümüzle mücadele etmektir. Şimdiye kadar daima bu bilinçle hareket ettik, dava ve yol arkadaşlığımıza gölge düşürmedik. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde hareket edeceğiz.”
“Milli Görüş”ün adayı Tevfik Göksu da “Milli Görüşçü” Osman Nuri Kabaktepe de Kurum etrafında kenetlendi. Bu kenetlenme İstanbul’u kazanmaya yeter mi bilinmez ama seçimlere 70 gün kala AKP’de “1994 ruhu” tartışması sürüyor.
Kulis: AKP- Yeniden Refah yeniden görüşecek
Şimdi geçelim “ittifaklardaki” son duruma. 16 Ocak’ta Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, MYK toplantısı sonrası şu açıklamayı yaptı: “AK Parti’yle Yeniden Refah Partisi arasında ittifak görüşmeleri gitmiyor. AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasındaki heyetler arasındaki görüşmeler kesildi. En son geçen hafta pazartesi günü olacak görüşmeyi tehir etmek istediklerini bildirmişlerdi. Onun dışında herhangi bir randevulaşma söz konusu olmadı. Bizim herhangi bir talep ya da girişimimiz bu anlamda olmayacak. Ama AK Parti’den görüşmelere yeniden başlamak ya da bir liderler zirvesi gerçekleştirmek yönünde talep gelirse elbette ki bu talebi olumlu bakacağımızı daha önce ifade ettik. Yeniden Refah Partisi’nin duruşu ilkeler temelinde bir duruştur. Cumhur İttifakı’na girerken AK Parti’yle aramızda imzalanmış bulunan 30 maddelik protokolün dışında bir yerde değiliz. Bazı belediyeleri kazanmaktan daha önemlisi olan milletimizin rızasını kazanmaktır.”
Önceki gün bir gelişme yaşandı ve AKP’den “yeni bir görüşme teklifi” geldiği belirtildi. Önümüzdeki hafta salı ya da çarşamba günü “kesilen görüşmelerin” yeniden başlayacağı iddia edildi. Burada İstanbul’un ilçeleri üzerinden bir pazarlığın söz konusu olduğu da öne sürülenler arasında."
SÖZCÜ